Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
25. 6. 2017,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Žan Grošelj Rossignol Pjongčang 2018 Klemen Bergant

Nedelja, 25. 6. 2017, 11.23

6 let, 7 mesecev

Štefan Hadalin v pripravah na novo sezono

Hadalinovo zavestno tveganje za boljši slalomski jutri

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Potem ko je v dobršni meri preskočil evropski pokal in status prvega slovenskega slalomista upravičil z več kakovostnimi rezultati v svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu, si Štefan Hadalin na novih smučeh napredek obeta tudi v olimpijski zimi.

Štefan Hadalin tudi v novo zimo kot prva slovenska slalomska violina. | Foto: Sportida Štefan Hadalin tudi v novo zimo kot prva slovenska slalomska violina. Foto: Sportida

"Vsaka menjava je tvegana. A verjamem, da gre za nadgradnjo. To je priložnost za napredek in sodelovanje s serviserjem, ki ima morje izkušenj. Zdaj sem del tovarniške ekipe s pravimi nastavitvami. To mi bo omogočalo, da bom v koraku s konkurenco," razloge za menjavo proizvajalca smuči pred olimpijsko sezono, kar raven tveganja še povečuje, pojasnjuje Štefan Hadalin. Völkove smuči je zamenjal z Rossignolovimi, francoski proizvajalec pa je njemu in Žanu Kranjcu namenil še serviserja Barnabo Greppija, ki se je dokazal že kot mojster smuči Lare Gut in Deborah Compagnoni.

Na terenu se bo z novim sodelavcem spoznal že prihodnji teden, ko se v družbi Kranjca in trenerja Klemna Berganta odpravlja na nekajdnevni trening na prelaz Stelvio. "Sem poln pričakovanj. Preizkusil bom smuči in čevlje ter morda že dobil kakšne odgovore za novo sezono. No, še precej več pa si seveda obetam od julijskega treninga na ledeniku Saas Fee in poznejše selitve v Argentino," razmišlja najboljši slovenski slalomist.

Nove smuči, nova obzorja

Prav v osvajanju nove opreme vidi Hadalin največji poletni izziv. Prepričan je namreč, da se je s svojim slogom smučanja na dozdajšnjih smučeh že dodobra približal meji. Več rezerv vidi na Rossignolovih smučeh. "Ko bom povsem osvojil smuči, se bom lahko lotil piljenja izvedbene ravni. V prvi vrsti želim izpopolniti tehnično zanesljivost," pravi 22-letni Vrhničan, ki si po menjavi opreme veliko obeta tudi v veleslalomu.

Ob tem je prepričan, da odločnejše dodajanje druge tehnične discipline ne bo načenjalo začrtane slalomske poti. "Že v pretekli sezoni sem z nekaj nastopi nakazal, da sem na pravi poti. Moja naloga je, da poskrbim za lepše navezovanje zavojev oziroma zmanjševanje razlike med levim in desnim zavojem," razkriva enega od poletnih načrtov.

Preberite še:

Video: kako trenira Štefan Hadalin

Osredotočen na napredek

Štef, kot mladega reprezentanta kličejo smučarski sopotniki, je eden tistih tekmovalcev, ki so na račun generacijske vrzeli v slalomski ekipi v dobršni meri preskočili evropski pokal. A priložnost je znal s pridom izkoristiti in poskrbeti za navdušujoč rezultatski preskok. Ob nekaj vrhunskih posamičnih predstavah se ta zrcali v štirih uvrstitvah med slalomske dobitnike točk in desetem mestu na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.

Z piko na i je manjkal le še preboj med trideseterico na štartni listi, ki bi mu omogočil občutno boljše izhodišče. A s tem se ne želi obremenjevati, obenem pa se ne naslaja nad doseženim. "Premlel sem sezono. A ne vem, kaj mi je uspelo. Tega tudi nočem vedeti. To bi bil namreč moteč dejavnik. Morda bom o tem razmišljal čez nekaj let. Osredotočen sem na priprave na novo sezono," pravi Hadalin, ki bi imel bržčas v rokah še boljše karte, če mu ne bi kar dvakrat ponagajal hernija. S to je imel nekaj težav tudi med kondicijsko vadbo, zato je eden od ciljev olimpijske zime tudi – ostati zdrav.

Žan Grošelj: naslednji Slovenec s slalomskimi točkami svetovnega pokala? | Foto: Sportida Žan Grošelj: naslednji Slovenec s slalomskimi točkami svetovnega pokala? Foto: Sportida Kdo mu bo sledil?

Boljši slovenski slalomski jutri pa ni le v Hadalinovih rokah. Da želi večkrat med dobitnike točk, poudarja tudi veleslalomsko usmerjeni Žan Kranjec. V ekipi evropskega pokala pa se s slalomskimi izzivi in celo napadom na olimpijsko normo spogledujeta Jakob Špik in predvsem Žan Grošelj, ki sta kondicijske priprave opravila s smukači in Hadalinom, s katerim se bosta povezala tudi na snežnih treningih v Saas Feeju in Ushuaii.

"Veliko vlagam v to sezono. Tudi za pot na južno poloblo bom zbral denar. Delam z mislijo, da bi se že takoj na začetku sezone povzel po lestvici. Verjamem, da mi lahko uspe. Kako? S trdim delom, samozavestjo in kančkom sreče," razmišlja Grošelj, na FIS-lestvici drugi najboljši slovenski slalomist.

Ne spreglejte