Harry Belafonte za pravičnost

Kralj calypsa organizira festival za kulturno strpnost

Objavljeno
29. avgust 2016 12.33
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ameriški glasbenik, igralec in aktivist, 89-letni Harry Belafonte, karibskih, škotskih in židovskih korenin, se je odločil pomagati Združenim državam Amerike spet najti svoj moralni kompas. To si želi narediti z novim glasbenim festivalom, na katerem bodo poleg običajnih festivalskih užitkov peli tudi pesmi s pomembnimi sporočili. Upa, da bo prinesel spremembo na bolje prav njegov novi festival Many Rivers to Cross, ki je zasnovan strpno in opozarja na rasne in družbene krivice.

Prvi festival bo blizu Atlante v kraju Chattahoochee Hills 1. in 2. oktobra, nastopili bodo glasbeniki in govorniki, kot so John Legend, Chris Rock, Common, Jesse Williams, Carlos Santana, Dave Matthews, Public Enemy, Macklemore, Danny Glover, Dr. Cornel West, T. I. in Jussie Smollett.

Festival je nadgradnja delovanja organizacije za družbeno pravičnost Sankofa, ki jo je Belafonte ustanovil pred tremi leti. »Dovolj dolgo sem živel, da sem doživel, kako so ZDA izgubile moralni kompas, kar je žalostno. Sankofa je poskus, da bi priklicali kulturno zavest pravičnosti in resnice o tem, kaj se dogaja po svetu. Ta festival bo 'zatočišče čez vikend', na njem bo povedano tudi kaj tehtnega o rasnih vprašanjih in družbeni krivičnosti, ki pretresa ZDA.«