Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 7. 2017,
15.20

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor FH Hafnarfjördur Islandija Darko Milanič slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec FC Koper NK Domžale UEFA liga prvakov

Sreda, 26. 7. 2017, 15.20

12 mesecev

Izkušnje slovenskih klubov z islandskimi predstavniki

Slovenski klubi nerešljiva uganka za islandske

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
NK Maribor | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če bodo Mariborčani nadaljevali tradicijo, v kateri so slovenski predstavniki v Evropi še vedno imeli več sreče v dvobojih z islandskimi tekmeci, si bodo pošteno napolnili žepe. Danes jih v Ljudskem vrtu čaka obračun s prvakom Islandije

Maribor se bo z Hafnarfjordurjem v Ljudskem vrtu v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov pomeril danes ob 20.20. Povratna tekma bo čez teden dni na Islandiji. Če bo napredoval, si bo že zagotovil vsaj skupinski del lige Europa. Glavni sodnik na tej tekmi bo Latvijec Andris Treimanis.

Koprčani so leta 2015 izločili islandski Vikingur. | Foto: Vid Ponikvar Koprčani so leta 2015 izločili islandski Vikingur. Foto: Vid Ponikvar Odkar se igrajo evropska tekmovanja, slovenski klubi še niso izgubili proti predstavniku najbolj severne evropske države. Zakon matematike veleva, da to ne bo trajalo v nedogled in da bo enkrat napočil dan, ko bo sladkost zmage občutil tudi islandski klub. V svetu statistike pač velja pravilo, da je vsake tradicije enkrat konec.

Privrženci vijolic zato še toliko močneje stiskajo pesti, da bi tista, ki je zaznamovala dozdajšnje evropske tekme med slovenskimi in islandskimi predstavniki, obveljala še nekaj časa. Vsaj še dva tedna. Če bi se jim želja uresničila, da bi lahko v Evropi spremljali ljubljence na delu vsaj do konca jeseni, hkrati pa bi bila blagajna vijolic bogatejša vsaj za šest milijonov evrov!

Dozdajšnja srečanja med slovenskimi in islandskimi klubi v Evropi:

1996: Keflavik : Maribor 0:0 (pokal Intertoto)
2015: Vikingur Reykjavik : Koper 0:1, 2:2 (liga Europa)
2017: Valur Reykjavik : Domžale 1:2, 2:3 (liga Europa)

Ribiči, ki še niso dvakrat udarili žoge?

Darko Milanič in Zlatko Zahović zelo spoštujeta zadnje uspehe islandskega nogometa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Darko Milanič in Zlatko Zahović zelo spoštujeta zadnje uspehe islandskega nogometa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V zgodovini evropskih tekmovanj se še ni primerilo, da bi slovenski klub ostal praznih rok proti islandskemu. Odigranih je bilo pet srečanj, v katerih so Maribor, Koper in Domžale še vselej ostali neporaženi. Trikrat so zmagali, dvakrat remizirali. To je odličen obet za današnji prvi dvoboj 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov s Hafnarfjördurjem, ki ga bo v Ljudskem vrtu spremljalo zelo veliko gledalcev.

"Islandci so dobro organizirana ekipa, ki deluje zelo rutinirano. Lahko, da se zgodi, a ne pričakujem, da se bodo branili na svoji polovici. Kolikor sem videl, se raje branijo veliko višje,'' opozarja trener Darko Milanič, ki se zaveda, da so časi, ko islandski klubi (vsaj na papirju) niso predstavljali resnejše ovire, že minili.

Pred tekmo proti Hafnarfjördurju:

''Imam občutek, da se ustvarja mnenje, da prihajajo ribiči, ki še niso dvakrat udarili žoge. Bili so že prej pridni in delavni, sedaj so to nadgradili še z dvema, tremi igralci, ki odstopajo po znanju,'' je pred zadnjim gostovanjem islandske reprezentance v Slovenije, bilo je pred štirimi leti, opozarjal selektor Srečko Katanec. V prejšnjem stoletju so bile kakovostne razlike med Slovenijo in Islandijo večje, takrat je bila dosežena tudi rekordna zmaga s 7:1 in nepozabnimi petimi zadetki Saša Udoviča.

Katančeva opozorila niso zalegla

Islandija je v kvalifikacijah za SP 2014 zaprla pot Sloveniji do drugega mesta in dodatnih kvalifikacij. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Islandija je v kvalifikacijah za SP 2014 zaprla pot Sloveniji do drugega mesta in dodatnih kvalifikacij. Foto: Urban Urbanc/Sportida Leta 2013 pa je začela islandska reprezentanca kazati obrise izbrane vrste, ki bi se lahko uvrstila na veliko tekmovanje. V Ljubljani je premagala Slovenijo z 2:1, a ji je Katančeva le nekaj mesecev pozneje v Reykjaviku vrnila milo za drago. Zmagala je s 4:2, to pa je bil zadnji domači poraz Islandije, ki je v poznejšem obdobju na svojih tleh niso mogle premagati niti tako dobre reprezentance kot so Hrvaška, Turčija (obe dvakrat) ali Češka.

Močno je odmeval tudi nastop Islandcev na lanskem Euru v Franciji. ''Ko smo pred tremi leti igrali z Islandijo, sem opozarjal, da imamo opravka z dobro ekipo, a ste se norčevali iz nas. Ko so nas premagali v Stožicah, so še vedno veljali le za ribiče. Mediji ste čudo, saj diktirate svoje,'' je bil lani po razpletu na EP 2016 v Franciji brez dlake na jeziku selektor Katanec, ki bo danes zagotovo z zanimanjem spremljal predstavo slovenskih prvakov, v katerih ne manjka kandidatov za nastop v članski izbrani vrsti.

Islandski klubi slabši od reprezentance

Valur je v 2. krog kvalifikacij za ligo Europa namučil Domžale. Na dveh tekmah je dosegel tri zadetke, a obakrat izgubil. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Valur je v 2. krog kvalifikacij za ligo Europa namučil Domžale. Na dveh tekmah je dosegel tri zadetke, a obakrat izgubil. Foto: Žiga Zupan/Sportida Sočasno s prebojem reprezentance, ki se je lani senzacionalno prebila med osem najboljših na evropskem prvenstvu, se je okrepila tudi moč islandskih klubov. V evropskih tekmovanjih še ne dosega tako visokih mejnikov, a predstavlja veliko nevarnost vsem. O tem, kako neugodni znajo biti, so se pred kratkim prepričali Domžalčani. Čeprav so dobili prvo tekmo v gosteh proti Valurju, v tem trenutku vodilnem islandskem prvoligašu (tekmec Maribora je šele četrti), je na povratnem srečanju do zlatih minut v režiji Jureta Balkovca in Senijada Ibričića dišalo po podaljških.

Klubi so slabši od reprezentance, saj so se najboljši islandski nogometaši razkropili po evropskih klubih, kjer služijo večje denarce, kot bi jih v domačem prvenstvu. Na seznamu klubov, kjer si služijo kruh najboljši Islandci, pa ni več evropskih velikanov. Chelsea, Barcelona, Tottenham, Ajax in podobne velikane so zamenjali manj odmevni klubi (Cardiff City, Udinese, AEK Atene, Rostov, Randers, Augsburg …), ki pa so še vedno močnejši od islandskih predstavnikov.

Mariborčane bo prihodnji teden vodila pot na Islandijo. Domžalčani so na severu Evrope gostovali pred tedni in se izkazali, saj so premagali Valur z 2:1. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčane bo prihodnji teden vodila pot na Islandijo. Domžalčani so na severu Evrope gostovali pred tedni in se izkazali, saj so premagali Valur z 2:1. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tudi prvaka Hafnarfjördurja, ki ga krasijo podobne lastnosti kot reprezentanco. Profesionalnost, disciplina, zavzetost, slog igre, kot jo na zunaj izraža islandska izbrana vrsta. Zato ne preseneča previdnost strokovnega vodstva Maribora in športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki držita pesti, da se nadaljuje tradicija slovensko-islandskih dvobojev.

Ne spreglejte