stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ministričin sodelavec je sestavil črni seznam umetnikov in dobil tri leta zapora

Deli na:
Ministričin sodelavec je sestavil črni seznam umetnikov in dobil tri leta zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v Seulu je Kima Ki-Choona, bližnjega sodelavca nekdanje južnokorejske ministrice za kulturo Cho Yoon-Sun, obsodilo na tri leta zapora.

Kazen si je prislužil zaradi črnega seznama skoraj 10.000 umetnikov, sestavljenega na podlagi njihovega političnega prepričanja. Nekdanji ministrici pa je sodišče prisodilo pogojno kazen, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Ki-Choon je bil obsojen, ker je vodil sestavljanje omenjenega seznama ter skrbel za njegovo upoštevanje. Številni umetniki na črnem seznamu, med njimi filmarji, literati in slikarji, so podprli opozicijske stranke ali pa kritizirali oziroma se s satiro lotili administracije južnokorejske predsednice Park Geun-Hye. Posledično jim je vlada odtegnila denarno podporo za njihove projekte, prav tako naj bi bili pod nadzorom oblasti.

Na seznamu sta se po pisanju AFP denimo znašla tudi lanskoletna dobitnica mednarodnega bookerja Han Kang in režiser Park Chan-Wook, ki je za kultni film Stari leta 2004 prejel veliko nagrado žirije v Cannesu ter številne druge nagrade.



"Izključitev je predstavljala resno kršitev ustavne zaščite pred diskriminacijo pri kulturnih aktivnostih," so sporočili s sodišča.

Maja pa se je v Južni Koreji začelo sojenje odstavljeni južnokorejski predsednici Park Geun-Hye zaradi korupcijskega škandala. Tožilstvo ji očita podkupovanje, izsiljevanje, zlorabo oblasti in izdajo državnih skrivnosti. Obtožena je bila tudi sostorilstva pri ustvarjanju črnega seznama, čeprav sama trdi, da ni vedela za njegov obstoj.

Kim Ki-Choon in nekdanja ministrica za kulturo Cho Yoon-Sun sta bila aretirana januarja. Slednje sodišče sicer ni spoznalo krive pri ustvarjanju črnega seznama, obsojena pa je bila zaradi krive prisege.