Članki

Rasistične opazke so slovenski nogomet ponesle v svet

Slovo Olimpije od trenerja Marka Nikolića po njegovi rasistični opazki je glas Slovenije odneslo v deveto vas, je rasizem res sporočilo, ki si ga želimo pošiljati svetu?
19.04.2016 12:00
Čas branja: 1 min

Vodilni moštvi slovenske prve nogometne lige Olimpija in Maribor sta v zadnjem obdobju uspeli vzbuditi veliko zanimanja mednarodne javnosti. Žal ne z lepo igro ali goli, temveč z rasističnimi opazkami in žaljivkami zdaj že nekdanjega trenerja Olimpije Marka Nikolića ter športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića.

Tako se pride v Guardian in BBC

"Vodilni klub v slovenski nogometni ligi, ljubljanska Olimpija, se je dogovoril o koncu sodelovanja s trenerjem Markom Nikolićem potem, ko mu je bila izrečena prepoved vodenja moštva na sedmih tekmah zaradi rasistične žaljivke zoper enega od njegovih igralcev," je med drugim poročal britanski dnevnik Guardian.

Spomnimo, predsednik Olimpije, ameriško-srbski poslovnež Milan Mandarić je svojemu 36-letnemu trenerju iz Srbije Marku Nikoliću najprej dovolil obdržati službo, potem ko je na svojega napadalca iz Nigerije zavpil "črni idiot". Potem, ko je Nogometna zveza Slovenije Nikoliću izrekla prepoved nastopanja na sedmih tekmah, pa se je Mandarić premislil in se Nikoliću zahvalil za sodelovanje.

Nekdanji igralec Gorice Eleke je Nikoliću stopil na žulj med tekmo proti Zavrču, ko je v 92. minuti tekme dosegel izenačujoči gol in se je namesto, da bi pohitel na sredino igrišča, ob kotu igrišča za Nikolićev okus predolgo veselil svojega gola.

Tako pa padeš v oči Turkom

Medtem ko so o rasizmu v Olimpiji poročali mediji vse do Hong Konga, je podoben incident, ki se je pred tem zgodil v nogometnem klubu Maribor, vzbudil pozornost zlasti medijev v muslimanskih državah. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je namreč žalil makedonskega Albanca Agima Ibraimija. Ibraimi je Zahovićeve žaljivke zoper njegovo preteklost, mamo, narod in vero razkril javnosti. Zahović se je za svoje izpade v sredo tudi opravičil. A če v turško izdajo Googlovega iskalnika novic vtipkate pojem "Zahovic", dobite več kot 16.500 zadetkov z naslovi, ki vključujejo pojme "Zahovic", "Musliman" in se pogosto končajo s klicajem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Dražbe
Nov zaplet pri Dalmatinki: je Matoz blokiral Mandarića?  
Dražbe
DražbeAleš Perčič Nov zaplet pri Dalmatinki: je Matoz blokiral Mandarića?  

Nova pritožba pri prodaji Dalmatinke. Vložil jo je upnik z lastniki iz Zagreba in Velike Britanije, za katerim je po podatkih Mandarićeve odvetnice odvetnik Franci Matoz.

IZVOZNIKI
Novice
Zakaj se občutijo uspešni premiki pri SŽ Olimpija hitreje kot pri Slovenskih železnicah?
Izvozniki.si
NoviceMladen Miković Zakaj se občutijo uspešni premiki pri SŽ Olimpija hitreje kot pri Slovenskih železnicah? 9

Intervju z Mihom Butaro, pomočnikom generalnega direktorja Slovenskih železnic in predsednikom HK SŽ Olimpija

Mnenja
Ironman je izziv, je motivacija, je intenziven odnos
MnenjaGorazd Suhadolnik Ironman je izziv, je motivacija, je intenziven odnos

Ure in ure plavanja, kolesarjenja in teka. V vsakem vremenu, daleč od udobja doma. Bolečinam se ne izogneš, krčem tudi težko. Toda priljubljenost triatlona narašča, tudi med Slovenci. Narašča tudi priljub­ljenost ironmana, najzahtevnejše različice triatlona. Z ironmanom je opravilo že 400 Slovencev. Eden izmed njih je tudi Roman Marolt.

FINANCE
Manager
Bi radi inšpicirali porabo javnih sredstev? Počakajte na Finšpektorja
Manager
ManagerŽiga Brdnik Bi radi inšpicirali porabo javnih sredstev? Počakajte na Finšpektorja

Letos bomo v Sloveniji kot prvi Evropejci dobili spletni vmesnik, ki bo precej olajšal preglednost porabe javnih sredstev. Gre za Finšpektor, ki ga razvija malo IT-podjetje Neolab in bo za to prejelo tudi 50 tisoč evrov podpore iz Googlovega sklada Digital News Initiative.

FINANCE
IKT
Kako so všečki postali politično orodje
IKT
IKTUroš Božin Kako so všečki postali politično orodje 1

Žvižgač opisuje, kako je podjetje, povezano z nekdanjim Trumpovim svetovalcem Stevom Bannonom, zbiralo podatke uporabnikov Facebooka, da bi z njimi merilo na ameriške volivce.

FINANCE
Manager
Eden od njiju bo verjetno novi italijanski premier - kdo sta
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Eden od njiju bo verjetno novi italijanski premier - kdo sta 1

Splošne volitve v Italiji so med volivci okrepile populistične sentimente in kot ključni figuri za oblikovanje nove vlade ponudile premierskega kandidata gibanja M5S Luigija Di Maia in vodjo stranke Liga Mattea Salvinija.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.