Kampl želi v Slovenijo in 1/8 finala LP

Nogometna liga prvakov: na trnih vodilni italijanski klub Napoli. Damir Skomina pozna tekmeca. 

Objavljeno
21. november 2017 01.38
sipic/nogomet
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Predzadnje kolo nogometne lige prvakov prinaša več tekem, »nujnih ogleda«. Vodilni italijanski klub Napoli bo reševal svojo kožo v dvoboju z ukrajinskim prvakom Šahtarjem, najbolj izenačen pa je položaj v skupini G, kjer prav nihče ni na varnem in nihče ni odpisan. Zanimivo – razplet obeh zgodb bi lahko zaznamovali tudi Slovenci.

Na štadionu svetega Pavla v Neaplju bo aktiven najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, ki mu Uefa pogosto zaupa vodenje tako pomembnih večerov. Koprčan je že sodil Napoliju in Šahtarju – Italijani imajo pod njim bilanco zmag in porazov 2-1, Ukrajinci 1-2 … Zanimivo, Napoli je ob sobotni zmagi z Milanom (2:1) prvič v sezoni serie A prepustil večjo posest žoge tekmecu (45:55), v seštevku pa so pred njegovim povprečjem 64 odstotkov le ManCity, PSG, Dortmund in Bayern. ManCity si je v tej skupini že zagotovil 1/8 finala, prvega mesta (še) ne. Napoli dve koli pred koncem zaostaja 6 točk za Šahtarjem, recept za njegov uspeh pa je »enostaven«: najmanj zmaga z 1:0 (morda tudi z 2:1) bi ga ohranila v igri, v zadnjem kolu pa bi morala zmagati ManCity v Harkovu in Napoli v Rotterdamu.

Najbolj zanimiv razplet se vendarle obeta v skupini G, v kateri igrajo Bešiktaš, Monaco, Porto in Leipzig (glej tabelo). Turki kraljujejo na vrhu z 10 točkami, a lahko izpadejo kljub dejstvu, da uživajo šest točk prednosti pred Nemci. Monačani pa ležijo na dnu s pičlima 2 točkama, a kaj lahko končajo prvi del tekmovanja na položajih, ki vodijo v februarske izločilne boje lige prvakov!

Morebiten remi bi drevi prinesel vstopnico v 1/8 finala le Turkom, neodločen rezultat bi zadostoval tudi Portu, če bi Monaco in Leipzig remizirala … V zadnjem kolu bosta namreč na sporedu tekmi Leipzig – Bešiktaš in Porto – Monaco, pri čemer je treba upoštevati, da je Leipzig v medsebojnem merjenju s Portom na slabšem (1:3, 3:2), saj je zabil v gosteh gol manj kot Portugalci, pod okriljem Uefinih tekmovanj pa najprej odloča prav medsebojna bilanca vpletenih izenačenih klubov ali reprezentanc.

To resda ne zanima Kevina Kampla, slovenskega nogometaša v majici leipziških »rdečih bikov«. Klub, ki se je v zadnjih letih ekspresno zavihtel med najboljše in najbolje organizirane v Nemčiji, resda ne uživa simpatij večine navijačev v najbolj mogočni državi Evropske unije – mnogi mu očitajo umetni značaj –, toda njegovi igralci so skrbno selekcionirani in odlično pripravljeni. Tudi Kamplu pripada v leipziškem orkestru opazna vloga. V sobotnem gostovanju v Leverkusnu, kjer je Kevin preživel otroštvo in (pred)lani odigral 53 tekem v bundesligi v majici Bayerja, je 27-letnik igral na desnem krilu v klasičnem modelu igre 4-4-2, zbral je 32 podaj (natančnost 78 %, pozitivna ocena 3). Kampl igra bodisi v zvezni vrsti bodisi na krilu, na obeh položajih pa zahteva trener od njega podobno učinkovitost pri gradnji akcij in odvzemanju žoge tekmecu.

»Na Leverkusen imam lepe spomine, toda nimamo časa za tovrstno obujanje dogodkov. Le zmaga, četudi prva na tujem v ligi prvakov, bi nas ohranila v realnih kombinacijah za napredovanje v ligi prvakov,« je pred čarterskim poletom letala v Monte Carlo zatrdil Kampl in dodal: »Hitro smo preklopili misli na Monaco in ligo prvakov. Tam moramo dati od sebe prav vse, če želimo odnesti iz Monte Carla pozitiven rezultat.«

Kavčič marca z Avstrijo, s Črno goro in Kamplom?

Kdo ve, kako dobro razpoložen bo Kevin po koncu skupinskega dela lige prvakov. Leipzig se bori za Uefino ozimnico, odprto je le vprašanje – v ligi prvakov ali evropski ligi? Ne glede na njegov učinek v najmočnejšem nogometnem tekmovanju na stari celini je bolj ali manj jasno, da naj bi Kampl prišel – če bo šlo vse po načrtu – tudi na marčevski zbor članske reprezentance Slovenije, ki naj bi jo tedaj vodil prav selektor, močno naklonjen njegovi vrnitvi v slovensko jato. Predsednik NZS Radenko Mijatović nam je ob robu včerajšnjega uradnega začetka prodaje vstopnic za euro 2018 v dvoranskem nogometu zatrdil, da bo ustoličil naslednika Srečka Katanca najpozneje do preloma med novembrom in decembrom. Mijatović je tik pred odločitvijo o imenu novega selektorja, ki jo bo najprej sporočil kolegiju, nato še izvršnemu odboru NZS, ki jo mora potrditi. Ljubljančan se zaveda, da mu ne bi mogel zagotoviti eura 2020 niti selektor z letno plačo 5 milijonov evrov, zato se bo odločil za »strokovnjaka, ki zelo dobro pozna reprezentanco, razmere v slovenskem nogometu, si želi narediti rezultat in nam ustreza po značaju in človeški plati. To je bilo ključno pri moji izbiri.«

Mijatović ni želel odgovarjati s konkretnimi imeni selektorskih kandidatov, kar je razumljivo, prav tako se NZS ta čas šele pogaja tudi z drugimi zvezami o igranju prijateljskih tekem v naslednjem Fifinem terminu (19. do 27. marca). Slovenija naj bi tedaj igrala dve prijateljski tekmi, po neuradnih informacijah naj bi se dogovarjala predvsem z Avstrijo in s Črno goro, jato pa naj bi vodil Tomaž Kavčič. Če ne prej, bodo odpravljeni vsi dvomi do tradicionalne novoletne prireditve NZS, ki bo 18. decembra na Brdu pri Kranju.