Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
14.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 14.32

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec: Kolajno na steno in gremo naprej

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

"Vesela sem vseh iskrenih čestitk in navdušena nad spomini iz St. Moritza, a to poglavje je treba zdaj zapreti. Časa za slavje bo dovolj po sezoni," dober teden po zmagoslavju na svetovnem prvenstvu in pred vključitvijo v sklepni del sezone svetovnega pokala poudarja najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec se po slavju vrača v tekmovalni pogon. | Foto: Mario Horvat/Sportida Ilka Štuhec se po slavju vrača v tekmovalni pogon. Foto: Mario Horvat/Sportida

Tudi osmi dan po veličastni zmagi v St. Moritzu, s katero je Ilka Štuhec na prestolu smukaške svetovne prvakinje nasledila Tino Maze, se življenje 26-letne Štajerke še vedno vrti predvsem okrog največjega uspeha. Še posebej izrazito je bilo to v nedeljo, ko je več tisoč Mariborčanov na Trgu Leona Štuklja glasno pozdravilo svojo someščanko. Ta še naprej odgovarja na novinarsko vprašanja, povezana s podvigom v St. Moritzu, in se smehlja ob številnih prošnjah za skupno fotografijo. Jasno, tudi z zlato FIS-ovo snežinko.

"To so trenutki, za katere športnik dela vse življenje. Vsi si prizadevamo, se trudimo … Zavedala sem se svojega izhodišča. Ni bilo lahko. Ponosna sem, ker sem se znala osredotočiti na vožnjo. Navsezadnje sem se zavedala tudi napake v superveleslalomu, kjer bi prav tako lahko posegla po kolajni. Nato še kombinacija … A bila sem zdrava in v enem kosu. Vse misli sem usmerila v smuk," po svetovnem prvenstvu, ki se je zanjo sicer končalo že v petek, pripoveduje Ilka. Ob tem se vendarle zaveda, da mora zdaj, skrajno protislovno, pozabiti nepozabljivo prvenstvo in se osredotočiti na preostali mesec sezone.

Vrnitev v Švico

"Kolajno bom obesila na steno in gremo naprej," pravi Štuhčeva. Že v sredo jo z ekipo čaka vrnitev v Švico, kjer se bo v Crans Montani z dvema kombinacijama in superveleslalom nadaljevala sezona svetovnega pokala. "Čakajo nas še štirje tedni napornih tekem in potovanj. Doma sem skušala zajeti sapo, obenem pa sem se prepustila tudi nizu obveznosti. Med njimi je bil tudi nedeljski sprejem, ki je bil izjemno lep in mi je dal vedeti, da mi ljudje stojijo ob strani," pravi Ilka.

V Crans Montani, kjer je osvojila svoje prve točke svetovnega pokala v karieri, pa … "Zelo preprosto, želim pokazati dobro vožnje. Vem, da jih lahko pokažem. Ne le jaz, to vedo vsi. Veselim se novih tekem," proti nadaljevanju sezone pogleduje Mariborčanka.

Ilka se bo kmalu odpravila tudi na prizorišče prihodnjih olimpijskih iger. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ilka se bo kmalu odpravila tudi na prizorišče prihodnjih olimpijskih iger. Foto: Guliverimage/Getty Images

O globusu (še) ne govori

Čeprav je že pred časom poskrbela, da bo sezona 2016/17 zanjo daleč najuspešnejša v karieri, ji je kristalno jasno, da ima v prihajajočih tednih ob izkoriščanju odlične kondicijske pripravljenosti in unovčevanju odlične forme idealno priložnost, da nadgradi delo predhodnih mesecev ter v še večjem slogu sklene sanjsko zimo.

Na dosegu roke je smukaški globus. Lahko se vključi tudi v boj za superveleslalomskega ter poda v lov na kolajno v skupnem seštevku. "No, saj veste, da ne govorim o ciljih. Osredotočena sem na vsako tekmo posebej. Kam me bo to popeljalo, pa bomo videli po tekmah," ponavlja Štuhčeva, ki v preostanku sezone načrtuje nastope na vseh enajstih tekmah. Le v primeru utrujenosti bi bila pripravljena izpustiti kakšno preizkušnjo v tehničnih disciplinah.

Preostale tekme svetovnega pokala

24.–26. 2: Crans Montana
alpska kombinacija 2-krat, superveleslalom

4.–5. 3.: Jeongseon
smuk, superveleslalom

10.–11. 3.: Squaw Valley
veleslalom, slalom

15.–19. 3.: Aspen
smuk, superveleslalom, veleslalom, slalom

Svetovni pokal

 
Skupno (26/37):
  1. Mikaela Shiffrin (ZDA)        1203  točk
  2. Lara Gut (Švi)                1023
  3. Sofia Goggia (Ita)             789
  4. Ilka Štuhec (Slo)              785
  5. Tessa Worley (Fra)             712
  6. Tina Weirather (Lie)           590
  7. Wendy Holdener (Švi)           538
  8. Veronika Velez-Zuzulova (Slk)  515
  9. Nina Löseth (Nor)              499
 10. Viktoria Rebensburg (Nem)      443
 
Smuk (6/8):
 1. Ilka Štuhec (Slo)               437
 2. Lara Gut (Švi)                  360
 3. Sofia Goggia (Ita)              300
 4. Tina Weirather (Lie)            206
 5. Johanna Schnarf (Ita)           183
 
Superveleslalom (4/7):
 1. Lara Gut (Švi)                  300
 2. Tina Weirather (Lie)            256
 3. Ilka Štuhec (Slo)               190
 4. Stephanie Venier (Avt)          165
 5. Sofia Goggia (Ita)              140
 
Alpska kombinacija (1/3):
 1. Ilka Štuhec (Slo)             100
 2. Michelle Gisin (Švi)           80
 3. Sofia Goggia (Ita)             60
 4. Wendy Holdener (Švi)           50
 5. Michaela Kirchgasser (Avt)     45
Ne spreglejte