Slovenska filharmonija: Kako (in zakaj) je Damjanovič pokrival minus, vzdrževal stanovanja, zadrževal dokumentacijo

Postopek za predčasno razrešitev direktorja Damjana Damjanoviča tik pred koncem.

Objavljeno
20. september 2017 16.24
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Skrivnostna molčečnost spremlja postopek predčasne razrešitve direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča, ki ga je minister za kulturo Tone Peršak sprožil konec julija. Na ministrstvu ne dajejo izjav, svet in strokovni svet zavoda sta predlog podprla, direktor pa je imel trideset dni časa, da na ministrove navedbe odgovori. In je odgovoril v petek.

Ali je to tudi zadnje dejanje pred razrešitvijo? Najverjetneje da. Mnenji obeh svetov sta le formalnost in nezavezujoči (v tem primeru tudi na ministrovi strani), predčasno razrešitev direktorjev na splošno ureja zakon o zavodih. V 3. in 4. alineji 11. člena piše, da je lahko predčasno razrešen, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda, neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda, s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči zavodu večjo škodo ali če zanemarja ali malomarno opravlja svoje dolžnosti ...

Avtonomna ministrova odločitev

Skratka, postopek je pripeljan skoraj do konca in vse je pri ministru Tonetu Peršaku, ki zdaj bere Damjanovičeve odgovore. Gre torej za povsem avtonomno ministrovo odločitev, proti sklepu o razrešitvi pa ima prizadeti pravico zahtevati sodno varstvo, če meni, da je bil postopek kršen ali da niso bili podani razlogi za razrešitev.

Ministrova odločitev bo epilog več kot leto trajajočega nezadovoljstva v Slovenski filhormoniji, ki je eskaliralo v stavki in zahtevah filharmonikov po odhodu šefa dirigenta Uroša Lajovica in kasneje tudi direktorja, pripeljalo pa tudi do napetih in slabih odnosov. Minister je pozimi obljubil zamenjavo s 1. julijem, zgodilo se ni nič, zaposleni v SF so poleti pred ministrstvom za kulturo izvedli opozorilni protestni shod, konec junija pa je na novo konstituirani svet ministru izročil predlog za direktorjevo razrešitev.

Njihove navedbe so med drugim povzete tudi v dopisu ministrstva, in sicer da je za nevzdržne razmere v SF v celoti odgovoren direktor in da nadaljnje sodelovanje med njim in kolektivom ni več mogoče, ne da bi resno ogrozilo poslanstvo zavoda. Predlog predčasne razrešitve je sicer oblikovan v 13 točkah. Na kratko objavljamo sedmerico od njih, skupaj z odgovori Damjana Damjanoviča. Njegov tretji petletni mandat bi se iztekel čez leto dni.