Stefanos Cicipas je na mastersu serije ATP 1000 v Torontu (nagradni sklad skoraj šest milijonov ameriških dolarjev) na poti do velikega finala izločil kar štiri igralce iz elitne svetovne deseterice: Avstrijca Dominica Thiema, Srba Novaka Đokovića, Nemca Alexandra Zvereva in Južnoafričana Kevina Andersona. Že po četrtfinalni zmagi proti Alexandru Zverevu je za Rafaelom Nadalom v Monte Carlu leta 2006 postal najmlajši igralec, ki je na enem turnirju ATP premagal tri igralce iz svetovne deseterice. S polfinalnim skalpom Kevina Andersona je nato sicer izenačil tudi rekord Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja, ki je na Rogersovem pokalu že izločil štiri igralce iz Top 10, a Stefanosu Cicipasu je to uspelo kot najmlajšemu v svetovni teniški zgodovini.

Za rojstni dan – poraz v finalu

Prav na dan nedeljskega finala v Torontu, šele njegovega drugega v karieri (aprila v Barceloni ga je nadigral prav Nadal), je Cicipas dopolnil 20 let. Po porazu proti Nadalu z 2:6, 6:7 (4) je bil fant iz Aten, ki je še lani zbiral točke na turnirju serije challenger v Portorožu (takrat je bil 168. na svetovni lestvici), precej razočaran. »Ko sem se uvrstil v finale, sem si dejal: 'Ali se mi to res dogaja ali le sanjam?' V finalu sem si želel preveč in na koncu sem bil razočaran. A le nad tem, kar se je zgodilo proti Nadalu, ne pa nad sanjskim tednom. Uspelo se mi je prebiti v svoj prvi finale turnirjev serije masters, do katerega so pred mano padli kar štirje teniški velikani. V finalu je bil Rafael zame premočan. On je kot buldog, ki vedno poskrbi, da tekmec na drugi strani zelo trpi. Čeprav tokrat nisem slavil na tem turnirju, ga bom nekoč osvojil,« je po finalnem porazu proti Nadalu (dvoboj je trajal uro in 45 minut) napovedal Stefanos Cicipas, ki je v svoji karieri zaslužil že skoraj dva milijona dolarjev, njegov trener je oče Apostolos, mama Julia – z dekliškim priimkom Salnikova – pa je bila nekoč ena najboljših teniških igralk v takratni Sovjetski zvezi.

Nadal, ki je zaradi utrujenosti po finalu odpovedal nastop v Cincinnatiju, je po osvojitvi že 80. turnirja v karieri še povečal prednost na jakostni lestvici ATP pred drugouvrščenim Švicarjem Rogerjem Federerjem, na tretjem mestu pa je Alexandra Zvereva prehitel Argentinec Juan Martin del Potro. Cicipas je po Torontu napredoval za 12 mest in se je s 27. mesta prebil na 15., medtem ko je zmagovalec Portoroža, 26-letni Francoz Constant Lestienne, pridobil kar 53 mest in je zdaj 171. Vsi trije Slovenci so v primerjavi s prejšnjim tednom padli: Aljaž Bedene je zdaj 83. (prejšnji teden 82.), Blaž Rola 246. (243.), Blaž Kavčič pa je 285. (277.).

Halepova potrdila prvo mesto

Na enakem tekmovanju kot v Torontu, na ženskem Rogers Cupu v Montrealu (odprto prvenstvo Kanade, nagradni sklad 2,82 milijona dolarjev), je slavila Romunka Simona Halep, ki je v finalu po dveh urah in 41 minutah ugnala Američanko Sloane Stephens s 7:6 (7), 3:6, 6:4. Z zmago na tretjem najstarejšem turnirju na svetu – za Wimbledonom in New Yorkom – je Halepova še utrdila vodstvo na svetovni lestvici pred Danko Caroline Wozniacki in Stephensovo. Vse tri Slovenke, ki so med stoterico, so v minulem tednu rahlo padle. Tamara Zidanšek je zdaj 74. (prej 73.), Polona Hercog mesto za njo (prej 74.), Dalila Jakupovič, ki je izpadla že v prvem krogu kvalifikacij na turnirju v Cincinnatiju (proti Američanki Jennifer Brady je prvi niz dobila s 6:2, po zaostanku z 0:4 v drugem je dvoboj predala), pa je 94. (prej 92.).