Malo taktike, več pogovorov

Še preden je star 28 let postal najmlajši trener v zgodovini bundeslige, je Nagelsmann veljal za čudežnega trenerja.

Objavljeno
12. november 2017 09.53
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Jupp Heynckes je postal dežurni gasilec Bayernovega zvezdniškega moštva, toda največji nemški klub iz Münchna še vedno ni razrešil trenerske neznanke: koga ustoličiti na trenerskem stolčku, ko bo 72-letni Heynckes končal svoje poslanstvo maja prihodnje leto?

Že ob prvih znamenjih, da se Carlu Ancelottiju napoveduje odstrel, je prvi favorit postal najmlajši med trenerji v bundesligi Julian Nagelsmann. Komaj 30-letni trener Hoffenheima je prehitel celo svojega učitelja in nekdanjega trenerja Borussie Dortmund Thomasa Tuchela, s katerim sta nekoč sodelovala: Tuchel je bil trener pri Augsburgu, Nagelsmann obetaven nogometaš. Toda igralsko kariero je že v 20. letu starosti ustavila poškodba kolena.

Nagelsmannova druga športna pot, trenerska, je ena sama pravljica. Še preden je star komaj 28 let postal najmlajši trener v zgodovini bundeslige, je veljal za čudežnega »trainerja«. Karl-Heinz Rummenigge in nekdanji športni direktor Matthias Sammer sta ga na vse načine poskušala prepričati, da bi prestopil v Bayernov strokovni štab in prevzel moštvo do 23 let. Tudi tedanji trener prvega moštva Pep Guardiola se je zanj zelo ogrel. Toda Nagelsmann ni podlegel šarmu najvplivnejših Bavarcev in je namesto glamurja izbral težjo pot.

Nagelsmannov bliskovit prodor v kategorijo najbolj želenih trenerjev se je začel pri Hoffenheimu in v trenutku, ko je moral rešiti potapljajočo barko. Rešil jo je v velikem slogu in s tem tudi nagradil smelo in predvsem pogumno odločitev milijarderja Dietmarja Hoppa, lastnika Hoffenheima, ki ga je po odstopu Nizozemca Huuba Stevensa zaradi zdravstvenih težav potegnil iz mladinskega moštva. Pri čemer ni šlo le za srečen trenutek. Nagelsmann je s selekcijo do 19 let v zaporedju dvakrat igral v finalu nemškega prvenstva. Enkrat je tudi zmagal.

Pri Bayernu se zavedajo, da se ne smejo prenagliti in izbrati napačnega moža. Izbira je vse prej kot lahka. Predsednik FC Bayern Uli Hoeneß je zagovornik Nagelsmannovega prihoda, predsednik uprave delniške družbe FC Bayern Rummenigge za Tuchelovega. Z vrnitvijo v klub je tudi Heynckes postal eden od mož, ki s svojimi pogledi ustvarja javno mnenje. Dvakratni evropski prvak se o tem, kdo bi lahko bil njegov naslednik, javno še ni opredelil, je pa dal jasno vedeti, da še ni napočil trenutek za Nagelsmanna. Svetoval mu je, da naj raje še nekaj časa ostane pri Hoffenheimu in se ustrezno pripravi za prihod v Bayern.

Tudi za Nagelsmanna, kot za večino nemških trenerjev v zadnjih desetih letih, velja, da je učenec Ralfa Rangnicka, zdaj ključnega moža Leipziga. Nekdanji trener Salzburga in oboževalec Kevina Kampla je tako rekoč indoktriniral vse nemške trenerje. Nagelsmann je tudi tipičen trener sodobnega časa, ki uporablja vsa tehnološka sredstva v svojem poslu. Na treningih je uvedel videozid, prek katerega lahko vsakemu igralcu pojasni njegovo vlogo in gibanja. O svojem trenerskem motu je povedal naslednje: »Trideset odstotkov trenerskega posla je taktika, 70 odstotkov je socialnih kompetenc.« Kar je zelo lepo pojasnil. »Vsak igralec se motivira na drugačen način in vsakogar je treba ustrezno obravnavati.«

Večina poznavalcev razmer v klubu s Säbener Strasse je prepričana, da bo Nagelsmann prej ali slej sedel na trenerski stolček Bayerna. Iluzij, da bi ga lahko zadržal dlje časa, ne goji niti Hopp. »Hoffenheim bo zanj kmalu premajhen,« je dejal milijarder.