Sprejem Kosova v UEFA buri duhove

Rusija je napovedala, da s Kosovom ne bo igrala tekem, Srbija pa, da bo izglasovano odločitev izpodbijala na CAS.

Objavljeno
05. maj 2016 10.39
SOCCER-UEFA/
J. P.
J. P.

Moskva - Torkovo sprejetje Kosova v evropsko nogometno družino buri duhove po stari celini. Tako je prvi mož Ruske nogometne zveze in hkrati tamkajšnji športni minister Vitalij Mutko napovedal, da se ruska izbrana vrsta s Kosovom ne bo merila, dokler ga državna politika ne bo tudi uradno priznala. Zato je že pozval vodstvo UEFA, naj obeh držav ne uvrsti v isto kvalifikacijsko skupino za prihodnja velika tekmovanja.

»Rusija je bila proti predlogu za sprejem Kosova v UEFA, toda spoštovati moramo drugačno voljo večine. Storili pa bomo vse, da se izognemo dvobojem s kosovsko reprezentanco do politične rešitve vprašanja priznanja države,« je pojasnil Mutko. Kosovo je predvčerajšnjim v Budimpešti postalo 55. član evropske nogometne družine (za je glasovalo 28 delegatov, proti 24, dva sta bila vzdržana), v bližnji prihodnosti naj bi ga sprejela še Mednarodna nogometna zveza (FIFA).

Srbija - konkretno prvi mož tamkajšnjega nogometa Tomislav Karadžić - pa je že napovedala, da se bo na odločitev pritožila na Mednarono športno razsodišče (CAS) v Lozani. »Če s čim, smo bili uspešni že z namero, da se je o članstvu Kosova odločalo na tajnem glasovanji in da delegati niso podprli sprememb statuta, na podlagi katerih bi Kosovo zakonito sprejeli v UEFA. Na tem bomo gradili tudi naš primer v Lozani za izpodbijanje te sramotne odločitve. Nogomet se je znašel v političnem žrelu, ta poteza ima lahko nepredvidljive posledice,« je prepričan Karadžić.