Po Sloveniji: Trije kralji namesto Vršiča

Prireditelji kolesarske dirke Po Sloveniji so presenetili in za cilj kraljevske gorske etape izbrali Tri kralje.

Objavljeno
17. april 2014 16.12
kolesarstvo
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Prireditelji kolesarske dirke Po Slovenijiso ob predstavitvi letošnje izvedle presenetili z napovedjo, da bo tokrat o zmagi odločala etapa Štajerskem. Znameniti vzpon na Vršič bo namreč zamenjal vzpon na Tri kralje, kamor se bodo kolesarji iz 18 ekip povzpeli v kraljevski, tretji etapi.

Dirka bo letos na sporedu od 19. do 22. junija. Začela se bo z zdaj že tradicionalnim 8,8 kilometra dolgim kronometrom začela na Kongresnem trgu v Ljubljani, druga, prav nič lahka etapa, bo imela start v Ribnici, cilj pa po 160,7 kilometra v Kočevju, kraljevska, 192 kilometrov dolga etapa, pa se bo začela v Rogaški slatini, končala pa po 15 kilometrov dolgem vzponu na Tri kralje pri Slovenski Bistrici. Slovenska pentlja se bo prav tako tradicionalno končala v Novem mestu, kamor jih bo pot vodila iz Škofje Loke.

»Slovenija ima veliko naravnih lepot, ki jih mora pokazati. Zato smo se letos odločili, da Vršiča ne bo, da bodo priložnost za razkazovanje lepot dobili drugi kraji. Prav vse etape so zahtevne, zato je težko izbrati tisto, ki bo odločilna. Kronometer je specifičen, naslednjo selekcijo bo opravila druga etapa z vzponom na Strmo reber, ta vzpon je bil že lani, tretja etapa pa bo pokazala, kdo je dejansko najmočnejši. Tudi zadnja etapa pa bo težja kot v prejšnjih letih, tako da počitka za najboljše ravno ne bo,« je napovedal organizacijski direktor dirke Bogdan Fink.

Direktor in njegovi sodelavci pričakujejo tudi močno konkurenco, saj bodo nastopile kar štiri ekipe iz najvišjega razreda svetovnega kolesarstva. Svoj prihod so potrdili pri ekipah Cannondale, kjer naj bi imel pomembno vlogo svetovni prvak pri mlajših članih Matej Mohorič, Lampreju, v katerem bodo računali na Jana Polanca, avstralski Orici GreenEdge in prvič v zgodovini dirke tudi ruski Katjuši, za katero nastopa trenutno najboljši Slovenec na svetovni lestvici Simon Špilak.

Poleg slovenskih ekip Adrie Mobila, ki bo branila lansko zmago Rada Rogine, in Radenske bo nastopala tudi slovenska reprezentanca, v kateri bodo predstavniki Save in tujih klubov nižjega ranga. Slovenci bodo tudi v drugih profesionalnih oziroma kontinentalnih ekipah, tako bodo lahko gledalci v dresu ekipe Vini Fantini pozdravili Grego Boleta, v dresu Netapp-Endure pa Blaža Jarca. Zaenkrat ni znano, če bodo v ekipah tudi kakšna zveneča imena, to se bo vedelo deset dni pred začetkom dirke.