Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 5. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 23. 5. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Sprejel bo sivo igro

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peter Prevc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za slovenskega skakalnega šampiona Petra Prevca je bilo počitka konec 3. maja. Od takrat je pospešeno začel tlakovati pot k olimpijski sezoni. "Zdaj mi misli večkrat uhajajo tja. Morda je to tudi dodatna motivacija," pravi najstarejši od bratov Prevc, ki je vesel, da so se procesa treninga lotili bolj analitično. Veliko več pozornosti bo namenil tudi opremi, zlasti dresom, ki so bili v pretekli sezoni pri nekaterih spet na tapeti. In to igro moraš sprejeti, je jasen Prevc.

"Počutje je v redu. Zdrav sem. Po koncu treninga so noge utrujene, a se do drugega treninga spočijem. Žal nimam izgovorov. Najhuje je že za nami, je pa še kar nekaj različnih ponovitev, vaj. Človek se kar utrudi," je o preklopu z dopusta na trening uvodoma dejal Peter Prevc.

Kot pravi, so bili začetni treningi povsem drugačni. Spremenila se je tudi količina dela, povečal pa obseg tehničnih, suhih treningov, saj želijo nekatere stvari izkoreniniti.

Na dopustu se je povsem odklopil in šel le enkrat teč, pa še to iz dolgčasa. Misli mu niso begale proti pretekli sezoni, ampak so plavale le naprej.

"Ni gneče. Dobro se počutim."

Trdo dela na treningih, novost pa je, da se je skupaj s strokovnim vodstvom vsega lotil bolj analitično. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trdo dela na treningih, novost pa je, da se je skupaj s strokovnim vodstvom vsega lotil bolj analitično. Foto: Žiga Zupan/Sportida Po zanj nekoliko slabši sezoni je bilo pričakovati, da so se v procesu dela odločili za nekoliko drugačne prijeme, saj bi rad v olimpijski sezoni kazal boljše skoke: "Takoj pred sezono smo naredili podroben načrt, kako bomo priredili kondicijski trening. Vse poteka bolj analitično. Vse se spremlja in prilagaja na dnevno formo. Več je nadzora. Nimamo dolgoročnega načrta. Stvari prilagajamo. Glave so bolj odprte in mnenja se bolj izmenjujejo."

Število A-reprezentantov se je zdaj zmanjšalo na šest, a ker Domen Prevc še vedno večino dela opravi pod taktirko Gorazda Bertonclja, ima strokovno vodstvo pod seboj le peterico, ki se ji lahko bolj posveti: "Pozna se, da je reprezentantov manj. Trener ima na voljo dve roki. Če jih mora razdeliti med devet ali pet tekmovalcev, se opazi razlika. Zaradi tega ni nobene gneče. Dobro se počutim."

"Na koncu smo vsi na istem"

"Na prvih olimpijskih igrah sem bil mlad. Maja oziroma decembra nisem vedel, kaj so olimpijske igre. Zdaj mi misli večkrat uhajajo tja. Morda je tudi zaradi tega prisotna dodatna motivacija." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Na prvih olimpijskih igrah sem bil mlad. Maja oziroma decembra nisem vedel, kaj so olimpijske igre. Zdaj mi misli večkrat uhajajo tja. Morda je tudi zaradi tega prisotna dodatna motivacija." Foto: Žiga Zupan/Sportida Z reprezentančnimi kolegi se je zbral 3. maja, medtem ko so recimo Poljaki, ki so v zadnji zimi blesteli, že aprila odšli na priprave na španski otok Feurteventura. To je našega skakalca sprva malce presenetilo: "To je bila čudna stvar. Skupaj z družinami so šli takoj na otok in imeli aktiven dopust. Takrat sem bil doma. Ko smo mi začeli, pa sem od Krafta slišal, da je šel na dopust. Vsaka nacija ima svoj način priprav, na koncu pa smo vsi na istem."

Ker je pred vrati olimpijska sezona, bi rad, da bi vse šlo, kot mora. Zanj bo to tretja olimpijska sezona in za razliko od leta 2010 tokrat razmišlja drugače: "Pri prvih olimpijskih igrah sem bil mlad. Maja oziroma še decembra nisem vedel, kaj so olimpijske igre. Zdaj mi misli večkrat uhajajo tja. Morda je tudi zaradi tega prisotna dodatna motivacija."

"Sivo igro moraš sprejeti"

"Vsem področjem bo treba dati več pozornosti. Prilagajamo drese, kje bi lahko še kaj pridobili. Žal je to takšen šport, da ti zaradi dresov včasih dol pade. Sivo igro moraš sprejeti." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Vsem področjem bo treba dati več pozornosti. Prilagajamo drese, kje bi lahko še kaj pridobili. Žal je to takšen šport, da ti zaradi dresov včasih dol pade. Sivo igro moraš sprejeti." Foto: Žiga Zupan/Sportida Na največjem dogodku bi rad bil dobro pripravljen in imel pravo opremo. V Sočiju 2014 je šlo vse po načrtih in razveselil se je srebrne in bronaste posamične medalje. "Z opremljevalci smo se dogovarjali, kako naprej. Opremo bo treba razviti. Povsod je prostor za izboljšavo. Vsem področjem bo treba dati več pozornosti. Prilagajamo drese, kje bi lahko še kaj pridobili. Žal je to takšen šport, da ti zaradi dresov včasih dol pade. Sivo igro moraš sprejeti."

Za zdaj ga noge še ne srbijo in ženejo na skakalnico, a se zaveda, da bo treba počasi začeti tudi delo na napravah – 31. maja se bodo odpravili v Beljak: "Moramo začeti, da ne bomo preveč padli iz ritma. Sicer pa sem bil skokov kar naveličan, ker mi niso uspevali, zato smo si vzeli več premora, da sem se bolj spočil. Da so šle slabe navade ven."

V ciklusu priprav bo v njegovem urniku sledila še ena novost. Lani so si ga pred sezono želeli na vseh koncih in je bila glava utrujena, zato je za letos zahteval drugačen režim. "Vodstvu zveze sem to povedal, vse stvari pa bom naredil maksimalno. Na mesec bom na voljo ob določenih dnevih, na sponzorjih pa je, da se novembra ne odločijo za snemanje reklame, to se dela julija in avgusta," je bil jasen Prevc, ki vse podreja olimpijski sezoni, v kateri bosta vrhunca še novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, kjer bo branil naslov prvaka s Kulma.

Ne spreglejte