Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
9.07

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor Liverpool Steven Gerrard

Torek, 17. 10. 2017, 9.07

1 leto

Steven Gerrard, legenda, ki so ga zaznamovale besede Instanbul, Chelsea in Demba Ba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Steven Gerrard | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Steven Gerrard, angleška reprezentančna legenda in seveda tudi legenda Liverpoola, je zagotovo eden najbolj znanih nekdanjih angleških nogometašev. Od leta 2016 upokojenec je ostal v nogometu in zdaj deluje kot trener mlajših selekcij Liverpoola, kar pomeni, da bo svoje trenersko znanje kazal tudi danes v Lendavi. Stevie G se bo s selekcijo do 19 let udaril z vrstniki iz Maribora.

Nogometaši Maribora se bodo v torek ob 20.45 v razprodanem Ljudskem vrtu v 3. krogu skupinskega dela lige prvakov pomerili z Liverpoolom. Glavni sodnik bo Madžar Viktor Kassai.

Gerrard je nogometaš, ki bo za vedno z zlatim črkami zapisan pri navijačih Liverpoola. Zakaj? Zato, ker je otrok Liverpoola in ker je kar neverjetnih 17 sezon branil barve kluba iz mesta Beatlov.

Zdaj že 37-letni nekdanji vezist je z Liverpoolom podpisal prvo profesionalno pogodbo leta 1997, v premier league pa je debitiral leto kasneje, ko je v zadnji minuti zamenjal poškodovanega Vegarda Heggema. Do konca sezone 1998/99 je zabeležil še 12 nastopov, po tej pa postal prvokategornik in tako je ostalo vse do konca.

Je Steven Gerrard najboljši angleški nogometaš vseh časov?

  • Da.
    46,88 %
    90 glasov
  • Ne.
    53,13 %
    102 glasov
Oddanih 192 glasov

Sanjska sezona 2000/2001 in pravljica v Istanbulu

Steve G je bil najbolj zaslužen, da se je v Istanbulu zgodil velik čudež. | Foto: Reuters Steve G je bil najbolj zaslužen, da se je v Istanbulu zgodil velik čudež. Foto: Reuters V teh 15 letih se Gerrard najraje spominja sezoni 2000/01 in 2004/05. Prve zato, ker je Liverpool v svoj žep pospravil tri lovorike. Pokal FA, ligaški angleški pokal in pokal Uefa, kar bi lahko označili za mini trojček, svoj vrhunec pa je angleška nogometna legenda doživela leta 2005, ko je bil del tiste nogometne pravljice v Istanbulu.

Liverpool se je v tistem epskem finalu na štadionu Atatürk udaril z AC Milanom. Angleži so izjemno slabo začeli in dovolili, da si italijanski velikan do polčasa nabere kar tri zadetke prednosti.

Milanisti so počasi že slavili, a na koncu se je vse skupaj izkazalo za račun brez krčmarja. Velik preobrat je začel ravno Gerrard, ko je na začetku drugega dela zabil za 1:3. Do konca rednega dela sta zadela še Vladimir Šmicer in z enajstmetrovke, ki jo je priboril ravno kapetan, Xabi Alonso.

Tekma se je od tem zapeljala v podaljške, nato pa so o zmagovalcu odločali streli z bele točke.

Gerrard sploh ni dobil priložnosti, saj je bil določen kot peti izvajalec, po zgrešenem strelu Andrija Ševčenka pa se je nepozabno slavje Angležev lahko začelo.

Čudež v Istanbulu:


Pred tekmo Maribor - Liverpool:

 


Velika črna pika, a navijači so mu hitro oprostili

Dvakrat je bil že na pragu Chelseaja, na koncu pa vendarle ostal zvest Liverpoolu. | Foto: Getty Images Dvakrat je bil že na pragu Chelseaja, na koncu pa vendarle ostal zvest Liverpoolu. Foto: Getty Images Čeprav se je po tekmi v Istanbulu izkušeni vezist drl ''le kako naj zapustim klub, po tekmi, kot je bila ta,'' so vodilni možje nad svojim zvezdnikom že obupali, saj je ta zavrnil 112 tisoč evrov tedenske plače in bil že na poti v London, kamor je hotel že leto prej.

''Nimamo kaj, to moramo zdaj odmisliti in se dogovoriti, kako naprej. Povedal nam je dovolj jasno, da želi oditi in za nas je stvar končana,'' je za javnost spregovoril takratni izvršni direktor Rick Parry.

Po jezi navijačev in pritisku javnosti je le dan kasneje Steve G podpisal novo štiriletno pogodbo, pri Liverpoolu so se za preuranjeno izjavo svojega kadrovnika opravičili, navijači pa so njegovo potezo in željo hitro pozabili.

Vse lovorike Gerrarda:

Pokal FA: 2001, 2006
Angleški ligaški pokal: 2001, 2003, 2012
Angleški superpokal: 2006
Liga prvakov: 2005
Pokal Uefa: 2001
Evropski superpokal: 2001

Bil je tako blizu, da jo je že imel z vratom. No, skoraj.

Steven Gerrard in Luis Suarez sta po veliki zapravljeni priložnosti objeta jokala kot mala otroka. Trofejo za najboljšega v Angliji pa je dvignil Manchester City. | Foto: Getty Images Steven Gerrard in Luis Suarez sta po veliki zapravljeni priložnosti objeta jokala kot mala otroka. Trofejo za najboljšega v Angliji pa je dvignil Manchester City. Foto: Getty Images Gerrard je morda osvojil ligo prvakov, tudi dvakrat pokal FA, a hrepenel je po nečem drugem, to je osvojitvi angleškega prvenstva. To ga je tudi gnalo, da bi zapustil Liverpool, na koncu pa se je le odločil, da mu več pomeni morebitni en sam naslov pri Liverpoolu kot več teh pri Chelseaju.

Tragikomično je, da tega v 17 letih ni dočakal in zato velja za enega največjih osmoljencev v tem tekmovanju, sploh glede na to, kaj se je zgodilo leta 2014.

Takrat je Liverpool hitel k svojemu prvemu naslovu in medalji v premier league. Imel je vse v svojih rokah, ko je prišel tisti obračun z Chelseajem in sanje se razblinile kot milni mehurček.

Četa Joseja Mourinha je tisti obračun dobila za 2:0, največ zaslug za to pa je imel ravno kapetan Steve G, ki je lastnoročno poskrbel z veliko napako (spodrsnilo mu je), da je napadalec modrih Demba Ba prišel sem pred Liverpoolova vrata in hladnokrvno zabil.

Nočna mora, ki je ne bo nikoli pozabil:

Solze rdečih so po tekmi tekle v potokih. V njih sta prednjačila ravno Gerrard in Luis Suarez, saj sta vedela, da je sanj o angleškem naslovu dokončno konec. Manchester City ni storil napake in Liverpool je v prvenstvu končal na drugem mestu.

Čeprav se je govorilo, da bo Gerrard po tej travmi, ki se mu najbrž še danes pojavlja v obliki nočnih mor, končal športno pot, se to ni zgodilo. V Whinstonu rojeni nogometaš, ki po žalostno izgubljeni lovoriki ni bil nikoli več isti, je pri Liverpoolu vztrajal še eno sezono, nato pa je za konec kariere odšel še v ameriško nogometno ligo MLS, kjer dve sezoni igral kot član LA Galaxy.

Nekaj najlepših zadetkov v dresu Liverpoola:

V reprezentanci nikoli višje od četrtfinala

Velik pečat je pustil tudi v angleški reprezentanci, kjer je zbral 114 nastopov in dosegel 21 zadetkov. S tremi levi je nastopil na treh velikih tekmovanjih. Na Euru 2004 in SP 2006 so Angleže v četrtfinalu v domovino poslali Portugalci.

Dva od 21 zadetkov v reprezentančnem dresu je dosegel proti Hrvaški. | Foto: Reuters Dva od 21 zadetkov v reprezentančnem dresu je dosegel proti Hrvaški. Foto: Reuters

Obakrat so bili boljši po enajstmetrovkah, najhujšo porcijo pa je kot kapetan Anglije doživel na SP 2010 v JAR, ko so jih v četrtfinalu s 4:1 razbili Nemci.

Ne spreglejte