Nika Barič zamudila priložnost za stotico

Kvalifikacije za EP 2019: slovenske košarkarice so že ob glavnem odmoru proti Finkam vodile za 31 točk.

Objavljeno
16. november 2017 00.53
J. P.
J. P.
Celje – Slovenske košarkarice so v kvalifikacijah za EP 2019 še neporažene. Proti Finkam ni bil končni razplet vprašljiv niti za hip, gledalce je še najbolj zanimalo, kakšna bo končna razlika. Če bi Nika Barič 13 sekund pred koncem zadela trojko, bi padla tudi stotica. Vseh 12 igralk se je vpisalo med strelke.

Finke so v Celje prispele s kaj klavrno popotnico, uvodoma so jih namreč Francozinje prerešetale in pustile kar 59 točk za seboj. Vseeno je selektor Damir Grgić svoje izbranke pred dvobojem prepričeval, da zmaga ni samoumevna. Obrestovalo se je. Že ob odhodu na glavni odmor je razlika prekoračila 30 točk, a so Slovenke (brez Maje Erkić, Sandre Piršič in Žive Zdolšek, ki so slekle reprezentančni dres) tudi nadaljevale resno in jo do konca še oplemenitile.

Grgićeva četa je izenačila svojo tretjo najvišjo zmago v zgodovini kvalifikacij za EP, rekorden razkorak ostaja s tekme proti Avstriji leta 1993 – kar 56 točk. Shante Evans (14 točk, 10 skokov) in Eva Lisec (12 točk, 13 skokov, 9 ukradenih žog) sta se veselili dvojnih dvojčkov.

»Zadovoljen sem, saj so dekleta sprejela vloge na parketu in kljub povprečni starosti komaj 22 let kažejo izjemno samozavest. Je pa do EP še dolga pot, po kateri želimo hoditi postopoma. Zavedamo se, da se na eurobasket lahko uvrstimo s tremi porazi, lahko pa nam zgolj dva ne bosta zadostovala za napredovanje,« opozarja Grgić. Najboljša strelka Prezljeva pa je dodala: »Vsak obračun je zgodba zase, tudi tega smo se lotile skrajno zbrano. Držale smo se selektorjevih navodil in kljub ogromni razliki tudi v drugem polčasu nismo popustile.«