Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

TViN HBO 11. september 2001 teroristični napad terorizem televizija film priporočila DKino Telekom Slovenije

Petek, 15. 9. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

TV-priporočila

Različne podobe terorizma in vojne proti njemu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
TV: Terorizem

Ob obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 smo na malih zaslonih poiskali filme in dokumentarce, ki obravnavajo morilska dejanja pripadnikov različnih skrajnih skupin in tistih, ki se proti njim borijo.


Preberite še:


VICE: Posebno poročilo: Boj proti Islamski državi (VICE Special Report: Fighting ISIS, 2016)

TV: Terorizem | Foto:

Posebna dokumentarna oddaja programa HBO spremlja novinarja Bena Andersona, ki se pridruži iraškim silam v boju zoper Islamsko državo ter preučuje vzpon te teroristične skupine in strategij za ustavitev njihovih dejavnosti.

Oddaja je na voljo na HBO On Demand in HBO GO.

00:30 – Tajna operacija (Zero Dark Thirty, 2012)

Jessica Chastain v razburljivem trilerju režiserke Kathryn Bigelow (Bombna misija) o elitni skupini pripadnikov ameriške obveščevalne službe, ki se je vse desetletje posvečala le enemu cilju: najti in likvidirati Osamo bin Ladna. Pet nominacij za oskarja, tudi za najboljši film leta!

V sredo, 20. 9., ob 3.10 na CineStar TV Premiere 1.
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Let 93 (Flight 93, 2006)

TV: Terorizem | Foto:

Teroristi so 11. septembra 2001 ugrabili štiri potniška letala, a jim je le s tremi uspelo izvesti napade. Četrto letalo je strmoglavilo v bližini Pittsburgha in se tako izognilo napadu na Belo hišo. TV-film Petra Markla se osredotoča na pogumne potnike, ki so na letalu združili moči in se uprli svojim ugrabiteljem.

Opozorilo: filma Let 93 ne smete zamenjati s filmom United 93, ki je izšel istega leta in ga je režiral Paul Greengrass.

V ponedeljek, 11. 9., ob 22.10 na Kanal A.*

Bostonski heroji (Patriots Day, 2016)

Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J. K. Simmons in John Goodman v akcijsko-dramatičnem trilerju Petra Berga o bombnem napadu na bostonski maraton, ki je 15. aprila 2013, na praznik domoljubov, pretresel Američane.

V napadu, ki sta ga izvedla ameriška brata čečenskega rodu Tamerlan in Džohar Carnajev, so umrli trije ljudje, 264 pa jih je bilo ranjenih.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Terorizem na domačih tleh (Homegrown: The Counter-Terror Dilemma, 2016)

TV: Terorizem | Foto:

Dokumentarec programa HBO raziskuje domači islamski terorizem, in sicer dejanja, ki so jih načrtovali ali celo izvedli sami Američani ali tam zakonito živeči priseljenci, ki so prevzeli ideologijo in vero islamskih ekstremistov.

Dokumentarec je na voljo na HBO On Demand in HBO GO.

Bombna misija (The Hurt Locker, 2008)

Jeremy Renner v razburljivem prikazu elitnih vojakov, ki se med bojem v Bagdadu posvečajo dezaktiviranju bomb. Vojna drama že omenjene Kathryn Bigelow je prejela šest oskarjev, med njimi tudi tistega za najboljši film leta, Kathryn Bigelow pa je postala prva režiserka, ki je za svoje delo prejela oskarja.

V sredo, 13. 9., ob 16. uri na Planet PLUS.*

TV: Terorizem | Foto:

Družbeno aktualen in kontroverzno-provokativen prikaz radikalne skupine mladih, ki sredi francoske prestolnice izvedejo teroristični napad, po katerem ostanejo ujeti v nakupovalnem središču.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

13 ur: Tajni vojaki Bengazija (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, 2016)

Po resničnih dogodkih posnet akcijski triler Michaela Baya (Transformerji) o skupini vojakov, ki po nizu terorističnih napadov poskušajo zavarovati ameriško diplomatsko predstavništvo v drugem največjem libijskem mestu Bengazi.

V soboto, 9. 9., ob 21. uri in v ponedeljek, 18. 9., ob 23.15 na Cinemax.*
Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Brata (Brothers, 2009)

TV: Terorizem | Foto:

Hvaljena drama Jima Sheridana o pogrešanem marincu (Tobey Maguire), ki so ga talibani zadrževali v ujetništvu. Po vrnitvi iz Afganistana ta posumi, da imata brat in žena (Jake Gyllenhaal in oskarjevka Natalie Portman) razmerje, s čimer se – psihično prizadet in pod vplivom dogodkov iz vojne – ne spopade najbolje.

V ponedeljek, 18. 9., ob 22.15 na Kanal A.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Billy Lynn: Dolga pot do junaštva (Billy Lynn's Long Halftime Walk, 2016)

Po resničnih dogodkih posneta vojna drama oskarjevca Anga Leeja (Gora Brokeback, Pijevo življenje) o 19-letnem vojaku iz Teksasa, ki se po opravljeni misiji v Iraku odpravi na zmagovalno turnejo po domovini.

V spominskih prebliskih vidimo, kaj se je zares zgodilo njegovi enoti – kot kontrast tistemu, kako skozi medije vojno dojemajo ameriški državljani.

V torek, 12. 9., ob 22.55 na HBO 3 in v nedeljo, 17. 9., ob 20.35 na HBO 2.*
Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Vojak na tleh (Man Down, 2015)

TV: Terorizem | Foto:

Shia LaBeouf, Gary Oldman in Kate Mara v zgodbi o ameriškem marincu, ki se vrne domov iz Afganistana in ugotovi, da domači kraj po apokalipsi ni nič kaj boljši kot bojišča, s katerih se vrača. V družbi svojega prijatelja se odpravi po sledeh odtujene žene in sina.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Vojna (Krigen/A War, 2015)

Za tujejezičnega oskarja nominirana vojna drama Tobiasa Lindholma (Komuna) o danskem poveljniku v Afganistanu, ki med poskusom rešitve ranjenega soborca prekrši vojaški protokol in sprejme hipno odločitev. Ta ima usodne posledice tako za tamkajšnje prebivalstvo kot zanj in njegovo družino.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Domovina junakov (Home of the Brave, 2006)

TV: Terorizem | Foto:

Samuel L. Jackson, Jessica Biel in 50 Cent v zgodbi o skupini vojakov, ki se po vrnitvi iz Iraka poskuša prilagoditi vsakdanjemu življenju ter zaceliti fizične in duševne rane.

Vojaškega zdravnika Willa mučijo podobe vojakov, ki jih ni uspel rešiti, vojakinja Vanessa skuša kljub izgubi roke znova najti prostor in razumevanje v svoji družini, vojak Tommy pa ne more preboleti izgube najboljšega prijatelja.

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Junaško dejanje (Act of Valor, 2012)

Mešanica resničnega junaštva in izvirnega filmskega ustvarjanja, ki prikazuje skupino aktivnih pripadnikov ameriške specialne enote vojne mornarice v globalnem boju proti terorizmu.

V filmu nastopajo resnični pripadniki ameriške specialne enote tjulnjev. Ameriška vlada jim je dovolila snemanje pod pogojem, da ustvarjalci prikrijejo njihove prave identitete.

Film je na voljo v videoteki DKino.

11. september: Letalo, ki je zadelo Pentagon (9/11: The Plane That Hit The Pentagon, 2016)

TV: Terorizem | Foto:

11. septembra 2001 je v Pentagonu umrlo 184 nedolžnih ljudi, kar je dejstvo, ki počasi izginja iz skupnega spomina. Na 15. obletnico napada preživeli prvič razkrijejo svoje surove in žive spomine na dan, ko se je svet za vedno spremenil.

V soboto, 9. 9., ob 21. uri in v nedeljo, 10. 9., ob polnoči na National Geographic.*

Viski tango fokstrot (Whiskey Tango Foxtrot, 2016)

Delno biografska vojna komedija o novinarki (Tina Fey), ki leta 2003 pusti udobno službo v newyorški pisarni in sprejme zadolžitev vojne poročevalke iz Afganistana.

Tam spozna prikupno angleško novinarko (Margot Robbie), brezizraznega škotskega novinarja (Martin Freeman) in vojaškega oficirja (Billy Bob Thornton), pa tudi to, da čustveno ni pripravljena na zahtevno nalogo na območju, kjer divjajo vojni spopadi.

Kljub kaosu v sebi najde moč, za katero ni vedela, da jo ima, in tvega vse, da bi lahko domov prinesla pomembno novinarsko zgodbo.

V sredo, 13. 9., ob 10.55, v petek, 15. 9., ob 21.30 in v soboto, 16. 9., ob 14.45 na Cinemax.*
Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

TV: Terorizem | Foto:

Kriminalna drama o družinskem človeku švedsko-židovskega rodu (Ewan McGregor), ki si po drugi svetovni vojni želi uspeti v ZDA, njegovo življenje pa se obrne na glavo, ko se mora z ženo (Jennifer Connelly) sprijazniti z dejstvom, da je njuna hči (Dakota Fanning) postala revolucionarna teroristka.

McGregorjev celovečerni režijski prvenec temelji na istoimenskem, s Pulitzerjevo nagrado nagrajenem romanu Philipa Rotha.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Štirje levi (Four Lions, 2010)

V nekem angleškem mestu štirje možje ustanovijo amatersko teroristično celico in razvijejo tajni načrt. Ta vključuje tudi urjenje vran, ki naj bi bombe spuščale skozi okna. A kako naj četverica izvede bombni napad, če ne zna prižgati niti vžigalice?

Duhovita politična komedija Christopherja Morrisa, ki se islamskega terorizma loteva skozi prizmo satire ter vidi džihadiste kot človeška bitja in človeška bitja kot absurdna, je prejela bafto za najboljši britanski prvenec.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

11. september: Vojna se nadaljuje (Inside 9/11: The War Continues, 2005)

TV: Terorizem | Foto:

Zgodba o skrajni muslimanski vojni proti Zahodu. Napad Osame bin Ladna 11. septembra 2001 je bil šele začetek, ki je zanetil revolucijo in ustvaril novo generacijo mož, ki so se pripravljeni spustiti v sveto vojno proti ZDA. Dokumentarec govori tudi o tem, kako teroristične skupine rekrutirajo svoje privržence prek interneta.

V soboto, 9. 9., ob 23. uri in v nedeljo, 17. 9., ob 20. uri na National Geographic.*

Film, ki smo ga iskali, a ga nismo zasledili: München (Munich, 2005)

Teroristični napadi na ZDA 11. septembra 2001 ni bil prvi tovrstni dogodek, ki se je zgodil pred očmi pretresene javnosti.

Olimpijske igre leta 1972 v Münchnu so se v zgodovino zapisale kot ene najbolj tragičnih, saj je skupina osmih palestinskih ekstremistov, imenovana Črni september, vdrla v olimpijsko vas in ubila 11 izraelskih športnikov.

Čeprav je za pokol vedel ves svet, so dogodki, ki so mu sledili, ostali bolj ali manj prikriti javnosti.

Film München, za pet oskarjev nominirana zgodovinska akcijska drama Stevena Spielberga, nam prikaže tako teroristični napad kot maščevanje, ki mu je sledilo – tajno akcijo, ki ji je izraelska obveščevalna služba nadela ime operacija Božji srd.

Ker filma München v teh dneh nismo zasledili na malih zaslonih, vsem, ki bi si ga želeli ogledati, svetujemo, da spremljate TV-spored na Siol.net, pri iskanju pa si lahko pomagate tudi z brezplačno aplikacijo Telekoma Slovenije Daljinec+.



Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet TV │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
HBO OD │ HBO GO 203 │240  
CineStar TV Premiere 1 225 NE
Videoteka VOYO 239  
Cinemax │ Cinemax 2 208 │ 209 DA
Kanal A 8 DA
National Geographic 101 DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.


Ne spreglejte