Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 11. 2017,
15.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

4

Natisni članek

alpsko smučanje svetovni pokal zimska rekreacija

Torek, 21. 11. 2017, 15.30

5 let, 5 mesecev

Avstrijsko smučanje v primežu spolnega škandala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

4

"Nadlegovanje, posilstvo, izsiljevanje, izživljanje," je o črnem poglavju svojega smučarskega življenja spregovorila nekdanja avstrijska alpska smučarka Nicola Werdenigg, ki je pred štirimi desetletji tekmovala s priimkom Spiess.

Skiavt | Foto: Reuters Foto: Reuters

Medtem ko se najboljši alpski smučarji pripravljajo na hitrostni začetek sezone v Lake Louisu, dekleta pa na tehnični konec tedna v Killigntonu, avstrijski mediji največ pozornosti namenjajo spolnemu škandalu. Potem ko so bila pred kratkim aktualna razkritja v gimnastiki in filmski industriji, se je zdaj na udaru znašlo še alpsko smučanje. V središču pozornosti je nekdanja avstrijska reprezentantka Nicola Spiess, poročena Werdenigg, ki je prah dvignila z odmevnim intervjujem za časnik Standard.

Čakala je 40 let

Nekdanja tirolska smučarka je v pogovoru za omenjeni časnik pojasnila, da primeri spolnega nadlegovanja, tudi mladoletnih tekmovalk, v Avstriji niso bili redkost. "Vsi so vedeli za to," pravi in razkriva, da je bila kot 16-letnica posiljena, večkrat pa so jo otipavali in ji grozili s postavljanjem na strani tir. Pravi, da o tem ni želela govoriti, saj se je čutila ponižano in krivo, zato pa je še dolgo čutila psihične težave, imela pa je tudi bulimijo. Kot pravi, so bili v izživljanje nad smučarkami vključeni tako trenerji kot tudi serviserji. Spregovorila je po štirih desetletjih. Ob tem je navedla tudi primer neznane smučarke, ki so jo skrivaj posneli med spolnim odnosom in video nato kot šalo predvajali pred preostalimi reprezentanti.

Za las ob olimpijski bron

Nicole Spiess je tekmovala v sedemdesetih letih preteklega stoletja. Bila je avstrijska državna prvakinja v smuku. V svetovnem pokalu je zbrala 17 uvrstitev med najboljšo deseterico, štirikrat pa je stala tudi na stopničkah za zmagovalke. Na olimpijskih igrah v Innsbrucku je v kraljevi disciplini ob zmagi Rosi Mittermaier zasedla četrto mesto.

Hitro bi se odzvali

Škandal je že komentiralo tudi vodstvo avstrijske smučarske zveze. V njenem imenu je predsednik Peter Schröcksnadel zatrdil, da s tovrstnim dogajanjem ni bil nikoli seznanjen, obenem pa je dodal, da bi se danes zveza hitro odzvala na sume spolnega nadlegovanja. Meni, da so časi danes drugačni, organiziranost zveze pa na povsem novi ravni. Prav zaradi tega je avstrijska zveza pred časom obudila sodelovanje z nekdanjo vrhunsko smučarko Petro Kronberger, ki opravlja vlogo svetovalke in ženske zastopnice.

Ne spreglejte