Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
18.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

5

Natisni članek

nevihta pohodništvo Planinska zveza Slovenije

Četrtek, 14. 6. 2018, 18.58

5 let, 9 mesecev

Kje boste najbolj varni, če vas v gorah ujame nevihta? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

5

Strela Udar strele | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pred udarom strele ni nobene druge zaščite kot preventiva. To pa po nasvetu Matjaža Šerkezija, strokovnega sodelavca Planinske zveze Slovenije, alpinističnega inštruktorja in gorskega reševalca pomeni predvsem to, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj, okrog 4. ali 5. ure zjutraj in smo po 12. uri, ko so poletne nevihte najbolj pogoste, že v planinski koči, v avtomobilu ali v dolini. Najvarneje boste hudo uro preživeli na melišču, sedeč na hrbtni strani nahrbtnika ali na zloženi vrvi.

Poletne nevihte so zelo nepredvidljive. Najbolj pogoste so v popoldanskem času, zato je najbolje, da se v gore odpravite zarana, ob 4. ali 5. uri, svetujejo na Planinski zvezi Slovenije. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Poletne nevihte so zelo nepredvidljive. Najbolj pogoste so v popoldanskem času, zato je najbolje, da se v gore odpravite zarana, ob 4. ali 5. uri, svetujejo na Planinski zvezi Slovenije. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V zadnjem tednu vse prevečkrat poročamo o nevihtah, ki so v dolinah povzročile pravo razdejanje. Kaj lahko se zgodi, da nas kljub dobro načrtovani turi in obetavnim meteorološkim napovedim nevihta preseneti tudi v gorah. Kako ravnati?

Gorski reševalec in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi in generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko sta predstavila ukrepe v primeru, če nas v gorah ujame nevihta.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gorski reševalec in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi in generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko sta predstavila ukrepe v primeru, če nas v gorah ujame nevihta. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"V primeru nenadne nevihte v gorah takoj sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, še posebej tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa, ki elektriko privabljajo," svetuje Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, alpinistični inštruktor in gorski reševalec.

Kača. Ugriz.
Sportal "Rane kačjega ugriza se ne reže in strupa se ne izsesava. To je videti 'kul' samo, če to naredi John Wayne."

Začasno se znebimo vseh kovinskih predmetov, tudi termo steklenice. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Začasno se znebimo vseh kovinskih predmetov, tudi termo steklenice. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Prav tako je pomembno, da se znebimo vseh kovinskih predmetov, tudi cepina in kovinskih steklenic, a jih ne zavržemo. Samo shranimo jih na varno mesto, saj jih bomo pozneje znova potrebovali.

Med najhujšim sedite na vrv, če jo imate s seboj, ali na hrbtno podlago nahrbtnika.

V primweru hude ure se vsedite na hrbtno stran nahrbtnika ali zloženo varovalno vr. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V primweru hude ure se vsedite na hrbtno stran nahrbtnika ali zloženo varovalno vr. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Oblecite vsa oblačila, ki jih imate s seboj, preprosto jih nadenite čez mokra, ne izgubljajte časa s slačenjem mokrih oblačil. Sklonite se čim nižje in ogrnite z alufolijo ali veliko, 120-litrsko črno vrečo za smeti, če jo imate," še predlaga Šerkezi.

Izognite se osamelim drevesom in izpostavljenim predmetom ter se odmaknite od sten, niti se jih ne dotikajte, saj obstaja možnost, da bi se prek njih do vas "sprehodili" blodeči tokovi strele.

Oblečite vsa oblačila in se ogrnite v alu folijo ali si preprosto nadenite veliko, črno vrečo za smeti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Oblečite vsa oblačila in se ogrnite v alu folijo ali si preprosto nadenite veliko, črno vrečo za smeti. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred udarom strele se je najvarneje zateči na melišče, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če kljub nevihti nadaljujemo sestop, naj bo med planinci najmanj 20 metrov razmaka.

V primeru nevihte in udarov strele bodite pozorni na skale rdečkaste barve, saj rdečina pomeni, da gre za skalo, ki vsebuje kovine in lahko privabi elektriko. Enako velja za drevesa, ki so razklana in dajo vedeti, da gre za območje, kjer so te nevarnosti mogoče.

Strela Udar strele | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako lahko iz oblakov razberemo, da se bliža nevihta?

Visoki oblaki bele barve, ki se razvijajo vertikalno, na vrhu pa se oblikujejo v obliko nakovala in postajajo vedno bolj črni, so skoraj zanesljiva napoved hude ure.

nevihra gore pohodništvo | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

 

 

Ne spreglejte