Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 19.01.2018 13:22:07

Legendarna ameriška smučarka smuči postavila v kot

Ameriška alpska smučarka Julia Mancuso, ki se ni kvalificirala na zimske olimpijske igre v Južni Koreji, je napovedala tekmovalno slovo. Dobitnica štirih olimpijskih odličij se od smučanja ne bo čisto poslovila, saj ga bo po novem spremljala kot televizijska poročevalka.

Triintridesetletnica, ki ima že dalj čas težave s kolkom, je odločitev o slovesu iz belega cirkusa sporočila v Cortini d'Ampezzo, kjer je leta 2006 osvojila svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Na današnjem smuku v Cortini je nastopila, a je z velikim zaostankom ostala brez točk.

"Na žalost se, kljub veliki želji, nisem več bila sposobna vrniti v karavano in znova biti konkurenčna najboljšim na svetu, čeprav sem zelo ponosna nase, da sem se borila prav do konca. S težkim srcem moram reči slovo alpskemu smučanju, ampak zadovoljna z vsem, kar sem dosegla," je dejala Mancusova, ki je bila nekaj časa v romantični zvezi z norveškim smučarskim asom Akslom Lund Svindalom.

Mancusova bo še vedno ostala povezana s smučanjem, vsaj posredno, kot televizijska poročevalka na televiziji NBC. Z novim poklicnim izzivom se bo spoprijela že na olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Da je pred kamerami zelo sproščena, je dokazala leta 2008, ko se je prvič preizkusila v vlogi poročevalke med pokrivanjem poletnih olimpijskih iger v Pekingu.

Mancusova je nastopila na štirih olimpijskih igrah, nazadnje v Sočiju, kjer je osvojila bron v kombinaciji, ko je za desetinko sekunde prehitela ter z zmagovalnega odra potisnila slovensko šampionko Tino Maze. Edino olimpijsko zlato je osvojila leta 2006 na igrah v Torinu, ko je konkurenco premagala v veleslalomu.



V kombinaciji je bila srebrna na igrah leta 2010 v Vancouvru, kjer je srebro osvojila tudi v smuku. Zlata je bila njena rojakinja Lindsey Vonn, ki ima veliko več kolajn v svetovnem pokalu, a je bila Mancusova vseeno uspešnejša na olimpijskih igrah od Vonnove. Ta je obe svoji medalji osvojila v Vancouvru.

Mancusova se je v svetovnem pokalu 36 uvrstila na zmagovalni oder, zmagala je sedemkrat, nazadnje februarja 2012 na paralelni mestni tekmi v Moskvi. Na svetovnih prvenstvih je osvojila pet odličij, a je ostala brez naslova svetovne prvakinje, nazadnje je bila bronasta na SP v Schladmingu leta 2013, na tekmi, na kateri je zmagala Mazejeva, Švicarka Lara Gut je bila druga.

Leta 2015 je prestala operacijo na kolku, po kateri pa ni okrevala, da bi lahko znova tekmovala na najvišji ravni. Ko ne smuča, živi in uživa v jahanju konjev in deskanju na valovih na Havajih.

"Zadnje tri sezone sem preživela v vsakodnevnem boju s poškodbo kolka. Res sem si želela vrniti nazaj na tekmovalne steze ter se uvrstiti na svoje pete olimpijske igre. Mislila sem, da bom zmogla, saj je bilo v tem obdobju kar nekaj svetlih trenutkov, ki so mi dvigovali duha, kljub številnim dvomom," je dejala Mancusova, ki je zadnje stopničke v svetovnem pokalu dosegla s tretjim mestom na smuku v Lake Louisu decembra leta 2014.

Članki iz rubrike