OZS namesto kompromisa dobila pljunek v obraz

Slovenske odbojkarske reprezentance prihodnje leto v novi komercialni ligi, ki bo nadomestila svetovno, ne bo.

Objavljeno
17. julij 2017 23.49
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Po sestanku vodstva Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) z Metodom Ropretom na čelu s predsednikom mednarodne organizacije (FIVB) Aryjem Graco je dokončno jasno: Slovenije prihodnje leto v novi komercialni ligi, ki bo nadomestila dosedanjo svetovno, ne bo.

Ropret odločitve, o kateri se je glasno špekuliralo že tedne (od zloglasne objave na spletni strani bolgarske zveze), ne bo komentiral do jutri popoldne, so pa z OZS v javnost posredovali kratko sporočilo: »Kot resnična so se izkazala namigovanja o ukinitvi svetovne lige in nadomestitvi z novim, komercialnim tekmovanjem s 16 reprezentancami, med katerimi slovenske zaenkrat ni. Gre za tekmovanje, ki temelji predvsem na komercialnih komponentah, ki jih opredeljuje velikost trga, ne pa športni rezultati.« OZS je ostro nasprotovala tako načinu ustanovitve novega tekmovanja kot tudi njegovemu sistemu.

Nova odbojkarska liga ima veliko težavo. Ne te, da jo bo kot klasično komercialno tekmovanje poganjal kapital in ne rezultati, saj je tri četrt mest udeleženk pokritih za 7 let vnaprej, ne glede na sprotne dosežke. Temveč to, da bo imelo tekmovanje, ki je pravzaprav zaprt klub velikih in bogatih ter za večino nacionalnih odbojkarskih zvez zato (denarno) nedosegljiv, učinke na evropsko in svetovno jakostno lestvico ter bo posledično vplivalo na boj za svetovna prvenstva in OI. Prav to je točka, na katero namerava Ropret nasloniti (v skrajni sili) napovedani sodni boj zoper FIVB.

»Ne moremo sprejeti dejstva, da bi to tekmovanje, če bo dejansko ekskluziven elitni krog, lahko vplivalo tudi na različne lestvice, ki so seveda izhodišče za to, da se posamezna reprezentanca lahko udeležuje predtekmovalnih ciklusov in nato najkakovostnejših tekmovanj, torej SP ali OI. Če pa se že gredo zasebno tekmovanje, naj takšno tudi bo, a ne pod okriljem FIVB in naj – z izjemo denarnih – nima nikakršnih učinkov,« je nedvoumen prvi mož slovenske odbojke, ki je Graci poslal »težko pismo«, ki je bilo po njegovih besedah formulirano tako, da je zahtevalo globlji, vsebinski odgovor. A vrh FIVB se je na tovrstno korespondenco požvižgal in je na petkovem sestanku zastopstvu OZS, očitno brez slabe vesti, pljunil v obraz.

Zdaj je žogica spet na strani OZS. Njen odziv je predvidljiv, nadaljnje obnašanje svetovne družine mnogo manj. Ropret računa na podporo evropske zveze (CEV), znotraj nje pa predvsem držav, ki bodo sogostiteljice EP leta 2019 za člane – to so še Francija, Belgija in Nizozemska –, še toliko bolj, ker sta bili slednji z odločitvijo FIVB ravno tako oškodovani, sploh Belgija, ki ji ni manjkalo veliko, pa bi nedavno nastopila celo na F6 v Braziliji. »V prihodnjih dneh bo OZS posredovala FIVB svoja pravna in poslovna stališča, ki bodo osnova za nadaljnje pogovore. OZS bo za zaščito svojih interesov v skrajnem primeru vložila tožbo zoper FIVB pred mednarodnim arbitražnim športnim razsodiščem (CAS) v Lozani,« so pojasnili s slovenske zveze.

V bran se ji je pred dnevi v komentarju za Svet kapitala postavil tudi odvetnik Blaž Bolcar: »Sprememba pravil, ki za napredovanje v višji rang tekmovanja ne upošteva doseženega rezultata, temveč denimo velikost trga, pomeni kršitev načel Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) glede dobrega upravljanja. Pravila napredovanja in izpadanja morajo temeljiti na športnem rezultatu in biti vnaprej določena ter predvidljiva. Zaprti tip tekmovanja, v katerem bi določene reprezentance imele sedemletno zajamčeno sodelovanje, pomeni tudi kršitev konkurenčnega prava, saj postavlja reprezentance v neenak položaj ne glede na njihov športni uspeh, in tudi zlorabo prevladujočega/monopolnega položaja na trgu.«