Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2016,
20.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Borštnikov prstan

Nedelja, 23. 10. 2016, 20.11

6 let, 6 mesecev

Najboljša uprizoritev pretekle gledališke sezone Lorencijeve Učene ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Najboljša uprizoritev pretekle gledališke sezone so po soglasni presoji žirije Festivala Borštnikovo srečanje Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija ter izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje in Mestnega gledališča Ptuj. Za režijo pa bo nagrajena Mateja Koležnik za uprizoritev Pred upokojitvijo.

Avtorski projekt Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk po navedbah strokovne žirije 51. Festivala Borštnikovo srečanje temelji na slavnem Molierovem besedilu, "ki ga ustvarjalna ekipa nadgradi in pred nami pogumno prikaže tragičnost današnjega političnega in umetniškega trenutka". "V nizu izjemnih prizorov nam predstavi popolnoma nov izdelek na visokem estetskem nivoju, poln globokih osebnih spoznanj o intimnosti, umetnosti in lastnih slabostih," je v obrazložitvi zapisala žirija pod vodstvom intendanta Residenztheatra iz Münchna Martina Kušeja.

Najboljša režija

Žirija je bila soglasna tudi pri odločanju o prejemniku nagrade za najboljšo režijo. To prejme Mateja Koležnik za uprizoritev Pred upokojitvijo v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. "S to boleče tragično uprizoritvijo Bernhardovega besedila Mateja Koležnik v polnem sijaju pokaže svoj izjemen režijski talent," je ocenila žirija.

Posebna nagrada za predstavo ...

Letos so se odločili, da podelijo še posebno nagrado predstavi Republika Slovenija za angažirano gesto ob 25. obletnici Slovenije. "Projekt izkazuje odgovorno in drzno umetniško gesto, ki je prav toliko tudi politična. Angažirana poteza, ki nagovarja slehernega državljana in občutljiva politična ozadja razkrinka brez zadržkov," je zapisala žirija.

Borštnikove nagrade za igro so štiri. Prejmejo jih Pia Zemljič za vlogi v Učenih ženskah ter predstavi Rose Bernd v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Vesna Jevnikar za vlogo Vere v uprizoritvi Pred upokojitvijo, Jernej Šugman za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu v izvedbi SNG Drama Ljubljana ter Primož Pirnat za vloge Masovnega moškega v uprizoritvi Projektator v izvedbi Zavoda Delak in Aslaka ter uprizoritvi Peer Gynt v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Nagrada za mlado igralko

Nagrado za mlado igralko si delita Patrizia Jurinčič Finžgar za vlogo v Dogodku v mestu Gogi ter Liza Marija Grašič iz uprizoritev Rose Bernd in Učene ženske.

Najboljša dramaturška obdelava tekstovnih predlog

Nagrado za najboljšo dramaturško obdelavo tekstovnih predlog prejmejo Lotos Vincenc Šparovec, Dragan Živadinov in Mojca Kumerdej za uprizoritev Projektator v izvedbi Zavoda Delak.

Nagrada za kostumografijo gre letos v roke Jelene Proković za uprizoritev Peer Gynt, nagrada za celostno vizualno podobo pa kolektivu ustvarjalcev iz uprizoritve Pred upokojitvijo, ki ga sestavljajo:

- scenografinja Mojca Kocbek Vimos,
- oblikovalec videa Andrej Intihar,
- oblikovalec svetlobe Bojan Hudernik,
- oblikovalec maske Matej Pajntar,
- kostumograf Alen Hranitelj.

Nagrado za kolektivno avtorsko idejo je žirija prisodila kolektivni avtorski ideji celostnega oblikovanja odmora pri predstavi Kralj Ubu.

Borštnikov prstan prejme Dare Valič

Nagrade bodo podelili na nocojšnji sklepni prireditvi Festivala Borštnikovo srečanje v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ko bodo podelili tudi Borštnikov prstan kot najvišje priznanje za igralsko ustvarjalnost. Letos ga prejme ljubljanski igralec Dare Valič.

 | Foto:

Ob zaključku Borštnikovega srečanja vsako leto izbere najboljšo uprizoritev pretekle sezone tudi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. To se je odločilo za predstavo Rose Bernd Gerharda Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik in izvedbi SLG Celje.

Ne spreglejte