Španci razočarano čakajo na čudež, Lovren razburja javnost

Odzivi po hrvaški zmagi: Španci prepričani, da si niso zaslužili poraza – Lovren razburil z videoposnetkom in ozmerjal Špance
Fotografija: Tin Jedvaj in Dejan Lovren sta se razveselila zmagovitega zadetka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tin Jedvaj in Dejan Lovren sta se razveselila zmagovitega zadetka. FOTO: Reuters

Navijači na razprodanem zagrebškem štadionu Maksimir so veliko četrtkovo zmago slavili še dolgo v noč, vzdušje v španskem taboru pa je bilo precej bolj klavrno. Hrvatje si z zmago proti Angliji že lahko zagotovijo zmago v skupini in napredovanje v izločilne boje, Španci pa lahko le »pred TV zasloni upajo na čudež«. 
 
Hrvaški mediji so bili po porazu v Elcheju na prvi tekmi, ki jo je Španija dobila s kar 6:0, precej zaskrbljeni, a so na Maksimiru dobili potrditev kvalitete svoje zasedbe. Tokrat niso odločali nogometaši srebrne reprezentance s svetovnega prvenstva, jeziček na tehtnici so bili nogometaši mladega rodu z dvakratnim strelcem Tinom Jedvajem na čelu. Jutarnji listje tako evforično zapisal, da je »hrvaški mladi rod nadigral španskega in dokazal, da za Hrvate ne bo zime«. Polni hvalospevov po dramatični končnici, v kateri je Jedvaj v 93. minuti zadel za zmago s 3:2, so bili tudi v drugih hrvaških medijih. 
 
Zmaga niti nogometašev ni pustila ravnodušnih, najdlje se je pred mikrofoni zadržal kapetan Luka Modrić, ki je odgovarjal tudi na vprašanja španskih novinarskih kolegov. »Slavimo veliko zmago, a moramo še na Wembleyju dokončati delo. Zmaga tam bi bila krona velikega leta za hrvaški nogomet, a tudi če nam ne bo uspelo, nam nihče ne more vzeti srebra s svetovnega prvenstva. Žal mi je, ker je tekma v Angliji že čez 72 ur, to ni dovolj za normalno pripravo, kot da bi se nekomu res mudilo, da ligo narodov čim prej spravi pod streho. A nimamo kaj, kar je, je, na Wembleyju tako za nas kot za njih šteje le zmaga, zato se nam obeta zelo dobra tekma,« je srhljivko na Maksimiru povzel Modrić in ob tem še okrcal vodilne može Uefe. 
 

Ramosa je »uničil«

 
Nekateri so šli v slavju spet predaleč, prednjačil je branilec Liverpoola Dejan Lovren, ki je na družbena omrežja objavil posnetek, v katerem najprej pove, da je Sergia Ramosa »uničil s komolcem«, nato pa še celotno špansko reprezentanco ozmerja kot »gručo p***«. Po objavi posnetka je v javnosti završalo, a (vsaj zaenkrat) iz hrvaškega tabora uradnega odziva na Lovrenov posnetek še ni bilo. Modrić se je na vprašanje španskih novinarjev glede posnetka le nasmejal in dejal, da je Lovren »zadnje čase malo nabrit«. Očitno tudi hrvaški kapetan ni mnenja, da je visokorasli branilec prestopil mejo dobrega okusa. 


 
Naslovnice v španskih medijih so objokovale zapravljeno priložnost. »Hrvaška je ugriznila Španijo na začetku in na koncu, ravno toliko, da je prišla do maščevanja, ki si ga je tako želela. Dober napad ne more zakriti težav v obrambi, za katere smo bili kruto kaznovani,« so zapisali v Marci. Madridski časnik ASje bil kratek in jedrnat: »Premagali smo same sebe, zdaj lahko le čakamo na remi.« Španci bi na vrh skupine A4 skočili le po remiju med Hrvati in Angleži, trenutno so s šestimi točkami in tekmo več na vrhu skupine, nedeljska tekmeca sta zbrala po štiri. 
 

Reši jih le še čudež

 
Najbolj poklapani so bili pri Mundu Deportivu, kjer se zavedajo, da njihovi obeti niso najboljši: »Čudež. Kratko malo je to zdaj še edino, kar pelje Španijo v izločilne boje Lige narodov. Igralci bodo lahko le pred ekranom stiskali pesti za remi.«
 
Španskim igralcem po tekmi ni bilo do pogovorov z novinarji, najkrajšo slamico je potegnil vezist Dani Ceballos, ki je bil zadovoljen z igro, z rezultatom pa razumljivo precej manj: »Borili smo se do konca, dvakrat smo se vrnili po zaostanku. A Hrvaška je tokrat izkoristila priložnosti, mi pa ne, in epilog je, kakršen je. Želeli so se nam oddolžiti za prvo tekmo, mislim, da smo bili tudi tokrat boljši nasprotniki, a smo bili za vsako napako kaznovani.«

Komentarji: