Dnevi iskanja dvanajsterice za Helsinki se končujejo

Slovenska reprezentanca na turnir v Tel Avivu s 14 kandidati za EP. Italija, Hrvaška in Srbija še vedno brez poraza.

Objavljeno
17. avgust 2017 01.58
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Potem ko je s seznama kandidatov za nastop na EP pričakovano izpadel mladi organizator igre Žan Mark Šiško, ki je v dosedanjih pripravljalnih tekmah igral le 52 sekund, se je slovenska košarkarska reprezentanca podala novim izzivom naproti s 14 možmi. Včeraj je odpotovala v Tel Aviv, kjer se bo jutri pomerila z Izraelom in v soboto s Turčijo.

Pred izbranci Igorja Kokoškova so le še štirje ogrevalni dvoboji – za konec se bodo v Stožicah dvakrat udarili s Hrvaško –, zato se dnevi iskanja dvanajsterice za Helsinki in igre s prilagojeno minutažo počasi končujejo. Ne nazadnje je selektor v prvih petih tekmah le enkrat poslal v ogenj vse člane udarne peterke. Šele proti Ukrajini je Anthony Randolph prvič združil moči z Goranom Dragićem, Klemnom Prepeličem in Gašperjem Vidmarjem, saj je zaradi poročnega skoka v ZDA do nedelje igral le proti univerzitetni selekciji Rusije, ko je trojica naštetih počivala. Miže bo torej lahko sodeloval le s klubskim soigralcem Luko Dončićem.

V vseh petih testnih dvobojih so nastopili le štirje slovenski košarkarji. Poleg Dončića še Jaka Blažič, Aleksej Nikolić in Žiga Dimec. Največ igralnih minut je imel na voljo Dončić (povp. 26), ki je prvi strelec moštva (povp. 17,4) pred Edom Murićem (12) in Prepeličem (10), a tudi najboljši skakalec (7,8) in drugi podajalec (3,4) za Dragićem (4), sledijo pa mu Vidmar (23), Murić (22), Prepelič (21), Dragić (20), Randolph (18) in Blažič (17). Do odhoda na EP se bo razmerje že nekoliko spremenilo, še bolj pa, ko bo šlo zares. To velja predvsem za Randolpha in Dragića, ki je doslej dosegal 8,3 točke na tekmo z zanj skromnim metom (za dve 8:14, za tri le 2:18), vendar pred svojim petim eurobasketom (igral je še na treh SP) zelo dobro ve, kako stopnjevati ritem.

Da morajo marsikaj prihraniti za EP, se kajpada zavedajo tudi v drugih reprezentancah. Tiste najbolj neučakane pa sta verjetno izučili poškodbi Italijana Danila Gallinarija in Španca Sergia Llulla, saj bosta morala spremljati prvenstvo z domačega naslonjača. Rezultate dosedanjih pripravljalnih tekem kaže zato vzeti z rezervo. Francozi so na primer pred tednom ugnali Litvo na domačih tleh z 98:77, v torkovi revanši v Kaunasu pa klonili kar z 71:96. V oči bodejo tudi rezultata tekem Španija : Belgija (71:89) in Srbija : Grčija (93:61) ter zelo različna aktivnost reprezentanc. Izraelci bodo denimo proti Sloveniji odigrali že deveti dvoboj, Črnogorci pa so se v skladu s svojim slovesom preoblekli v delovno opremo le dvakrat.

Italijani so klub izgubi svojih najučinkovitejših mož z EP 2015, Gallinarija in Alessandra Gentileja, najuspešnejši doslej. Dobili so vseh pet tekem z Belorusijo (96:36), Nizozemsko (66:57), Finsko (78:64 in 75:70) in Turčijo (73:53). Neporaženi sta ostali še Hrvaška, ki je imela v Franciji, Litvi, Sloveniji in Ukrajini precej težje tekmece, in Srbija (proti Srbiji B, Grčiji in Črni gori). Iz helsinške skupine A ima najboljši iztržek Slovenija, Islandci so z dvema zmagama nad Belgijo in eno nad Madžarsko opozorili, da jih ne kaže podcenjevati, zelo počasi pa so se priprav lotili Finci. Prekosili so le Turčijo, dvakrat izgubili z Italijo, po enkrat pa z Latvijo in Rusijo.

Izkupiček udeležencev EP v dosedanjih pripravljalnih tekmah – skupina A: Slovenija 4:1, Grčija 3:1, Poljska in Islandija po 3:2, Francija 2:2, Finska 1:5; skupina B: Italija 5:0, Gruzija 5:1, Izrael 6:2, Litva 3:2, Nemčija 2:2, Ukrajina 1:5; skupina C: Hrvaška 4:0, Španija 4:1, Madžarska 2:5, Češka 1:5, Romunija 1:7, Črna gora 0:2; skupina D: Srbija 3:0, Rusija 4:1, Latvija 2:2, Belgija 2:3, Turčija 1:2, Velika Britanija 1:3.