S hotelom Brdo si ne bodo kaj prida pomagali

Bližnja namestitvena ponudba je preskromna.

Objavljeno
05. maj 2016 21.03
Brdo 2.3.2013, hotel Kokrica foto: Tomi Lombar
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Hotel Brdo, ki stoji le lučaj od novega nacionalnega nogometnega centra, bi bil najbolj priročna namestitev nogometnih ekip, ki bodo sem prišle trenirat. Tudi uradno vabilo na spletni strani protokolarnega objekta priča, da je hotel »poznan kot pozoren gostitelj poslovnih in protokolarnih dogodkov« in da »pogosto skrbi tudi za vrhunske športnike, ki jim v času priprav zagotavlja vse potrebne storitve«.

Hotel, ki se po uradni klasifikaciji ponaša s štirimi zvezdicami, ima 78 sob in suit, kot »edini hotel v Sloveniji ima certifikat Safe-Star Quality Hotel, katerega ključni namen je povečati in zagotoviti požarno varnost hotelskih gostov in osebja«, ponuja wellness center Vrelec Brdo, fitnes, parkovne površine in golf. Pa internet in brezplačno parkiranje na lastno odgovornost.

Bo to dovolj za zahtevne goste, tuje reprezentance in klube, ki bi jih želeli privabiti v nogometni center? Zagotovo ne – zaradi preskromne ponudbe (hotel denimo ne ponuja niti bazena), pozna pa se mu tudi neizprosni zob časa.

Hotel je, kot celotni kompleks Brdo, v lasti države. Upravlja ga Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve RS. Da bi bolje izkoristil zmogljivosti in nižal stroške, ponuja namestitvene storitve tudi na trgu. Zanimalo nas je, ali so se v hotelu pripravili na morebitne nove goste, ali bodo z naložbami v izboljšanje ponudbe ter posodobitev prostorov iskali sinergije z novim centrom.

Kot nam je povedala direktorica zavoda Špela Munih Stanič, v hotelu Protokol RS namešča vse pomembne državne goste, vključno s predsedniki držav, »saj so storitve, ki jih nudimo, nadstandardne«. Zasedenost sob, ki sicer »iz leta v leto raste«, je bila po podatkih iz zadnjega objavljenega poročila predlani 23-odstotna. Čeprav je Hotel Brdo prvenstveno namenjen protokolu in kongresnim gostom, po besedah direktorice zavod z NZS dobro sodeluje že več let. Tega bi si želeli v še večjem obsegu, a najbrž ne bo mogoče, pravi sogovornica, saj si najboljše svetovne reprezentance zaradi drugačnih potreb gostov želijo predvsem večje sobe, pa tudi več bi jih morali imeti. »Koristna pridobitev bi bil tudi bazen, ki ga imamo in bi ga lahko aktivirali, kar tudi načrtujemo.« Preseneti pa direktoričin argument, zakaj si v povezavi z nogometom ne gre obetati bistvenega povečanja posla za hotel: »Aktivnosti obeh partnerjev se časovno prekrivajo, zato bo marsikdaj nemogoče uskladiti termine, saj je hotel v obdobju od aprila do julija običajno zaseden skoraj 100-odstotno, NZS pa ima prav v tem obdobju največje potrebe. Poleg tega se je treba sproti prilagajati tudi potrebam protokola.«