Craig, Nolan, Adele, zmagovita kombinacija bondiade

Petindvajseti film o Jamesu Bondu bodo začeli snemati prihodnje leto in menda bo najboljši doslej.

Objavljeno
25. julij 2017 16.45
James Bond: Skyfall (2012) Blu-ray Screenshot
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Veliko je bilo ugibanj, kdo bo novi James Bond, potem ko je Daniel Craig izjavil, da je zadnjo vlogo tajnega agenta 007 odigral v Spectre. Še več, dejal je, da bi si raje prerezal žile, kot da bi bil še enkrat Bond, po čemer je bilo sklepati, da je vlogo sovražil.

150 milijonov

Za vlogo najslavnejšega agenta so bili zatem v ožjem krogu Tom Hardy, Michael Fassbender, Tom Hiddleston, Jamie Bell in Idris Elba. Izbira zadnjega bi bila precedenčna, saj v tej vlogi še ni nastopil črnec. Očitno je Craigova odločitev povezana tudi z denarjem, česar ni skrival. »Bonda bi znova igral le v primeru, če bi mi ponudili veliko denarja,« je izjavil. In ponudili so mu 150 milijonov dolarjev za vlogo v dveh filmih.

Tako bomo Craiga znova gledali v 25. filmu o tajnem agentu 007. Prav lahko pa se zgodi, da bo znova nastopila tudi Adele. Za naslovno pesem Skyfall v istoimenskem filmu je prejela gremija, oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno pesem, kar je bil vzrok, da jo je producentka Barbara Broccoli spet povabila k sodelovanju.

S tremi filmi do več kot treh milijard dolarjev

Producenti si želijo čim večji zaslužek, zato se hočejo čim bolj izogniti tveganju. Skyfall (2012) je bil najbolj donosen film o Bondu z zaslužkom 1,1 milijarde dolarjev. Za to ima zasluge tudi Craig, ki je od vseh igralcev v vlogi Bonda prinesel največ denarja. Štirje filmi, v katerih je igral, so zaslužili več kot tri milijarde dolarjev. Craig je za vlogo v Skyfallu prejel 10,7 milijona dolarjev in s tem postal najbolj plačani Bond do zdaj.

Od zadnjega filma o Bondu sta minili dve leti in v tem času se je več govorilo o novem glavnem igralcu kot o Spectre, ki nekaterim gledalcem ni bil preveč všeč. Novi film pa naj bi navdušil veliko večino gledalcev. Nekateri napovedujejo, da lahko pričakujemo najboljši film o Bondu doslej. Ne le zaradi Daniela Craiga, verjetno najboljšega Bonda po Seanu Conneryju, ampak tudi zato, ker naj bi ga režiral Christopher Nolan.


Daniel Craig spet v čevlje Bonda. Foto: Reuters

Ta vizionarski režiser, čigar najnovejši film Dunkirk lahko pravkar gledamo tudi pri nas, je v marsičem drugačen od sodobnikov. Izstopil je z Mementom, po Vzponu Viteza teme pa se je za vedno vpisal v sodobno filmsko zgodovino. Vsi Nolanovi filmi so intenzivna vizualna izkušnja, kar še posebno velja za Dunkirk in bi gotovo tudi za Bonda.

Da Nolana režija Bonda zanima, je v enem od intervjujev priznal tudi sam: »Že nekajkrat sem se pogovarjal s producentoma Barbaro Broccoli in Michaelom G. Wilsonom. Res imam rad ta lik in vedno sem vznemirjen, ko se pojavi nov film, ker me zanima, kaj so novega naredili. Morda se bo nekoč vse izšlo. Morajo vas potrebovati, če veste, kaj želim reči. Mora obstajati potreba po ponovnem izumljanju franšize, mora vas potrebovati,« je izjavil Nolan. Sam Mendes, ki je režiral zadnja dva filma o Bondu, pa je izjavil, da je čas za spremembe, s čimer je najbrž napovedal drugega režiserja.

Filmska serija o Jamesu Bondu je ena od najbolj uspešnih filmskih franšiz in najbolj dolgoživa v zgodovini, saj traja že več kot pol stoletja. V seriji so se v različnih filmih pojavila nekatera od največjih igralskih imen vseh časov, poleg tega je postala franšiza prepoznavna tudi po pesmih, ki spremljajo vsak posamezni film. Samo skrbno izbrani glasbeniki imajo čast nastopati v filmu, medtem ko se veliki 007 sprehaja v kadru, izvleče pištolo in strelja v kamero. Številne pesmi so postale planetarno popularne, s svojo priljubljenostjo pa so včasih te filme tudi preživele. Pod pesem Writing's On The Wall za zadnji film Spectre se je podpisal Sam Smith in jo tudi zapel. Tudi on je zanjo dobil oskarja in zlati globus.

Ko je Adele prebrala scenarij za Skyfall, je bila navdušena, Odločila se je, skupaj s Paulom Epworthom, napisati in producirati naslovno pesem. Prvič je bila pesem napisana prav po scenariju, posneta v studiu Abbey Road v Londonu ob spremljavi kar 77 glasbenikov. Prvi film o Bondu Dr. No s Seanom Conneryjem je imel samo slavno inštrumentalno temo, toda že naslednji film Iz Rusije z ljubeznijo je dobil naslovno pesem – istoimensko balado v izvedbi takrat priljubljenega pevca Matta Monroja.


Britanska pevka Adele. Foto: Promocijsko gradivo

Glasbene uspešnice

Naslovna pesem Goldfinger (1964) v izvedbi velške dive Shirley Bassey je postala izjemno priljubljena in je postavila standard za vse poznejše pesmi v filmih o Bondu. Skladatelj je bil John Barry, besedilo pa govori o glavnem negativcu v filmu. Malo je manjkalo, da bi pesem umaknili iz filma, ker ni bila všeč producentu Harryju Saltzmanu. Shirley Bassey je zatem pela še dve naslovni pesmi, Diamonds Are Forever in Moonraker.

Nancy Sinatra, slavna hčerka še slavnejšega očeta Franka, je leta 1967 zapela naslovno pesem šestega filma o Bondu Le dvakrat se živi. Pesem je postala ena od Sinatrovih največjih uspešnic, priredili so jo med drugim Soft Cell, Coldplay, Björk, Robbie Williams pa je uporabil začetne takte za svoj hit Millennium.

Avstralec George Lazenby ni ravno navdušil kot James Bond, kljub temu pa velja film V službi njenega veličanstva, v katerem je nastopil, za enega najboljših v franšizi. V špici je bila samo inštrumentalna glasba, je pa ljubezenske prizore med Bondom in njegovo ženo (Diana Rigg) spremljala grenko-sladka balada We Have All the Time in the World. Pesem je zapel legendarni Louis Armstrong in to je bil njegov zadnji posnetek dve leti pred smrtjo. Zelo priljubljena je postala šele 25 let pozneje, ko so jo za v oglasu za pivo Guinness priredili My Bloody Valentine, priredbe pa so se med drugim lotili še Iggy Pop, Fun Lovin’ Criminals, Tindersticks.

Prva pesem za film o Bondu, ki je bila nominirana za oskarja, Live and Let Die iz istoimenskega filma Živi in pusti umreti leta 1973 je bila delo Paula McCartneyja in njegove skupine Wings. Pesem je postala velika uspešnica wingsov, ki so jo na koncertih izvajali ob pirotehničnem šovu, znova pa se je vrnila na glasbene lestvice leta 1991 v priredbi Guns ’n’ Roses.

Nežna balada Nobody Does It Better iz filma Vohun, ki me je ljubil iz leta 1977 je bila prva naslovna pesem, ki ima drugačen naslov kot film. Ta pesem je postala velika uspešnica Carly Simon in ena od redkih iz Bondovih filmov, ki jih mnogi ne povezujejo z Bondom. Pesem je pozneje priredila skupina Radiohead. Po še nekaj baladah v izvedbi Sheene Easton oziroma Rite Coolidge so se za zadnji film z Rogerjem Moorom v vlogi Bonda Od tarče do smrti iz leta 1985 producenti odločili za modernejši zvok in je naslovno pesem izvedla popularna pop skupina Duran Duran. To je bila prva pesem iz filmov o Bondu, ki se je zavihtela na vrh glasbenih lestvic.