Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
26. 5. 2017,
18.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

3

Natisni članek

Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Goran Janus

Petek, 26. 5. 2017, 18.25

6 let, 6 mesecev

Goran Janus: V glavi imam marsikaj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

3

Goran Janus | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za prvega moža stroke v slovenski skakalni reprezentanci Gorana Janusa se je prav tako začelo novo obdobje, potem ko je moral s kolegi v strokovnem štabu razmisliti, kaj pred olimpijsko sezono spremeniti, da se ne bo ponovila zadnja, v kateri Slovenci na nobenem vrhuncu niso krojili razpleta pri vrhu. Prav zaradi nekoliko slabše sezone so njemu in sodelavcem znižali plače.

Od 3. maja je slovenska skakalna reprezentanca začela navijati obrate in se pripravljati na olimpijsko sezono. Izjema je Robert Kranjec, ki je že nekaj časa v pogonu, potem ko je preteklo sezono zaradi operacije kolena izpustil.

Njegova odsotnost se je ekipi Gorana Janusa dodobra poznala, saj slovenski skakalci v pokalu narodov niso bili pri vrhu. In ker se sezona ni sešla po načrtih Petra Prevca, so se v strokovnem štabu odločili, da v treningu uvedejo spremembe.

"Vidi se, da fantje po spremembi treningov lažje dihajo in tudi dojemajo stvari"

"Stvar se lažje nadaljuje. Skoki so pa tisti, ki pokažejo, kaj in kako." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Stvar se lažje nadaljuje. Skoki so pa tisti, ki pokažejo, kaj in kako." Foto: Žiga Zupan/Sportida "Glede na potek prejšnje sezone smo se letos odločili, da prvo ekipo zmanjšamo. Uvedli smo mlado ekipo, ki je v preteklosti že obstajala. Tudi letos je nadgradnja mladinske reprezentance. Tesno bo sodelovala z A-ekipo, vsaj na skupnih pripravah. V drugem delu bodo treningi v nekakšnem smislu prilagojeni. V načinu smo trening spremenili. Pri motoriki je poudarek na kakovosti. Kakšne stvari smo odstranili in na drugi strani kaj dodali," pravi Janus.

Ker je olimpijska sezona, težav pri dodatni motivaciji pri slovenskih orlih nima: "Vidi se, da fantje po spremembi treningov lažje dihajo in tudi dojemajo stvari. Stvar lažje teče. Skoki so pa tisti, ki pokažejo, kaj in kako."

Sodelovanje pri Domnu Prevcu bo tesno

Domen Prevc bo pod drobnogledom trenerja gorazda Bertonclja kakor tudi strokovne ekipe A-reprezentance. | Foto: Sportida Domen Prevc bo pod drobnogledom trenerja gorazda Bertonclja kakor tudi strokovne ekipe A-reprezentance. Foto: Sportida Čez nekaj dni se bodo odpravili v Beljak in z izjemo Kranjca prvič skakali v pripravljalnem obdobju. Prva tekma poletnega celinskega pokala bo v začetku julija v Kranju, tekme grand prixa pa se bodo začele 14. julija v Visli. Na vprašanje, ali ima Janus že dodelano sliko, kako bo skakalce razporejal po prizoriščih, odgovarja: "V glavi imam marsikaj, vendar bodo konec junija stvari bolj jasne, ko bomo skupaj z vsemi ekipami."

Tudi v letošnjem pripravljalnem obdobju ne bo kot glavni trener bedel nad razvojem Domna Prevca, ki še vedno trenira z vrstniki pod mentorstvom Gorazda Bertonclja. A bo imel popoln nadzor nad njegovim delom in napredkom: "Sodelovanje bo tesno. Na pripravah bomo skupaj. Bolj ga bom tudi jaz videl in imel pod nadzorom. Pri mladih je v tem obdobju šola, vsaj zame, na prvem mestu in trening je temu prilagojen."

Plače so se znižale

Za nekaj slabe bolje pa je poskrbela odločitev vodstva za skoke in nordijsko kombinacijo, ki se je po lanski nekoliko manj prepričljivi sezoni odločilo, da trenerskemu štabu zniža plače. "Tako to je. Ne bom komentiral," je dejal Janus, ki si bo skupaj s sodelavci v trenerskem štabu večjo pogačo lahko prislužil, če bodo naši skakalci uspešni v svetovnem pokalu, svetovnem prvenstvu v poletih in na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Ne spreglejte