Nibali ima do cilja kar 4,66 kilometra prednosti

V Astani so pripravljeni na veliko nedeljsko slavje na Elizejskih poljanah. Danes na Touru še kronometer.

Objavljeno
26. julij 2014 04.56
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Bergerec – Gospodarja Toura Vincenza Nibalija od zmagoslavja na Elizejskih poljanah ločita le še dve etapi oziroma vožnja na kronometer na 54 km dolgi progi in zatem 136 km dolga parada šampionov, kot imenujejo zaključno etapo. Prednost rumene majice pred prvim zasledovalcem, Francozom Thibautom Pinotom, je 7:10 minute, kar v drugačnem izračunu pomeni tudi 4,66 kilometra.

V Astani so Aleksander Vinokurov in njegovi možje pripravili vse za veliko slavje. Pravzaprav edina neznanka je še, kako bo Nibali prekolesaril kronometer. Motivacije mu po vsem, kar je pokazal, očitno ne manjka. Svojo popolnost in premoč na letošnji »veliki pentlji« bo zagotovo želel potrditi tudi z vrhunsko »uro resnice«. Ker mu je gorska proga s petimi klančki pisana na kožo, ima lepo priložnost, da še poveča skupno prednost in se približa največji od leta 1999, ko je sicer črtani zmagovalec Lance Armstrong za 7:37 minute prehitel Švicarja Alexa Zülleja. Prvi favorit vožnje na čas je trikratni svetovni prvak Tony Martin, v senci njegovega in Nibalijevega nastopa pa bo bitka za zmagovalni oder. Med drugouvrščenim Pinotom in četrtouvrščenim Alejandrom Valverdejem je le 15 sekund razlike. Tretjeuvrščeni Jean-Christophe Peraud ima pred Špancem le dve sekundi prednosti. Na papirju je favorit za drugo mesto prav Valverde, ki je veliko boljši kronometrist, vprašanje pa je, koliko mu je preostalo še moči. V Pirenejih je bil zelo utrujen. Vendar pa tudi Francoza v petkovi etapi nista imela dovolj energije. Pinot je bil celo v manjši krizi

Ramunas ni doživel usode Jacka

Ko je Litovec  v 19. etapi 13 kilometrov pred koncem na zadnjem klančku letošnjega Toura za točke pospešil, si nihče ni mislil, da bo to zmagovita akcija. A se je 26-letnemu kolesarju Garmina vse izteklo idealno, čeprav ga je bilo ves čas strah, da ne bo doživel usode Jacka Bauerja, ki ga je glavnina ujela 50 metrov pred ciljem. V Garminu so natančno načrtovali napad na zadnjem klancu, le da je ubežnika Toma Jelteja Slagterja zamenjal Navardauskas, ki je tudi sicer eden od tistih kolesarjev, ki so iz rezerve skočili na zmagovalni oder. Tik pred štartom je namreč zamenjal Britanca Davida Millarja. Garminovi kolesarji so na deževnem spustu upočasnjevali hitrost glavnine, ko pa je še Peter Sagan 2,9 kilometra pred koncem zakuhal padec, je bilo jasno, da se bo Navardauskas, ki je sicer že dvakrat zmagal na prvenstvu Litve v vožnji na čas, kot prvi Litovec vpisal med zmagovalce Toura. Večina šprinterjev se je znašla na tleh, Nibali, ki je štiri kilometre pred ciljem upočasnil, pa se je zapletu izognil. »Nisem želel poseči v polje bojev šprinterjev, ki je vedno nevarno za padec,« je pojasnil kolesarjenje v zadnjem delu karavane nosilec rumene majice, ki je edini kolesar z vrha lestvice brez padca. Tudi to pove vse, o kakovosti kolesarjenja in osredotočenosti Nibalija.