Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
20. 2. 2018,
7.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

9

Natisni članek

Pjongčang 2018 Žiga Jeglič

Torek, 20. 2. 2018, 7.57

6 let, 1 mesec

Šok iz Pjongčanga: Žiga Jeglič pozitiven na testu dopinga

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

9

Slovenska hokejska reprezentanca se bo v boj za četrtfinale olimpijskega turnirja proti Norveški podala brez napadalca Žige Jegliča, ki je kršil pravila dopinga. "Zdravilo sem pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo," dogodek komentira 29-letni napadalec, pri katerem so v urinu odkrili prisotnost fenoterola. 

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Žiga Jeglič | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Varnostniki niso še niti odklenili vrat hokejskega središča Gangneung, ko se je v slovenski hokejski tabor že naselil nemir. Vsega 52 minut pred začetkom repasaža med Norveško in Slovenijo je vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije medijem že poslalo sporočilo, ki je pojasnilo tudi, zakaj na seznamu igralcev ni Žige Jegliča.


Preberite še:

Komu so lovci na doping že stopili na prste?
Prvi mož SLOADO kritičen do Jegliča: To je višek malomarnosti
Kapetan Muršak: Stojimo za Jegličem


"Mednarodni olimpijski komite nas je obvestil o kršenju protidopinških pravil hokejista Žige Jegliča, člana olimpijske reprezentance Slovenije, ki je bil testiran 16. 2. 2018. Rezultat testiranja A-vzorca je bil pozitiven. Mednarodni olimpijski komite je sprožil nadaljnje postopke," so v skopem sporočilu za javnost naznanili pri krovni slovenski športni organizaciji in zatrdili, da "do končanja postopka vodstvo olimpijske reprezentance ne sme in ne daje nobenih izjav".

Žiga Jeglič: iz olimpijske vasi v hotel, nato domov. | Foto: Sportida Žiga Jeglič: iz olimpijske vasi v hotel, nato domov. Foto: Sportida

V 24 urah iz olimpijske vasi

Hokejist, ki je z zadetim kazenskim strelom Sloveniji priboril zmago nad Slovaško in bo v soboto dopolnil 30 let, je bil po pozitivnih rezultatih že zaslišan. Za kazen bos v tem primeru pristojen oddelek za doping pri Mednarodnem športnem sodišču (CAS). Ta bo o primeru odločal po koncu olimpijskih iger. Je pa že izdal odločbo, po kateri je Jeglič izključen z olimpijskih iger, obenem pa mora v roku 24 ur zapustiti olimpijsko vas.

Jeglič, ki je na uvodnih treh tekmah olimpijskega turnirja igral v napadu z Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem, je tako v zadnjem trenutku ostal brez mesta v ekipi. V drugem napadu ga bo nasledil Anže Kuralt. Na tribuni pa, po že predhodni odločitvi selektorja, pa ostajata tretji vratar Matija Pintarič in Žiga Pavlin.

Žiga Jeglič | Foto: MaPa Foto: MaPa Izjava Žige Jegliča
Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, ki se skriva v berudualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki, ne dajem dodatnih izjav.

Tretji grešnik na ZOI 2018

Jeglič je sicer tretji športnik, ki je v okviru obsežnih testiranj dopinga padel. Lovci na doping so že pred tem pozitiven vzorec našli pri japonskem hitrostnem drsalcu Keiu Saitu in pa ruskem članu curling ekipe Aleksandru Krušelnitskem, ki je sicer pred tem osvojil bronasto kolajno.

Kazen mu bo izrečena v postopku po koncu ZOI 2018. Pri Slovenski tiskovni agenciji (STA) pa namigujejo, da pa lahko računa s kaznijo do dveh let prepovedi nastopanja, ki pa je glede na dejstvo, da je napako priznal, lahko tudi nižja.

Pred štirimi leti je bil eden od slovenskih junakov olimpijskih iger. | Foto: Reuters Pred štirimi leti je bil eden od slovenskih junakov olimpijskih iger. Foto: Reuters

"Slovenski ponos"

Zanimivo, prav Žiga Jeglič je bil po prvih treh tekmah, v katerih je Slovenija ugnala Združene države Amerike in Slovaško ter izgubila proti Rusiji, naš sogovornik. "Verjamem, da s svojo igro sooblikujemo slovenski ponos. Predvsem pa kažemo, da smo ekipa. Ekipa, ki verjame in si želi zmag. Upam, da še nismo rekli zadnje besede. Uživamo in igramo," je v ponedeljek dejal član Neftehimika, ki si je nespametno potezo privoščil že na zadnjem svetovnem prvenstvu v Franciji, ko je moral zaradi zelo nevarne brce z drsalko v tekmeca odsedeti dve tekmi.

 

Ne spreglejte