MOTO GP

Odgovornim pri Ducatiju je lahko žal

Španski as Jorge Lorenzo slavil še drugo zaporedno zmago z desmosedicijem. Marc Marquez z 2. mestom na VN Katalonije potrdil skupno vodstvo v motoGP.
Fotografija: Jorge Lorenzo je bil po Mugellu razred zase tudi v Montmelu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jorge Lorenzo je bil po Mugellu razred zase tudi v Montmelu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA  Jorge Lorenzo je na veliki nagradi Katalonije, 7. letošnji postaji za svetovno prvenstvo v razredu motoGP, v blestečem slogu potrdil, da njegova krstna zmaga z Ducatijevim motorjem pred dvema tednoma v Mugellu nikakor ni bila naključna. Španski motociklistični as je bil namreč tudi na dirkališču v Montmelu pri Barceloni razred zase. Čeprav ni najbolje unovčil najboljšega startnega položaja – iz uvodnega zavoja je pripeljal tretji za rojakom Marcom Marquezom (Honda) in Italijanom Andreo Iannonejem (Suzuki) –, je hitro postavil stvari na svoje mesto in se že v drugem krogu zavihtel v vodstvo, ki ga do cilja ni več izpustil iz svojih rok. Na koncu je imel Lorenzo dobre štiri sekunde naskoka pred Marquezom, Yamahino čast pa je s tretjim mestom znova rešil italijanski veteran Valentino Rossi. »Start mi ni uspel najbolje, kar sta izkoristila Marquez in Iannone ter me prehitela. Ko sem se zbral, sem se spet prebil mimo njiju in si pridirkal nekaj prednosti. Vendar sem moral v nadaljevanju precej pritiskati, da sem jo tudi zadržal,« je priznal 31-letni zvezdnik z Majorke, ki je po drugi zaporedni zmagi in skupno 46. v kraljevski kategoriji kar žarel od navdušenja. »Čudovito je tu zmagati z Ducatijem. Neverjetno, kako hitro se lahko spremenijo stvari,« se je trikratni svetovni prvak v motoGP še sam čudil svojemu preporodu, h kateremu je ogromno prispevala nekoliko spremenjena posoda za gorivo na njegovem desmosediciju GP18.

Zaradi nje se, kot zdaj poudarja na slehernem koraku, na rdeče-belem jeklenem konjičku počuti bistveno bolje kot prej. Ducatijevim vodilnim možem je verjetno že žal, da so ga tako zlahka izpustili iz rok. Lorenzo, ki se je z novim podvigom po točkah na skupnem sedmem mestu izenačil z moštvenim tekmecem Andreo Doviziosom (ta je včeraj padel v 10. krogu in vpisal že tretjo letošnjo ničlo), se bo namreč po koncu sezone preselil k tovarniški ekipi Honde, pri kateri bo postal Marquezov ekipni kolega. Branilec naslova svetovnega prvaka, ki je častni krog odpeljal z zastavo s št. 77 v spomin na pred tednom dni tragično preminulega španskega upa Andreasa Pereza, pa se je z drugim mestom še utrdil na vrhu seštevka, v katerem ima zdaj 27 točk zaloge pred najbližjim zasledovalcem Rossijem. »Osvojil sem dragocene točke in še povečal prednost, kar je najpomembneje,« je omenil 25-letni Španec, zadovoljen je bil tudi Rossi, ker je izvlekel več, kot je, denimo, kazalo še po kvalifikacijah, ki jih je končal na sedmem mestu. V kategoriji moto2 se je zmage veselil Francoz Fabio Quartararo (Speed Up), v moto3 pa Italijan Enea Bastianini (Honda). Naslednjič se bodo za točke svetovnega prvenstva potegovali 1. julija v Assnu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije