Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 20.08.2017 09:17:16

Slovenske smučarke še dva tedna v Argentini

Martin Metelko
Na skrajnem jugu Amerik potekajo tudi treningi dela ženske smučarske ekipe za svetovni pokal in ene članice ekipe za evropski pokal. Pod vodstvom Denisa Šteharnika, odgovornega trenerja za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, se v argentinski Ushuaii na novo sezono pripravljajo Ana Bucik, Tina Robnik, Meta Hrovat in Desiree Ajlec.

Uvod v aktivnosti na južnoameriškem snegu poteka uspešno, do nevšečnosti je prišlo le v prvem poglavju potovanja, saj je ekipa cilj dosegla dan kasneje, kot je bilo načrtovano. Letalo argentinske letalske družbe je namreč zamujalo več kot tri ure, kar je pomenilo, da je bilo nemogoče ujeti povezovalni let iz Buenos Airesa v Ushuaio. Ekipa je tako en dan ostala v Rimu in izkoristila priložnost za ogled večnega mesta.

V Argentini manjka Ana Drev, ki je imela težave s kolenom in še ni bila dovolj fizično pripravljena za napore v Ushuaii. Drevova sicer veliko dela na kondicijski pripravi, tako da bo lahko konec meseca avgusta lahko že trenirala normalno. Ilka Štuhec in Maruša Ferk se na prihajajoče tekme medtem pripravljata v švicarskem Saas-Feeju.

"S treningom v Ushuaii smo začeli 11. avgusta, tu pa ostanemo vse do 5. septembra. Zdaj je na sporedu tehnična vadba, nadaljevali pa bomo s količinsko; to pomeni, da bo drugi del priprav namenjen veliki količini prevoženih zavojev v vseh disciplinah. Nato sledi premor za tem pa tretji del priprav, to je situacijska vadba in testiranje opreme. Pogoji so zaenkrat zelo dobri. Treniramo lahko na različnih terenih in različnih podlagah, tako na ledu kot na zimskem snegu," je dosedanje priprave opisal trener Šteharnik.



Delovni dan smučark se začne z zajtrkom ob 6.45, odhod na smučišče pa sledi pol ure kasneje. Trening se začne ob 8.30 in traja do približno 13.00, nato pa prideta na vrsto kosilo in počitek. Ob 17.00 je na sporedu kondicijska vadba, ob 18.15 video analiza, ob 19.30 pa večerja. V popoldanskih urah potekajo tudi terapije s fizioterapevtko Tino Kobale, medtem ko kondicijsko vadbo vodi Daniel Ošep.

O pripravah je spregovorila tudi Ana Bucik: "Treningi potekajo super. Pogoji za trening so odlični, tako da zaenkrat poteka vse po planu. Veliko poudarka bo na treningu veleslaloma in tudi nekaj na hitrih disciplinah. V slalomu pa bo moj glavni cilj privajanje na nove smuči, saj sem se v letošnjem letu odločila za menjavo s 155 na 160 centimetrske smuči. Prav tako bom skušala dvigniti tempo smučanja, s tem pa se bodo pojavljale nove napake, ki jih bom nato začela odpravljati. Tukaj je z nami prvič tudi kondicijski trener, ki nas spremlja ob popoldanskih treningih."

Šteharnik je za tem dodal še nekaj besed o načrtih in odzivih deklet: "Trenirali bomo slalom, veleslalom in superveleslalom, vse v približno enakem razmerju. Kakšen dan bomo dodali še trening smuka, a lažje oblike ali pa le elemente. Trenutno so vse punce zdrave, z njihovim pristopom in motiviranostjo pa sem zelo zadovoljen, upam, da bo tako ostalo do konca. Punce tu rade trenirajo, vedo pa, da lahko v vseh segmentih napredujejo samo s trdim delom in to zaenkrat uspeva zelo dobro. Tu je tudi naša konkurenca, Avstrijke, Švicarke in Kanadčanke, kasneje pa pridejo še Italijanke in Francozinje. V drugem in tretjem delu priprav se bomo povezali in trenirali skupaj, sedaj pa zelo dobro sodelujemo z našimi fanti."

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike