Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
21. 10. 2016,
9.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

naj gol Prva liga Telekom Slovenije Matjaž Marinšek NK Radomlje Dave McDonough Janez Žilnik Dejan Djuranović NK Domžale NK Celje

Petek, 21. 10. 2016, 9.26

6 let, 6 mesecev

Predsednik NK Kalcer Radomlje: Matjaž Marinšek

Prosili bodo NZS, da ne bi bili več brezdomci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Janez Žilnik Radomlje | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če se dan pozna po jutru, bodo prvoligaško druščino ekspresno zapustile Radomlje. Drugoligaški prvak je po 13 krogih še vedno brez zmage in za najbližjim sosedom na lestvici Aluminijem zaostaja že osem točk. Predsednik Matjaž Marinšek se zaveda, kje imajo težave.

"Ne moremo se pohvaliti. Pričakovali smo, da bomo bolj konkurenčni. Razlogov, da nismo, je več. Nismo zadovoljni, preveč je mučnih porazov z 1:2 in podobnim rezultatom," v deževnih jesenskih dneh priznava predsednik Radomelj Matjaž Marinšek, nezadovoljen s potekom prvoligaške sezone 2016/17, od katere je pričakoval več. Radomljani so v uvodnih 13 krogih osvojili le štiri točke, kar je premalo od ciljev. 

"Pred začetkom sezone smo bili prepričani, da lahko konkuriramo Krškemu in Aluminiju, a smo se zmotili. Oni so bolje kupovali igralce. Imajo močnejšo ekipo od nas," težko sprejema pogled na dno prvoligaške razpredelnice, kjer so obtičali Radomljani.

Niso še vrgli puške v koruzo

Predsednik Matjaž Marinšek, ki se je v prejšnji sezoni razveselil drugoligaškega naslova, opozarja, da si ne more privoščiti večjega klubskega proračuna. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Matjaž Marinšek, ki se je v prejšnji sezoni razveselil drugoligaškega naslova, opozarja, da si ne more privoščiti večjega klubskega proračuna. Foto: Vid Ponikvar Ko so prvič zaigrali med najboljšimi (2014/15), so bili z naskokom zadnji, za mnoge pa sredstvo za izboljšanje razlike v zadetkih. Ko so se takoj vrnili med elito in osvojili drugoligaško tekmovanje, so drug za drugim poudarjali, da bo zdaj drugače, saj imajo več izkušenj.

Tega za zdaj ni čutiti. V 13 krogih niso premagali niti enega. V prvenstvu, kjer načeloma velja, da lahko vsak premaga vsakogar, so Radomljani krepko zaostali za tekmeci. So edini, ki domačih tekem ne igrajo na svojem štadionu, ampak v Domžalah.

Marinšek verjame, da še obstaja rešitev. Za začetek bi pomagala prva zmaga. Aluminij beži za osem, Krško za devet točk. Lahko jo dosežejo danes, ko bodo v Domžalah gostovali Celjani.

"Nismo še vrgli puške v koruzo. Če bi do konca jesenskega prvenstva dobili še tekmo ali dve, bi se približali tekmecem," upa na preobrat predsednik kluba, ki prihaja iz ene bogatejših slovenskih občin v bližini Domžal.

Mladinski svetovni prvak v Radomljah

V 13 krogih so zbrali le štiri točke. Devetkrat so izgubili, štirikrat pa remizirali. | Foto: Vid Ponikvar V 13 krogih so zbrali le štiri točke. Devetkrat so izgubili, štirikrat pa remizirali. Foto: Vid Ponikvar Bolj kot z rezultati članske ekipe je lahko zadovoljen z mladinci in kadeti, ki so v drugi ligi pri vrhu lestvice. Pričakuje, da bodo v prihodnosti sestavljali dobršen del članske ekipe, ki še ni rekla zadnje pri tem, da si prvič v zgodovini 1. SNL zagotovi obstanek med najboljšimi. Med nogometaši je tudi srbski novinec Filip Janković, ki je lani s Srbijo postal mladinski svetovni prvak.

Kalcer Radomlje so nogometaša, ki se je neuspešno dokazoval v Domžalah, dobili brezplačno, in so prepričani, da jim lahko pomaga. Želeli bi si še več takšnih zgodb.

Djuranović se je zasitil, prišel je nekdanji sodelavec Beniteza

Na tribunah za Radomljane pesti stiska navijaška skupina Mlinarji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na tribunah za Radomljane pesti stiska navijaška skupina Mlinarji. Foto: Žiga Zupan/Sportida Radomljani so v tej sezoni že menjali trenerja. Nekdanji slovenski reprezentant Dejan Djuranović se je poslovil in štafetno palico predal Janezu Žilniku. Niti prvi niti drugi navijačev, zvestih Mlinarjev, nista razveselila z zmago.

"Dejan je odlično opravljal svojo nalogo. Skupaj smo bili tri leta, a je bilo preveč. To se je opazilo tudi na treningih. Ocenili smo, da potrebujemo spremembo. Hvala Dejanu, v Radomljah bodo zanj vrata kluba vedno odprta, a morali smo nekaj spremeniti," se je Marinšek zahvalil strategu, ki je kot nogometaš osvajal državne naslove s tremi različnimi klubi (Olimpija, Maribor in Domžale).

Njegovemu nasledniku Žilniku pri delu pomaga Dave McDonough, ki mu klubsko vodstvo zelo zaupa. "Klub bo skušal strokovno postaviti še stopnjo višje. Dela tako na akademiji kot tudi pomaga trenerju Žilniku," je pojasnil predsednik, vesel, da se je 61-letni Anglež, ki je v preteklosti pri Liverpoolu in še nekaterih klubih sodeloval s slovitim španskim trenerjem Rafaelom Benitezom, odločil za tesnejše sodelovanje z Radomljami.

S takšnim proračunom se ne da več

Razlogi, ki so Radomlje prikovali na dno, so po njegovem mnenju večplastni. "Eden je prav gotovo ta, da ne igramo doma, drugi pa je ta, da si lahko z našim proračunom privoščimo le to, kar vidite. Potrebovali bi nekaj kakovosti, še dva ali tri dodatne igralce. Vsi drugi klubi jih imajo, mi pa jih očitno nismo dobro ocenili," nam je skušal dopovedati, da imajo Radomlje v tem trenutku najslabši igralski kader v 1. SNL.

Radomlje igrajo domače tekme na Športnem parku v Domžalah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Radomlje igrajo domače tekme na Športnem parku v Domžalah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Razlog vidi v denarju. Ko so iz druge lige brez večjih zadržkov sprejeli prvoligaški izziv, so malenkostno dvignili klubski proračun. Izkazalo se je, da premalo. 

"Zaradi omejenega proračuna nimamo na voljo dovolj sredstev, da bi si jih privoščili. Vztrajamo na svoji poti. Težko nam je zbrati že sredstva za nemoteno tekmovanje. Smo praktično edini klub, ki sam vzdržuje športni park, na katerem treniramo. Drugod je v domeni zavodov, občine, nas pa že v osnovi stane sto tisoč evrov," je omenil klubski športni park, ki zahteva posebno pozornost, tako kadrovsko kot finančno.

Spomladi končno na svojem objektu v Radomljah?

Bodo lahko igralci Kalcer Radomelj v nadaljevanju prvenstva zaigrali "doma"? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bodo lahko igralci Kalcer Radomelj v nadaljevanju prvenstva zaigrali "doma"? Foto: Žiga Zupan/Sportida Sprememb je deležen tudi njihov štadion v Radomljah, na katerem so še v prejšnji sezoni igrali drugoligaške tekme, v tej sezoni pa sameva.

"Delamo nove garderobe, kmalu bodo nared. Bližamo se izpolnjenim kriterijem. Zdaj praktično v ničemer ne zaostajamo za Aluminijem," upa, da bi to zadoščalo za zgodovinski praznik, ko bi lahko v Prvi ligi Telekom Slovenije igrali za točke na domačem objektu. Z določeno izjemo.

"Res je, da bo treba ključne tekme, kjer so prisotni gostujoči navijači (zlasti z Olimpijo in Mariborom), še naprej igrati v Domžalah, bomo pa podali predlog za preostale, če bi lahko igrali doma. Upam, da bo zveza pokazala dovolj razumevanja," je predsednik napovedal, da bi lahko, če bi bilo vse po sreči, v spomladanskem delu že zaigrali doma. Tako ne bi bili več brezdomci, selitev pa bi sprejeli kot prednost.

Ne spreglejte