Članki

(Foto)Jutri še tretja različica predloga varčevalnih ukrepov

V zadnjem gradivu za pogajanja s sindikati vlada predlaga podaljšanje izvajanja interventnega zakona do konca leta 2013; Sindikati predlagajo zmanjšanje razlike med plačnimi razredi
03.04.2012 12:14
Dopolnjeno: 03.04.2012 17:43
Čas branja: 3 min

[A] F50ZS_jansa_janez9_sb.1331582303.jpg

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so se na današnjem srečanju dogovorili, da bo vladna stran do srede pripravila še tretjo različico predloga varčevalnih ukrepov. Tudi v tej naj bi se po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Draga Ščernjaviča spreminjal zlasti del, povezan s plačami.

Ščernjavič je po današnjih pogajanjih pojasnil, da sindikati tudi z danes predstavljenimi izhodišči niso soglašali. So pa predstavili svoj predlog, po katerem bi se zmanjšala razlika med plačnimi razredi.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je potrdil, da so se danes dogovorili, da bo vlada do srede svoj predlog dopolnila, do takrat pa teh vprašanj ne bodo komentirali. "Gre za zelo občutljiv trenutek v pogajanjih in ker imamo vsi željo, da pridemo do rešitve, ki bi bile sprejemljive, pravične in izvedljive, bomo tokrat v komentarjih zelo zadržani," je še dodal.

Vizjak upa, da bo osnutek sporazuma pripravljen v dveh tednih

Glede na izhodišča socialnega sporazuma 2012-2016 naj bi vsi podpisniki dokumenta v roku 14 dni prispevali svoje predloge za oblikovanje osnutka socialnega sporazuma. Minister za delo Andrej Vizjak je ob današnjem podpisu izhodišč izrazil upanje, da bo ta rok, četudi dokumenta ni podpisalo še šest sindikalnih central, začel teči še danes.

Podpisniki izhodišč za nov socialni sporazum so se danes zavezali, da bodo v 14 dneh pripravili svoje predloge za oblikovanje osnutka sporazuma. Delovna skupina podpisnikov naj bi nato v roku tedna dni oblikovala osnutek dokumenta, ki bo v primeru večjega števila predlogov o istih vprašanjih vseboval variantne rešitve.

Janša vztraja pri nižanju plač, popušča pri regresu

Vlada in sindikati so danes nadaljevali pogajanja o varčevalnih ukrepih. Vlada je sindikatom že poslala kompromisni predlog, piše Žurnal24.si. Ta predvideva, da se veljavnost interventnega zakona o zamrznitvi plač podaljša do konca leta 2013. Junija 2013 se izplačajo zaostala napredovanja. Z letom 2014 pa se interventni ukrepi odmrznejo.

Povzemamo ključne postavke, ki jih Žurnal24.si povzema po gradivu za pogajanja:

  • Znižanje osnovnih plač javnih uslužbencev in funkcionarjev z junijem 2012 za 15 odstotkov. Z junijem 2012 bi poravnali četrtino razlike, kar bi pomenilo, da bi se plače pravzaprav znižale za deset odstotkov. Odprava četrte četrtine nesorazmerja bi prišla z januarjem 2013.
  • Regres se v letu 2012 izplača vsem zaposlenim v višini, da se za ta namen porabi pol manj kot leta 2011. Višina regresa bo vezana na višino plače. Za leto 2013 se regres izplača tako, da se za ta namen porabi pol manj kot leta 2011, pri čemer se določenim kategorijam zaposlenih regres ne izplača.
  • Znižanje višine solidarnostne pomoči na 520 evrov
  • Najvišje število dni letnega dopusta (32 dni) ostaja
  • Manjša kilometrina, regres za prehrano (do tega bodo upravičeni le tisti, ki delajo vsaj štiri ure dnevno), nižje dnevnice

Sindikati na pogajanja s svojim predlogom

Sindikati vztrajajo, da v tako nižanje plač ne bodo privolili. 15-odstotno nižanje plač je zanje misija nemogoče. Če se o tem ne dogovorijo, so ostali predlogi irelevantni, pravijo.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je napovedal, da bodo vladni strani predlagali znižanje razlike med plačnimi razredi. Kot je pojasnil Ščernjavič, je sedaj razlika med plačnimi razredi štiri odstotke, sami pa predlagajo znižanje za 0,1 ali 0,2 odstotka. S tem bi lahko po njihovih ocenah privarčevali preko 200 milijonov evrov.

Za vlado izhodišča podpisal Vizjak, sindikati zadržani

Vlada je na dopisni seji potrdila izhodišča za socialni sporazum 2012-2016, ki jih je na seji prejšnji teden sprejel Ekonomsko socialni svet, je razvidno iz objave na spletni strani vlade. Za podpis dokumenta so pooblastili ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka. Ministrstva morajo do naslednje redne seje, torej do četrtka, pripraviti predloge vsebin socialnega sporazuma 2012-2016 za svoja področja.

Sporazum so zaenkrat podpisali le trije predstavniki delojemalske strani, in sicer Slovenske zveze sindikatov Alternativa, Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost in Zveze reprezentativnih sindikatov Slovenije.

Semolič za višje davke delodajalcem

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je na današnji konferenci izrazil upanje, da vlada ne bo podcenjevala opozoril, da bodo sindikati nekatere pravice branili z vsemi sredstvi. Vlado poziva k premisleku o morebitni sprostitvi dela depozitov, ki jih je vlada v prejšnjih letih namenila bankam, in sicer sedaj, ko Evropska centralna banka (ECB) bankam v območju evra nudi poceni posojila.

Zavzema se tudi za uvedbo sistema po vzoru e-sociale, s katerim bi preverjali določeno premoženje in morebitne utaje. Nasprotno kot vlada bi postopno zvišal davek na dobiček in tudi ponovno uvedel davek na izplačane plače.

Štrukelj: Predlogi vlade imajo nasproten cilj

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da imajo predlogi vlade za uravnoteženje proračuna nasproten cilj in želijo z ukrepi iz "ropotarnice neoliberalizma" poseči v socialno državo, v kakovost življenja državljanov.

Štrukelj tudi poudarja, da je razumevanje javnega sektorja kot "porabnika, ki izsesava gospodarstvo", predmoderno ter da javni sektor prispeva k BDP in k javnemu dobremu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Preberite tudi:

02.04.2012
03.04.2012
03.04.2012
04.04.2012
FINANCE
Manager
Intervju, minister Boris Koprivnikar: Vedo, da milijarde za plače nimamo. Pa jo vseeno zahtevajo
Manager
ManagerLojze Javornik Intervju, minister Boris Koprivnikar: Vedo, da milijarde za plače nimamo. Pa jo vseeno zahtevajo 13

Problem našega plačnega sistema ni strošek javnega sektorja, ni število javnih uslužbencev, ampak to, da sistem ne napeljuje na osebno odgovornost zaposlenih in njihovo učinkovitost, v pogovoru med drugim pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

FINANCE
Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto!
Finance
Andreja Rednak Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto! 19

Za januar in februar napovedane štiri stavke sindikatov javnega sektorja

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
(Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard
Manager
ManagerLojze Javornik (Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard 2

Ali bo z novo predsednico ZSSS v sindikalne vrste prišlo novo razmišljanje? Kljub bližnjim stavkam državnih uslužbencev in šolnikov se z Lidijo Jerkič nismo pogovarjali samo o plačah v javnem sektorju.

FINANCE
Kako bodo stavke hromile Slovenijo (medtem ko bo Koprivnikar v Dubaju)
Finance
Tanja Smrekar Kako bodo stavke hromile Slovenijo (medtem ko bo Koprivnikar v Dubaju) 17

Prihodnji teden stavkajo policisti, šolniki ter zaposleni v zdravstveni negi in socialnem varstvu; vodja vladne pogajalske skupine, minister Boris Koprivnikar, bo v Dubaju

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti