Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
19.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Petar Skansi Aleksandar Petrović

Petek, 18. 8. 2017, 19.20

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić tako dober, da so nanj ljubosumni tudi Hrvati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Luka Dončić pri rosnih 18 letih blesti v Realu, zdaj pa svoje mojstrstvo kaže tudi v dresu slovenske košarkarske reprezentance. Prehvaliti ga ne moreta niti hrvaški selektor Aleksandar Petrović in legenda jugoslovanske košarke Petar Skansi.

Selektor hrvaške košarkarske reprezentance Aco Petrović je pred dnevi večkrat ponovil, da v Evropi talenta, kakršen je Luka Dončić, ni bilo že 15, 20 let. "Strinjam se, strinjam se," s prikimavanjem pravi Hrvat Petar Skansi, legenda jugoslovanske košarke, ki še danes, pri 73 letih, aktivno spremlja tako hrvaško kot slovensko košarko. "V Evropi je bilo veliko talentov. Liga NBA ima veliko evropskih talentov. Ampak Dončić je takšen tip igralca, na katerega so Hrvati ljubosumni. Če bi imeli Hrvati organizatorja igre takšnih sposobnosti, potem bi rekel, če ne osvojijo zlate kolajne ..."

 

Pa vendarle Skansi na vprašanje, ali Slovenija na bližnjem evropskem prvenstvu res lahko osvoji kolajno, ne odgovori pritrdilno. Našel je dva razloga za dvom. "Slovenija igra profesionalni ritem košarke. Jaz bi rekel malo šizofreno. Proti Hrvaški so izgubuli, ker niso znali upočasniti, organizirati igre. Za njih je kvantiteta, torej število napadov, pomembnejša od odstotka meta. Zelo so me navdušili, sem pa opazil to pomanjkljivost. Vedno igrajo v visokem ritmu in zame je to pomanjkljivost. Potrebujejo tudi to drugo dimenzijo igro. Mogoče je nimajo, ker mislijo, da centri niso na isti ravni kot branilci. Jaz mislim, da so centri enako pomembni za zmage," razlaga Skansi.

"Mislil sem, da je Dončić prenapihnjena zgodba"

Luka Dončić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Drugi razlog je psihološki. "Slovenija je bila vedno, vedno kandidat za kolajno. Vedno. Od kvalifikacij za olimpijske igre leta 1992. A na žalost Slovenija v reprezentančnem smislu, torej ekipa, ni dovolj verjela v svoje sposobnosti. Mislim, da morajo ustvariti pritisk na igralce, saj imajo veliko talenta." Prvi čemer izpostavlja prav 18-letnega Dončića. "Sam sem mislim in sem se motil, da je Dončić prenapihnjena zgodba, da se ga preveč ceni. Zdaj pa sem videl, da je izjemen mladi igralec, da ima izkušnje in rutino 30-letnika in potencial za veliko zvezdo. Redko se zgodi, da ima organizator igre takšne fizične predispozicije."

Ob koncu pogovora Skansija, člana zlate jugoslovanske reprezentance iz svetovnega prvenstva leta 1970, še izzovemo, kaj pravi na finale v Turčiji med Hrvaško in Slovenijo. "Ooo, takoj podpišem. To bi bila zagotovo vrhunska tekma."

Ne spreglejte