Novaković pri 35 letih boljši kot v bundesligi

Najboljši strelec tega rodu reprezentance Milivoje Novaković o pomembnosti prve tekme z Estonijo.

Objavljeno
01. september 2014 22.26
Milivoje Novaković,Ljubljana Slovenija01.09..2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – Milivoje Novaković je najstarejši reprezentant, ki se bo pod poveljstvom Srečka Katanca boril za euro 2016 v Franciji. Razlika med njim in Janom Oblakom znaša 14 let, kljub temu pa je »Nova« težko pogrešljiv člen izbrane vrste. Pred začetkom priprav za ponedeljkovo tekmo z Estonijo je ocenil možnosti za drugo uvrstitev Slovenije na prvenstvo stare celine.

Selektor je pred dnevi potarnal, da je v prejšnjem ciklusu morda pogrešal tudi malce več želje po uspehu pri reprezentantih, in izrazil željo, da bi bili fantje po prihodu na Gorenjsko motivirani tako kot prvošolci na prvi dan v šoli. Mu boste izpolnili željo?

Seveda, glede tega res ni skrbi. Kot vidim, smo vsi podobno motivirani. Zase že lahko rečem, da sem se vrnil v Slovenijo izjemno motiviran, saj je pred nami novo poglavje, nov velik izziv in imenitna priložnost za uspešno pot do Francije 2016. V zadnjem letu dni smo nedvomno napredovali, hkrati pa se zavedam, da še nismo ujeli ravni igre, ki nas je krasila pred leti, zato se že veselim treningov.

Kaj lahko opravi Slovenija v boju z Anglijo, Švico, Estonijo in Litvo?

Ne želim špekulirati vnaprej, prav tako ne želim, da bi izpadlo kot floskula: osredotočiti se moramo le na prvo tekmo z Estonijo, ki bo ključna tudi za našo samozavest. Večer v Talinu bo res pomemben, saj je bil žreb po eni strani ugoden za nas, po drugi pa nam je namenil kar tri zahtevna gostovanja že v letošnjem letu. Razen San Marina so prav vsi tekmeci močni in pomembno bo, da končamo leto 2014 s čim večjim številom točk.

Reprezentanca je igrala v letu 2013 bolje kot letos. Na kakšen način bi lahko ujeli formo iz lanskega leta?

Če bodo nosilci igre naše zasedbe igrali v svojih klubih, potem ne vidim težav in se ne bojim za našo igro, saj premoremo dobre igralce in še boljši kolektiv, brez katerega v nogometu ne moreš uspeti. Nekateri fantje so resda šele začeli državna prvenstva, nekateri imamo v nogah že več tekem, v seštevku pa se mi zdi naš položaj kar obetaven. Tako ali tako je ključen psihološki zorni kot, vsak trening na tej ravni moraš jemati kot tekmo. Zdaj gre zares, za točke, ne pa za prijateljske tekme.

Pri 35 letih ne sodite več med najmlajše. Kje črpate motiv za igranje na vrhunski ravni in kako ohranjate odlično pripravljenost?

Kar zadeva mojo pripravljenost, sem zadel v polno s selitvijo na Japonsko, četudi bi lahko igral v Evropi. Japonska prehrana, v kateri prevladujejo ribe in veliko tekočine, je zares koristna in ugodno vpliva name. Rezultati zadnjih testov telesne pripravljenosti so bili celo boljši kot v času, ko sem igral za Köln v bundesligi ... Vse življenje se učiš in spoznavaš, kaj je najbolje zate. Vsi smo le ljudje. Motiv? Nikoli nisem izgubil motiva za igranje v reprezentančni majici. Vztrajal bom, dokler mi bo dopuščalo telo, ko bom uvidel, da so drugi boljši od mene, pa se bom umaknil.

Na Japonskem ste kar dobro strelsko razpoloženi. Kakšno vlogo imate v Šimicuju in kakšne ambicije goji klub?

Klub je dobro organiziran, naš osnovni cilj pa je obstanek v prvi ligi. V klubu imam drugačno vlogo, kot sem bil vajen prej. V moštvu je namreč ogromno mladih fantov, ki jim pomagam na igrišču in ob njem. Številni namreč želijo zaigrati v Evropi in pri tem jim pomagam tudi sam.

V japonski ligi igra nekaj znanih imen, ob vas tudi Diego Forlan.

Z njim se večkrat pogovarjam, njegovemu klubu ta čas ne kaže najbolje ... Še bolj pogosto se seveda slišim z Zlatanom Ljubijankićem.

Ste že osvojili vrh znamenite gore Fudži?

Ha, res leži blizu Šizuoke, toda ni mi še uspelo, a si jo bom nek dan gotovo ogledal. Pogled nanjo je lep, kot je za zdaj lepa tudi moja izkušnja na Japonskem.

Na nek način imate torej na drugem koncu sveta podobno vlogo kot v slovenski reprezentanci, kjer z nasveti – kot drugi izkušeni soigralci – pomagate mlajšim fantom.

Se kar strinjam.

Kaj bi jim svetovali?

Saj vsak ve, kaj želi doseči. Vsak se mora psihološko pripraviti na enotedenske priprave za Estonijo, iz katerih moramo priti optimalno pripravljeni za zmago v Talinu.

Kako se boste lotili Estonije?

V prihodnjih dneh bo dovolj časa za pripravo nanje, toda za to je odgovoren selektor. Niso se veliko spremenili, še vedno gojijo čvrsto igro. Sploh ne želim veliko razmišljati o Estoncih, saj bo ključna za uspeh naša forma. Če bomo takšni, kot smo lahko, potem ni bojazni za uspešen začetek kvalifikacij.

Kaj pove dejstvo, da Slovenija na treh letošnjih tekmah v Alžiriji, Urugvaju in Argentini ni zabila niti enega gola?

Uf, težko rečem, saj je šlo za specifične razmere. Dejstvo je, da smo igrali z močnimi reprezentancami. V Montevideu in La Plati sta nas pričakali izjemno motivirani ekipi, Slovenija pa je bila zanju generalka za mundial. Graditi moramo na prvem polčasu tekme z Urugvajem, ki smo ga odigrali zelo dobro.