Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
24. 11. 2017,
22.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

Kitajska 2019 reprezentanca kvalifikacije kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Petek, 24. 11. 2017, 22.50

6 let, 5 mesecev

Po zmagi Slovenije v 1. krogu kvalifikacij proti Belorusiji s 87:74

Rekord slovenskih košarkarjev je po novem še izdatnejši

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Slovenija Belorusijas | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Aktualni evropski prvaki Slovenci nadaljujejo predstave, s katerimi so navduševali na EuroBasketu. V kvalifikacije za svetovno prvenstvo so po zmagi nad Belorusijo s 87:74 uspešno vstopili in še podaljšali rekordno znamko nepremagljivosti. Zdaj so že pri številki 16.

Slovenija : Belorusija 87:74 (22:12, 42:24, 67:51)

Dvorana Stožice, gledalcev 6000, sodniki: Sahin (Italija), Proc (Poljska), Manos (Grčija).
Slovenija: Rebec 3, Rupnik 7, Prepelič 9 (2:2), Blažič 14 (2:2), Lapornik 3, Vidmar 11 (3:4), Hrovat 3 (3:4), Zagorac 6, Šiško 2, Mahkovic 2 (2:2), Dimec 7 (3:5), Čančar 20 (3:4).
Belorusija: Wayns 14 (6:6), Tracsinet 3, Salaš 10, Meščarak 13 (1:1), Liutvič 11 (5:6), Kudracau 11, Semianjuk 6 (2:2), Pastahvar 6.
Prosti meti: Slovenija 18:23, Belorusija 14:15.
Met iz igre: Slovenija 32:65, Belorusija 25:67.
Met za tri točke: Slovenija 5:22 (Rebec, Rupnik, Prepelič, Lapornik, Čančar), Belorusija 10:29 (Kudracau 3, Pastahvar 2, Meščarak 2, Wayns 2, Tracsinet).
Skoki: Slovenija 33 (23 + 10), Belorusija 41 (24 + 17).
Osebne napake: Slovenija 19, Belorusija 17.

Pred prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo so v slovenski reprezentanci poudarjali, da se bodo Belorusov lotili z veliko mero agresivnosti.

Hitro so se odlepili in sprva vodili s 7:2, ko je bil uspešen kapetan Gašper Vidmar, ki se je nesebično odločil za nadaljevanje reprezentančne kariere.

Ekipna igra dvignila Čančarja

Vlatko Čančar je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vlatko Čančar je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Žiga Zupan/Sportida Brez kančka egoizma so igrali vsi izbranci Rada Trifunovića, ki je lepo porazdelil minutažo med košarkarje. V napadu so lepo sodelovali, iskali prostega košarkarja, v obrambi pa grizli in bili ob začetku druge četrtine že pri prednosti 16 točk, ko je prve točke za reprezentanco dosegel Žan Mark Šiško. Med strelce sta se vpisala tudi druga debitanta Gregor Hrovat in Blaž Mahkovic.

Sicer pa je bilo v prvem polčasu vse v znamenju Vlatka Čančarja. Po prvih dvajsetih minutah je bil že pri 16 točkah, Slovenija pa je vodila z 42:24.

Krizne minute znali prebroditi, nosilci postali gledalci

Selektor Rado Trifunović je bil zadovoljen s predstavo košarkarjev. Veliko priložnosti je namenil novincem. Zmotili so ga le skoki Belorusov v napadu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor Rado Trifunović je bil zadovoljen s predstavo košarkarjev. Veliko priložnosti je namenil novincem. Zmotili so ga le skoki Belorusov v napadu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Padec se je zgodil v tretji četrtini, ko je bila ob koncu na parketu druga peterka. Belorusi so v tem obdobju zadevali trojke kot po tekočem traku in napadalno skakali. Pred začetkom zadnje četrtine so bili pri devetih trojkah, tretjo pa dobili z rezultatom 27:25.

Ko so se Belorusi z novo trojko približali na 12 točk zaostanka (58:70), je zavladal preplah, Trifunović pa je nemudoma reagiral in na parket dvorane v Stožicah od prvokategornikov poslal Čančarja. Stvari so se hitro postavile na svoje mesto in prednost je spet začela naraščati.

Selektor je nosilce igre v zadnji četrtini povsem spočil, saj z izjemo Čančarja ni nihče stopil na parket, posledično pa je na koncu tudi naskok nekoliko uplahnel – bilo je 87:74.

Bolijo le skoki Belorusov v napadu

Gregor Hrovat je debitiral v članski reprezentanci in se vpisal med strelce. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gregor Hrovat je debitiral v članski reprezentanci in se vpisal med strelce. Foto: Žiga Zupan/Sportida "V prvem polčasu smo igrali slabo. V drugem smo naredili boljše delo, v prvem pa je bilo preveč napak. Preveč točk smo izgubili iz protinapadov. 14 izgubljenih žog je bilo preveč. Drugi polčas je bil druga zgodba," je vzroke za poraz iskal beloruski selektor Aleksander Krutsikau.

"Najpomembnejše je, da smo vknjižili zmago. Lahko smo zadovoljni z obrambo v prvem delu, saj smo Belorusom dovolili le 24 točk. V drugem polčasu smo v prvih petih minutah izdatneje pobegnili, nato pa popustili v obrambi. Belorusi so dobili preveč skokov v napadu. To moramo popraviti. Sem pa vesel za fante, ki so debitirali za Slovenijo ter se vsi vpisali med strelce," je tekmo pokomentiral eden od nosilcev slovenske igre Klemen Prepelič.

Njegove misli je selektor le dopolnil: "Najpomembneje je, da smo zmagali. Lahko smo zadovoljni s 70 odstotki igre, s 30 ne. Padec ni bil tako usoden, da bi pokvaril vtis. 17 skokov v napadu je preveč, kar pomeni približno 20 lahkih točk. Veseli smo, da je zmaga tu, zdaj pa misli usmerjamo k Španiji."

Rekordnih 16

Luka Rupnik je tekmo začel v prvi peterki in upravičil selektorjevo zaupanje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Luka Rupnik je tekmo začel v prvi peterki in upravičil selektorjevo zaupanje. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenski košarkarji so pred domačimi navijači tako nadaljevali niz nepremagljivosti. Na uradnih tekmah je bila to že 16. zaporedna zmaga. Šest so jih zabeležili v kvalifikacijah za EuroBasket, nato so imeli na prvenstvu z devetimi zmagami stoodstotni izkupiček, zdaj pa zmagovito pot nadaljujejo še v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Ali se bo ta številka povzpela na 17, bomo videli v nedeljo v Burgosu, kjer bo naša izbrana vrsta gostovala pri Španiji. Ta je na gostovanju v prvem krogu prepričljivo, z 79:66, opravila s Črno goro.

Ne spreglejte