MOTO GP

Marquez: Zmaga? Naj jo imata kar Ducatijeva dirkača!

Italijan Andrea Dovizioso prvi v cilju včerajšnje velike nagrade Češke
Fotografija: Andrea Dovizioso po podvigu v Brnu  FOTO: Yves Herman Reuters
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso po podvigu v Brnu  FOTO: Yves Herman Reuters

LJUBLJANA – Italijanski cestnohitrostni motorist Andrea Dovizioso (Ducati) se je začel po odličnem startu v letošnje prvenstvo, v katerem je do začetka maja še vodil v skupni razvrstitvi razreda motoGP, spopadati s čedalje večjimi težavami, ki jim zlepa ni bilo videti konca. Do minulega konca tedna v Brnu, kjer mu je šlo po dolgem času spet kot po maslu. Potem ko je bil najhitrejši že v sobotnih kvalifikacijah, si je bolj ali manj zanesljivo pridirkal zmago tudi na včerajšnji dirki za veliko nagrado Češke. To je njegova druga letošnja in skupno deseta za svetovno prvenstvo v kraljevski kategoriji.

»Kakšen vikend?« se je Dovizioso še sam čudil, kaj mu je uspelo na deseti letošnji postaji za svetovno prvenstvo. »Po eni strani sem pričakoval, da bom hiter, niti v sanjah pa si nisem drznil pomisliti na to, da mi bo šlo tako dobro od rok,« je priznal 32-letni Italijan, potem ko je po razburljivem troboju na koncu za vsega 0,178 sekunde prehitel moštvenega sotekmovalca Jorgeja Lorenza, tik za obema Ducatijevima dirkačema pa je v cilj pridrvel Hondin zvezdnik Marc Marquez (+ 0,368). »To je bila res spektakularna preizkušnja, v kateri sem izjemno užival. Na mojo žalost me je Marc proti koncu napadel ob najbolj neprimernem trenutku, kar je Andrea izkoristil in mi malo ušel. A sem kljub temu zadovoljen,« je povedal Lorenzo.

Znova je bil nasmejan tudi tretjeuvrščeni Marquez, saj se je še učvrstil na vrhu skupnega seštevka, potem ko se je moral njegov najhujši tekmec Valentino Rossi (Yamaha, + 2,902) po zelo dobrem začetku, po katerem je nekaj časa celo vodil, na koncu sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. »Ker nam to dirkališče ni najbolj pisano na kožo, je bil naš glavni cilj, da še povečamo prednost v točkovanju. To mi je tudi uspelo, domov odhajam namreč z zalogo 49 točk (prej 46),« je dejal 25-letni Španec in v smehu pristavil: »Kar pa zadeva tokratno zmago, naj jo Ducatijeva dirkača kar imata, saj že nekaj časa nista okusila njene slasti!«

V kategoriji moto2 je ciljno črto prvi prevozil Portugalec Miguel Oliveira (KTM), v razredu moto3 pa je vse tekmece za seboj pustil Italijan Fabio Di Giannantonio (Honda). Naslednjič bodo točke svetovnega prvenstva delili že to nedeljo v nam bližnjem Spielbergu. 



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije