Bale: Zidane nam je dal svobodo in samozavest

Finale lige prvakov: Garethu Balu se še vedno prikazuje počasni posnetek gola z zadnjega finala proti Atleticu.

Objavljeno
27. maj 2016 02.37
Miho Dobrašin, sodelavec
Miho Dobrašin, sodelavec
Madrid – Napadalec Reala Gareth Bale se še vedno rad spominja trenutka, ko je v podaljšku finala lige prvakov proti Atleticu zatresel mrežo Thibauta Courtoisa. Real je popeljal v vodstvo z 2:1, končalo se je s 4:1 in desetim naslovom za kraljevski klub. Jutri bo vrata Atletica varoval Jan Oblak, Valižan pa je v pogovoru z novinarji v športnem kampu Reala dejal, da ima rešitev tudi za slovenskega vratarja.

Najpomembnejša tekme sezone je pred vrati. Kako se počutite?

Čudovito je biti v še enem finalu. To je eden od razlogov, zaradi katerih sem tukaj. Da igram v finalih in zmagujem. Veselim se tekme, tako kot se je veselimo vsi pri Realu.

Kakšno tekmo pričakujete?

Tekme proti Atleticu so vedno fizično naporne, trde. To je izrazito obrambno moštvo, tako da se jih ne da zlahka premagati. Vendar pa mi o njih veliko vemo. Vemo, kakšna bo tekma. Vsekakor bo razburljivo. Zavedamo se, da nam ne bodo pustili veliko priložnosti, zato bomo morali izkoristi vsako, ki se nam bo ponudila.

Kaj je spremenil Zinedine Zidane, potem ko je januarja zamenjal Rafaela Beniteza?

Zdaj igramo z več samozaupanja in z veliko več svobode. Očitno je, da vsi igramo bolje. Ne le jaz, tudi vsi drugi igralci. Prepričan sem, da bo to vplivalo tudi na finale in da bomo osvojili pokal.

Vedno se govori o posameznikih v Realu in kolektivu v Atleticu. Ali zdaj tudi vi bolj razmišljate kot moštvo?

Vsekakor. Kot moštvo smo zdaj veliko boljši. V ligi prvakov nismo na domačem terenu v Madridu prejeli niti enega gola. Iz dneva v dan postajamo boljši. Smo v najboljši formi do zdaj in se vsekakor počutimo kot celota, kot moštvo. Torej moramo v soboto le še zmagati.

Kako razmišljajo vaši soigralci? Kako se počutijo pred tekmo?

Enako. Vsi se veselijo sobotnega nastopa. Vsi smo boljši, kot smo bili prej. To se vidi na terenu. Skupaj se branimo in skupaj napadamo. To počnemo kot moštvo.

Se tukaj počutite kot senior, glede na to, da ste v klub prišli pred tremi leti? Se počutite drugače, imate med igralci kakšno posebno vlogo?

Seveda, zdaj se bolj počutim kot del moštva. Ko prideš, v prvi sezoni ne poznaš ljudi, z njimi poskušaš vzpostaviti stike in se počasi privajaš. Vse je novo. Zdaj se počutim kot del skupine, v katero sem lepo umeščen. Bolj sem vključen vanjo.

Kakšen odnos imate z Zidanom?

Imava zelo dobre odnose. Ves čas se pogovarjava o tem, kaj lahko izboljšamo in kaj lahko dosežemo. Osebno čutim, da ves čas napredujem. On mi daje svobodo v igri in samozavest. Mislim, da sem to potrdil s svojo igro v drugem delu sezone.

Ima kakšno posebno vlogo tekma, odigrana pred dvema letoma v Lizboni, ko je Real Madrid izenačil po kotu v 93. minuti, nato pa v podaljških zmagal?

Zagotovo ima določeno vlogo in je del tudi te tekme. Prva stvar, na katero pomisliš, je zadnji finale, kaj se je takrat zgodilo, kaj smo naredili v igri proti določenemu tekmecu. Seveda pa v tem finalu ni preteklosti, to bo povsem nova in popolnoma drugačna tekma, pri čemer se zavedamo, da lahko premagamo nasprotnika.

Se v vaših mislih še vedno ponavlja trenutek, ko ste z udarcem z glavo premagali Courtoisa in s tem dosegli vodstvo z 2:1?

V glavi imam upočasnjeni posnetek. Žoga je bila dolgo v zraku, pri čemer imam še vedno občutek, da sem bil v skoku cela dva dneva. Imel sem dober stik z žogo, poslal sem jo v mrežo in to nam je prineslo vodstvo. To so bili fantastični in nepozabni trenutki.

Ob tekmah proti Manchester Cityju je bilo v polfinalu slišati komentarje, da je igra Real Madrida dolgočasna.

Za nas sta bili to dobri tekmi. Ves čas smo čutili, da nadzorujemo povratno srečanje v Madridu. Morda je bilo tako videti zato, ker Manchester City ni ustvaril nikakršnega dogajanja in ker smo imeli mi na terenu popoln nadzor, vendar pa je bila to odlično načrtovana strategija. Zdaj imamo nov izziv v finalu in upam, da bomo uspešno opravili tudi to nalogo.

Trener Atletica Diego Simeone in njegovi igralci pravijo, da boste gotovo igrali na protinapade, ker menda tako igrate v ligi prvakov?

Bomo videli. Če bodo oni zadržani, zagotovo ne bomo igrali na protinapade. Imamo nekaj različic, v katerih smo dobri. Lahko čuvamo žogo, napadamo iz kontre … Nisem slišal teh komentarjev, pa tudi ne bral. Mi smo osredotočeni nase. Seveda pa se lahko načrti, kako bomo igrali, spreminjajo med samo tekmo, pač odvisno od tega, kaj se bo dogajalo na igrišču.

Atletico ima Jana Oblaka in obrambo, ki je v ligi prejela najmanj golov – 18 v 38 tekmah. V Madridu jim nista zabila gola ne Barcelona ne Bayern ...

Atletico je izrazito obrambno moštvo in v glavnem tako igrajo. Ne pričakujem, da bodo imeli žogo veliko v svojih nogah. Seveda pa bo vse odvisno od različnih priložnosti in naših napadov. Mi smo osredotočeni nase, na svojo igro in na to, da bomo stoodstotno izkoristili vse svoje zmožnosti.

V kakšnih odnosih ste s kolegom v napadu Cristianom Ronaldom?

Z njim nimam nikakršnih problemov. Prosim vas, da me tega nikoli več ne vprašate (smeh). Vedno to isto vprašanje in odgovor je vedno isti.

Kaj pa z drugim napadalcem Karimom Benzemajem?

Z Benzemajem sem dobro povezan na terenu, dobro se razumeva. Uspeh bo odvisen od možnosti, ki se nam bodo ponudile v napadu. A kot sem že dejal, verjamem, da bomo zmagali, ker imam zdaj vsekakor več svobode na igrišču. Kadar greš v igro s takšno svobodo in samozavestjo, lahko dosežeš najboljši rezultat. To smo lahko zelo dobro videli v drugem delu sezone. In to je tudi razlog, zaradi katerega je naša izvedba zdaj boljša, kot je bila na začetku.

Boste ostali v Real Madridu? Kakšni so vaši načrti?

Imam pogodbo še za tri leta in vsak dan vse bolj uživam v nogometu. Zdaj sem srečen, počutim se dobro, čeprav mi na začetku ni bilo lahko. Prihod v Španijo je bil težak, ker se je Britancem težko prilagoditi in živeti tukaj. Imamo težave z jezikom, a sem se prilagodil. Zdaj sem tukaj z vsem povsem zadovoljen.