Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
6 24.11.2017 08:44:57

Kdo na SVETOVNO PRVENSTVO, če izključijo Peru? Pravila so ŠOKANTNA, Italija upa, Čile upa, Nova Zelandija pa ...

Reuters
Še vedno močno odmeva možnost, da bi Peru zaradi vmešavanja politike ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu.

Če bi se to res zgodilo - in o tej možnosti zdaj z veliko mero skrbi poročajo tudi perujski mediji -, bi na eni strani videli epsko razočaranje naroda, ki je bil brez svetovnega prvenstva dolgih 36 let. Na drugi strani pa je za svet vendarle bolj zanimivo vprašanje, kdo bi v primeru izključitve Perujce na mundialu v Rusiji zamenjal. Vprašanje se je že močno razširilo po nogometnih krogih, dviguje prah in seveda tudi buri duhove.

Marsikomu se najbolj logična izbira zdi Nova Zelandija, ki je proti Peruju izgubila v dodatnih medcelinskih kvalifikacijah. Mnogi omenjajo Čile, ki se je za Perujem uvrstil na lestvici južnoameriških kvalifikacij. Zelo glasni pa so tudi Italijani in Nizozemci, ki so z neuvrstitvijo doživeli velikansko razočaranje in zdaj vidijo žarek upanja. Teorije so ob tem različne, toda teorije nimajo pravega smisla, pomembna so pravila.

Svetovni mediji so že začeli pogledovati proti nogometnim zakonom, ti pa so v tem primeru resnično šokantni. 7. člen namreč pravi, da v primeru odstopa ali izključitve ene od udeleženk o zamenjavi odloča Fifa. Mednarodna nogometna zveza se odločil, ali je zamenjava potrebna in po potrebi tudi določi, katera reprezentanca bo izključeno zamenjala. Sliši se torej, kot da je edino pravilo to, da ni pravil.

Lahko si torej predstavljamo, da Nova Zelandija nima veliko možnosti, pa čeprav bi ji po tekmovalni plati mesto morda še najbolj pripadalo. Več kot očitno je, da bi odločala moč, vpliv in interes Mednarodne nogometne zveze, ob tem pa si lahko predstavljamo, da tudi Slovenija resnih možnosti ne bi imel. Šalo na stran, z Italijo je seveda drugače, in lahko ste prepričani, da so se lobiranja že začela. Saj veste, za vsak primer.  

Članki iz rubrike