Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2017,
7.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

5

Natisni članek

Sobota, 9. 9. 2017, 7.20

6 let, 7 mesecev

1936-2017

Umrl je Ljubiša Samardžić, legendarni Smoki, ki je pustil velik pečat v jugoslovanskem filmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

5

Ljubiša Samardžić | Foto YouTube

Foto: YouTube

V starosti 81 let je za posledicami težke bolezni sinoči umrl Ljubiša Samadržić, eden najbolj prepoznavnih ter priljubljenih obrazov jugoslovanske in srbske filmografije.

Legendarnega Samardžića, znanega tudi kot Smoki (vzdevek se ga je oprijel po vlogi v filmu Peščeno mesto iz leta 1963), so že dalj časa pestile zdravstvene težave.

Zaradi tumorja je decembra lani prestal možgansko operacijo in se dlje časa zdravil v Kliničnem centru Srbije. Po poročanju srbskih medijev se je tumor maja letos ponovno razrasel, za priljubljenega igralca, ki se je boril tudi z levkemijo (za posledicami te bolezni je v starosti 30 let umrl njegov sin Dragan) in demenco, pa ni bilo več pomoči. Julija so ga odpustili iz bolnišnice, sinoči pa se je v krogu domačih poslovil.

Samardžič se je rodil v Skopju leta 1936. Njegov oče je bil rudar, v času njegovega rojstva je bil zaposlen v rudniku premoga Jelašnica v bližini Niške Banje.

TOP 10 vlog Ljubiše Samardžića:

Študijsko pot je začel na pravni fakulteti, nato pa presedlal na Akademijo za gledališče, film, radio in televizijo v Beogradu. Na filmu se je premierno predstavil leta 1961, ko je zaigral v Igre na skelama, skupaj pa nastopil v več kot 130 filmskih vlogah v televizijskih serijah.

Med drugim je zaigral v partizanskih filmih, kot so Bitka na Neretvi, Sutjeska, Bombaši, Valter brani Sarajevo, igral je v filmu Ljubezensko življenje Budimira Trajkovića in številnih drugih, nenadomestljiv pa je bil tudi v televizijskih serijah Povratek odpisanih (Povratak odpisanih), Boljše življenje (Bolji život) ... Zadnjič je nastopil v seriji z naslovom Vonj dežja na Balkanu (Miris kiše na Balkanu) iz leta 2011, ki jo je tudi režiral.

Bitka na Neretvi:

Vroč veter:

V javnosti se je zadnjič pojavil 30. marca letos, in sicer na odprtju 64. Marčevskega festivala - beograjskega festivala dokumentarnega in kratkometražnega filma, kjer so prikazali biografski film o njegovem življenju z naslovom Panta Rei. Slavnostnega dogodka se je udeležil v družbi žene Mire, s katero sta bila poročena pol stoletja, njegova prisotnost pa je bila nagrajena z gromkim aplavzom.

Samardžić o življenju v nekdanji Jugoslaviji:

Ne spreglejte