Slabo Olimpijo sklatila z vrha Jug in slab Koper

V 7. kolu prve SNL razočaranje v Stožicah, kjer so Koprčani zabili gol iz nedovoljenega položaja. Na vrhu lestvice Gorica.

Objavljeno
29. avgust 2016 02.02
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Na vrhu 1. SNL je senzacionalno Gorica. V 7. kolu je premagala Domžale, toda najlepše darilo je dobila šele v soboto zvečer. Slabo Olimpijo je z asistenco sodniške zasedbe z vrha lestvice sklatila Luka Koper. Ljubljančani so še drugič zapored v Stožicah izgubili brez doseženega gola.

Nov spodrsljaj zeleno-belih je izpostavil podrobnosti, ki imata različne izvajalce. Za prvi spodrsljaj je odgovoren trener Rodolfo Vanoli, ki ne najde soglasja med teorijo in prakso, za drugega pa sodniška organizacija, ki naj bi favorizirala Olimpijo. Če jo je Ljubljančanom proti Rudarju pošteno zagodel Mariborčan Slavko Vinčič, se s Koprčani ni proslavil na mednarodnem prizorišču za Damirjem Skomino najbolj cenjeni in uveljavljeni Slovenec med sodniki Tolminec Matej Jug.

Gol, ki ga je v 64. minuti – prvega v sezoni – zabil Ruben Belima, je bil klasični primer nedovoljenega položaja v položajih, ko je vratarju čisti pogled omejeval tekmec. Sicer sila brezkrvnega Aleksandra Šeligo je pri Belimovem strelu s 15 m – v debelem ofsajdu – oviral Zlatan Muslimović. Jug in njegova pomočnika, stranski Matej Žunič ter za golovo črto Andrej Žnidaršič, so pogoreli na celi črti, saj niso videli, kar bi lahko videli tudi slepi. Najmanj, kar bi lahko naredili, bi bil krajši posvet.

»Igralcem ničesar ne zamerim«

Koprčani so izkoristili Olimpijin mrk. Prav neverjetno je, kako so v tednu dni najvidnejši Ljubljančani pozabili igrati nogomet. Kot da bi ga želeli pozabiti, da izbirajo tekme, kdaj bodo zmagovali in kdaj izgubljali! Vanoli pa je dvoboj začel z »domžalsko« enajsterico. Rok Kronaveter se ni posebej »trgal« ali iskal gola, streljal je z različnih položajev, Miha Zajc je bil znova v svojem sebičnem svetu, Etien Velikonja izgubljen v »neigri«, Julius Wobay sprehajalec, Andraž Kirm neuporaben ... Za nameček je svoje dodala še poškodba Arisa Zarifovića v drugem polčasu, ki je za seboj potegnila Vanolijeve taktične popravke. V Domžalah na desnem bočnem položaju odlični Kenan Bajrić je prevzel vlogo levega štoperja, v kateri se ni proslavil niti proti Rudarju. Belima je zabil gol po njegovi strani. Denis Klinar se je vrnil na desni bok in spet letal kot navit ter brez cilja.

Šele v zaključnem finišu je rezervist Blessing Eleke povzročil paniko v čvrsti koprski obrambi. Obe lepi priložnosti, kakršnim Koprčani niso bili niti blizu, je zapravil s strelom mimo vrat in prek njih. A mlademu Nigerijcu ni mogoče veliko očitati, kvečjemu trenerju, da njegovih sposobnosti (še) ne zna izkoristi ali zliti v – za moštvo in tudi za igralca – koristno zgodbo.

»Igralcem ne zamerim ničesar, manjkal je le gol. Pogovorili se bomo, analizirali vse skupaj. Imeli smo veliko priložnosti. Porazi bolijo in vsak za seboj pušča določene posledice,« je dejal Vanoli, spomnil na odločilni trenutek in ofsajd, na sodniško napako proti Rudarju, a vseeno športno čestital Koprčanom.

Vanolijeva hoja po robu je vendarle dobila novo poglavje. Ali pa utrdila staro teorijo, da med navijači samo še redki verjamejo, da je sposoben voditi moštvo brez strmih vzponov in padcev in predvsem z igro, ki bo v Stožice privabljala gledalce in jih ne bo odganjala. Delno je razkril, kaj ga muči.

»Imamo najboljšo zvezno vrsto v Sloveniji. To je zvezna vrsta, ki je, z nekaj spremembami, osvojila naslov prvaka. Težave nam povzročajo tudi poškodbe, morda potrebujejo ti igralci le čas,« je izpostavil trener, ki upa, da bo premor zacelil rane in prinesel tudi kakšno darilo v podobi okrepitve. Čeprav zatrjuje, da prestopi niso njegovo delovno področje.

»Na Olimpijo smo šli napadalno. Želimo igrati, želimo biti nevarni. Res je, imeli smo en strel v okvir vrat, a tudi obetavne situacije, ki jih nismo spremenili v priložnosti. Pokazali smo veliko željo in prišli do velike zmage,« je ocenil gostujoči trener, uradno pomočnik trenerja, Milan Obradović. O napadalnem Kopru ni bilo ne duha ne sluha, veliko pa o moštvu, ki je disciplinirano čakalo na svojo priložnost. Prav gotovo niso Koprčani krivi, da so dosegli več, kot so pokazali, in dobili močno injekcijo za nadgradnjo svojih ambicij.

»Še veliko tekem je. V minuli sezoni smo se krčevito borili za obstanek, zato je prezgodaj za pogled na lestvico,« se ni prepustil evforiji Obradović.

Mariborčane razbremenil avtogol

Maribor je s prepričljivo zmago v štajerskem derbiju na celjski Areni Petrol lažje zadihal, ohranil je korak z vrhom lestvice, trener Darko Milanič pa bo imel vsaj deset dni ustvarjalni mir.

Po prvem polčasu ni kazalo na tako prepričljiv razplet, saj ni bilo veliko razburljivih akcij, golov pa tudi ne. Toda Maribor je deloval za odtenek zanesljivejši in kot moštvo, ki lahko v drugem polčasu dvigne ritem in pritisk. Pa vendar; nesrečno posredovanje mladega Celjana Janeza Piška v 51. minuti, ko je z glavo predložek Sintayehuja Sallalicha spremenil v neubranljiv avtogol, je dvoboj zasukalo v neenakega. Po njem so vijolični brez težav nadzirali tekmo. Sunny je celjsko nemoč kaznoval z golom z enega metra z glavo in po podaji Aleksa Pihlerja, posladek pa je pripravil povratnik Luka Zahović. Samo 13 sekund je potreboval, da je zabil gol po vrnitvi med vijolične. Z imenitno akcijo sta ga razveselila Milivoje novaković in zadnji podajalec Marwan Kabha. Luka je v svojem slogu spremljal malonogometno akcijo in žogo z nekaj metrov porinil v prazno mrežo.

Vidno olajšan in samozavesten Milanič ni izbiral lepih besed po dvoboju. Res krepko je odleglo Izolanu. »Potrebovali smo zmago. Odlični smo bili skozi 90 minut in bistveno boljši. Že v prvem polčasu bi morali rešiti tekmo. V drugem smo igrali, kot je bilo treba, fantje so se ustrezno odzvali po vseh dogodkih v minulih dneh in tednih. Z velikim optimizmom gremo lahko naprej,« je povedal Milanič, poraženi kolega Robert Pevnik ni imel razlogov za veselje.

»Nismo pogoreli v drugem polčasu, samo prejeli smo prelahke gole. Maribor ima kakovost in ko se odpreš, kaznuje vsako napako. Očitno je, da je bilo preveč posegov v moštvo. Potrebujemo čas in okrepitve, da bi lahko igrali na podobni ravni kot prej,« se nadeja, da bo še imel »rok trajanja« na celjski klopi Pevnik, ki je obetavno začel sezono, v zadnjih štirih tekmah pa osvojil le eno točko.

Rezultati sedmega kola

Celje - Maribor 0:3 (0:0)

(Pišek 51./ag, Omoregie 72., Zahović 86.)

Aluminij - Rudar 0:3 (0:1)

(Mary 37., 47., Lotrič 52.)

Gorica - Domžale 3:1 (1:0)

(Arčon 6., 74., Kapić 82.; Bratanović 61.)

Olimpija - Luka Koper 0:1 (0:0)

(Belima 64.)

Kalcer Radomlje - Krško 2:2 (1:1)

(Stoiljković 23., Barukčić 88./11-m; Kramarič 26./11-m, Baskera 71.)

 

Lestvica:

1. Gorica 7 5 0 2 11:6 15 točk

2. Olimpija 7 4 1 2 10:6 13

3. Luka Koper 7 4 0 3 7:6 12

4. Domžale 7 3 2 2 11:9 11

5. Maribor 7 3 2 2 10:7 11

6. Rudar 7 3 1 3 9:7 10

7. Krško 7 2 3 2 7:10 9

8. Celje 7 2 1 4 6:9 7

9. Aluminij 7 2 1 4 9:12 7

10. Radomlje 7 0 3 4 5:13 3