Adrenalinski dan končal v polfinalu

17. SP v plavanju: Peter John Stevens 13. v udarni slovenski disciplini.

Objavljeno
25. julij 2017 23.33
Plavanje Kranj John Peter Stevens 3.6.2017 Kranj Slovenija [plavanje,John Peter Stevens,Kranj,Slovenija]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Budimpešta – Pot prvega aduta slovenskega moškega plavanja se je v razprodani Donavski areni končala v polfinalu. Glede na zadnje zdravstvene težave gre za pričakovan dosežek, a Peter John Stevens se je spogledoval tudi z napadom na finale. Danes se bo v boj za polfinale in nato morda še jutrišnji finale na 200 m delfin spustila Anja Klinar.

Na 13. mestu v polfinalu je bil reprezentant Triglava s časom 27,20 vendarle predaleč od nastopa med izbrano osmerico, ne nazadnje so se zdaj v 50-metrskem prsnem šprintu uveljavili povsem novi mejniki. Z doseženim časom bi bil namreč pred dvema letoma v Rusiji na prejšnjem svetovnem prvenstvu finalist, takrat je plaval tri desetinke počasneje kot včeraj, pa vseeno kot 12. pristal mesto višje. Sicer pa je tokrat že od uvodnega jutranjega nastopa prestal adrenalinski dan.

Ob 9.30, ko v Donavski areni dnevno dvignejo zastor tekmovalnega sporeda, je bila za začetek na sporedu disciplina 50 m prsno, že več let zapored udarna slovenska na velikih tekmovanjih. Na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih – v Rimu, Šanghaju, Barceloni in Kazanu – je imela Slovenija vselej v prsnem šprintu finalista, Damir Dugonjić je bil dvakrat s 4. in 5. mestom celo blizu navzočnosti na slovesni razglasitvi najboljših treh. Jasna je bila želja tudi njegovega naslednika Stevensa, da bi se preizkusil med elitno osmerico, a najprej je sploh moral trepetati za nastop v polfinalu.

V predtekmovanju si je namreč s časom 27,39 skupaj s Vsevolodom Zankom (Rus) in Arnom Kammingo (NIz) delil 16. mesto, zato je moral v dodatni troboj za polfinalni vizum. V drugo je bil za stotinko hitrejši, ugnal je omenjena tekmeca in si tako le priboril prvi slovenski popoldanski nastop v polfinalno-finalnem sporedu na tem prvenstvu.

»Verjel sem, da bom med polfinalisti. Petdesetmetrske tekme me nikdar ne izčrpajo, lahko bi jih ponavljal ves dan, le po prihodu v hotel in kosilu nisem hotel zaspati. Spanec mi v popoldanskih urah, ko me čaka še nastop, namreč ne ustreza. Občutek imam, da se ne bi mogel niti dobro zbuditi in zbrati za tekmo,« je govoril po svoji sklepni preizkušnji v Budimpešti. Pred prihodom na SP javno ni omenjal zdravstvenih težav, včeraj je v prostoru za pogovore z novinarji nad njimi potožil, češ da so mu jo že večkrat zagodle na poti k uresničevanju visokih ciljev. Upa, da bo že v naslednji poletni sezoni drugače. Na evropskem prvenstvu bo namreč branil srebro iz Londona 2016.

In takrat se bo očitno moral spet udariti s sijajnim Adamom Peatyjem, po dosedanjih dosežkih v madžarski metropoli prvim junakom prvenstva. Včeraj je uprizoril dve sanjski predstavi, si najprej že v dopoldanskem predtekmovanju na 50 m prsno priplaval svetovni rekord (26,10), nato pa uresničil obljubo iz pogovora z otoškimi poročevalci, da je zelo tekmovalno razpoložen, zato bo v polfinalu poskusil ta imenitni dosežek še izboljšati. Že po njegovi prvi predstavi je ostal Stevens brez besed, ko pa je Anglež s časom 25,95 zvečer premaknil mejnik pod 26 sekund, je slovenski reprezentant dejal: »Ta fant je očitno prišel med nas z nekega drugega planeta …«