Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
13. 2. 2018,
12.33

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

3

Natisni članek

Michelle Obama Barack Obama portret umetnost

Torek, 13. 2. 2018, 12.33

6 let, 2 meseca

Portret Michelle Obama deležen velikega posmeha #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

3

Obama, portret | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Washingtonska narodna portretna galerija je včeraj razkrila portreta nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obama in nekdanje prve dame Michelle Obama, pri čemer so naleteli na zelo mešane odzive. Michellina podoba mnogim ni všeč in je bila deležna velikega posmeha.

Barack in Michelle Obama sta si oktobra lani izbrala umetnika, ki je naslikal njuna portreta za washingtonsko narodno portretno galerijo. Medtem ko se je Barack odločil za Kehindeja Wileyja, ki je odlično ujel njegovo podobo, osebnost in značaj, si je Michelle izbrala Amy Sherald. Ta je naletela na precej kritik.

Na družbenih omrežjih se je pojavilo veliko komentarjev, polnih posmeha in obžalovanja, ker umetnica ni znala dobro upodobiti Michelle na platnu. Številni se strinjajo, da je slika sicer lepa, a da na njej ni nekdanja prva dama, ki jo "tako obožujejo".

"Michelle Obama je elegantna dama in portet je videti lep. A umetnica je očitno narisala nekoga drugega."

Konservativni politični komentator Ben Shapiro je sarkastično tvitnil: "Obožujem nov portret Michelle Obama." Pripel je sliko barvne eksplozije abstraktne umetnosti.

Barack je v nasprotju z drugimi navdušen nad portretom svoje žene. Umetnico Amy je pohvalil, ker je "tako spektakularno ujela čar, lepoto, šarm, inteligenco in zapeljivost ženske, ki jo ljubim".

Umetnica, ki je znana po drezanju v stereotipe s svojimi slikami Afroameričanov v naravni velikosti, je gospo Obama naslikala na sivi podlagi z rjavosivimi podtoni in le nekaj barvami.

Barack si je očitno izbral boljšega umetnika. | Foto: Getty Images Barack si je očitno izbral boljšega umetnika. Foto: Getty Images

Tako je Kehinde na platno ujel Baracka. | Foto: Getty Images Tako je Kehinde na platno ujel Baracka. Foto: Getty Images

Barack jo je bolje odnesel

Po drugi strani pa je Kehinde Wiley, ki je zaslovel s svojimi živahnimi portreti mladih Afroameričanov z barvitimi ozadji, nekdanjega predsednika naslikal v svojem značilnem slogu, z veliko barvami. Sedečega Baracka je obdal s krizantemami, uradno rožo mesta Chicago, jasminom, kar je poklon Barackovemu otroštvu na Havajih, in afriškimi modrimi lilijami, s katerimi je simboliziral njegovega pokojnega očeta, ki je prihajal iz Kenije.

Wiley je znan tudi po portretih slavnih raperjev, kot so LL Cool J, Ice T in pokojni Notorious BIG.

Kehindeju je odlično uspelo naslikati tudi raperja in igralca Ice T-ja. | Foto: Getty Images Kehindeju je odlično uspelo naslikati tudi raperja in igralca Ice T-ja. Foto: Getty Images

Wiley in Sheraldova sta prva temnopolta umetnika, izbrana za izdelavo umetniških del, ki jih tradicionalno ustvarijo po koncu mandata vsakega ameriškega predsednika. Portreta zakoncev Obama bosta del stalne zbirke narodne portretne galerije, ki ima kot edina institucija poleg Bele hiše v svoji zbirki portrete vseh predsednikov v ZDA.

Ne spreglejte