Gilberto Gil praznuje 75 let

Pevec, kitarist in tekstopisec velja za enega največjih brazilskih glasbenikov, znan je tudi po političnem angažmaju.

Objavljeno
26. junij 2017 13.39
V. U., STA
V. U., STA

Pevec, kitarist in tekstopisec Gilberto Gil velja za enega največjih brazilskih glasbenikov, ki je v svojem izrazu združil različne glasbene vplive, od rocka, ritmov brazilske sambe in bossa nove prek afriške glasbe do reggaeja. Znan je tudi po udejstvovanju v politiki. Danes praznuje 75 let.

Kot skladatelj, pisec besedil, kitarist in vokalist je Gil ustvaril enega najizrazitejših umetniških profilov. Njegova pop glasba z nalezljivo ritmično strukturo, melodično raznolikostjo in ubranim prepletanjem slogov je očarala občinstvo po vsem svetu, doma pa ga je ustoličila kot enega največjih kantavtorjev. Ponaša se s številnimi izdanimi albumi in nekaj grammyji.

Tudi kulturni minister

Gil se je rodil leta 1942 v državi Bahia, zibelki brazilskih glasbenih velikanov, kot so pionir bossa nove Joao Gilberto ter Caetano Veloso, Gal Costa in Maria Bethania. Z Velosom je bil Gil del kulturnega gibanja tropikalistov v 60. letih. Med letoma 2003 in 2008 je bil tudi brazilski minister za kulturo, a je s funkcije odstopil ter dal prednost glasbeni karieri in družini.

Priljubljen je tudi po Evropi, v ZDA, na Japonskem pa tudi v Sloveniji, kjer je že večkrat nastopil, nazadnje leta 2011. Kot so organizatorji zapisali ob njegovem takratnem gostovanju, Gil obdobja in okoliščine burnega in pestrega brazilskega življenja prevaja v mednarodni jezik glasbe, ki je dodatno obogaten s pronicljivimi, včasih tudi družbenokritičnimi besedili.

Tradicionalni bahijski ritmi sambe in rumbe v njegovih skladbah so prežeti z melodijami bossa nove in začinjeni z zvrstmi reggaeja, funka in rocka. Spogledujejo se z afriško in orientalsko kulturo, ki ustvari melodično bogato, sočno in sončno glasbo, opremljeno z brazilsko-portugalsko mehko in spevno besedo.

Cenjen gost tudi v Sloveniji

V Sloveniji je prvič gostoval leta 1988 na ljubljanskem jazzovskem festivalu. V ljubljanskih Križankah je nastopal tudi leta 2003, ko je ob glasbeni karieri opravljal še funkcijo kulturnega ministra v vladi Luiza da Silve.

V Ljubljani je Gil gostoval še junija 2009 v sklopu prve evropske turneje po koncu politične kariere in leta 2011 v Cankarjevem domu z akustičnim projektom The String Concert ter v Križankah.