Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 27.07.2017 22:05:32

Belmontejeva ugnala Hosszujevo, Dressel prvak na 100 m prosto

V Budimpešti je junak petega dne svetovnega prvenstva v plavanju postal Američan Caeleb Dressel, ki je prepričljivo dobil tekmo na 100 m prosto. Katinka Hosszu pa je doživela še en poraz, saj sta jo na 200 m delfin premagali Španka Mireia Belmonte in Nemka Franziska Hentke.

Poln bazen na bregu Donave je čakal madžarsko plavalno junakinjo Hosszujevo, specialistko za mešani slog, ki na koncu na 200 m delfin ni imela možnosti za zmago. Olimpijska prvakinja iz Španije je bila premočna in slavila z 2:05,26, izredno močna pa je bila v drugi polovici Nemka, ki je za Španko zaostala vsega 13 stotink in zanesljivo prehitela tudi Hosszujevo. Madžarka pa ostaja prva favoritinja za zlato na 400 m mešano.

Ameriški večer je z zlatom na 200 m mešano odprl Chase Kalisz, ki je ugnal Japonca Kosukeja Hagina in se mu tako oddolžil za poraz v finalu olimpijskih iger v Riu na 400 m prosto. Bolje je začel Japonec, po prvem obratu pa je bil spredaj Američan. Bron je osvojil Kitajec Wang Shun.

Novi kralj sprinta na 100 m prosto je Američan Caeleb Dressel. Ta je v Donavski Areni potolkel konkurenco, saj je njegov rojak Adrian Nathan, olimpijski prvak iz Londona 2012, zaostal kar sedem desetink, za dve stotinki pa je v napetem finišu ugnal Francoza Mehdija Mettelo in poskrbel za dvojno ameriško slavje.


"To je bil moj edini današnji nastop in v tej kolajni bom lahko užival. Zelo vesel sem, da sva na prvih dveh mesti Američana. Nič ni lepšega od tega. Sicer pa lahko rečem le, da si vselej, ko skočim v vodo s kapico z zastavo, želim plavati najbolje, kar zmorem. Zdaj sem na vrhu v svetu," je po tekmi dejal 20-letni Dressel.

Tretje zlato je ZDA priplavala ženska štafeta na 4 x 200 m prosto, katere članica je bila tudi Katie Ledecky in prav ona je v zadnji predaji poskrbela za prepričljivo zmago nad Kitajsko. Dolgo je kazalo, da bodo bron osvojile Rusinje, na koncu pa so bile močnejše Avstralke s prednostjo osmih stotink sekunde.

Na 50 m hrbtno sta bili prvi favoritinji Brazilka Etiene Medeiros in Kitajka Yuanhui Fu, ki sta bili že v kvalifikacijah in polfinalu povsem blizu svetovnemu rekordu. S 27,14 je do rekorda Brazilki v finalu nato zmanjkalo osem stotink, vseeno pa je bila za stotinko boljša od Kitajke. Nov evropski rekord je dosegla bronasta 32-letna Aleksandra Herasimenia, dobra zanka iz slovenskih bazenov, ki je s 27,23 presenetila na zunanji prvi progi.

V četrtek je nase opozoril tudi Rus Anton Čupkov, ki je dobil polfinale na 200 m prsno z novim rekordom prvenstev 2:07,14. Izpadel pa je branilec naslova iz Kazana Nemec Marco Koch, ki je osvojil le 11. mesto in še enkrat opozoril na globoko krizo nemškega plavanja.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike