Škotska nevarnost debitantski pravnik

Stuart Armstrong: Najbolj vroč igralec škotske lige je lahko prvi adut Gordona Strachana.

Objavljeno
20. marec 2017 20.21
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Glasgow – Renesansa škotskega nogometnega kluba Celtic FC po rekordnih 36 domačih tekmah brez poraza je zasluga irskega trenerja Brendana Rodgersa, ki je istočasno nogometno prebudil tudi domačega upa Stuarta Armstronga. Zvezni igralec igra sanjsko sezono in utegne biti tudi največja nevarnost za četo slovenskega selektorja Srečka Katanca v nedeljo v Glasgowu.

Kariera Stuarta Armstronga v Celticovem dresu bi se težko začela bolj obetavno, ko je le nekaj dni po prestopu iz Dundee Uniteda pozimi leta 2015 dvakrat zadel v polno v izločilnih bojih evropske lige proti milanskemu Interju. A je bliskovitemu vzponu kaj kmalu sledilo dolgo obdobje razočaranj s statusom rezervista in neuspešnega iskanja stare forme na levi strani zvezne vrste.

S prihodom Brendana Rodgersa je doživel drugo pomlad. Trener je namreč prisluhnil igralčevi želji, da naj ga preizkusi na njegovem preverjenem položaju »osmice« v centralni zvezni vrsti. Uglajen fant iz Invernessa, ki bo konec meseca dopolnil 25 let, ga je za zaupanje letos nagradil z 12 zadetki in šestimi asistencami. »Sprememba položaja mi je zelo koristila, saj se na sredini najbolje počutim. Nedvomno je to vpliv trenerja, sem pa tudi nekoliko izkušenejši zaradi igranja v ligi prvakov in nenehnega pritiska zmage v Celticu,« je povedal. Mladenič je sicer popolno nasprotje tradicionalnega škotskega nogometnega zvezdnika. Da se ne bi v prostem času preveč dolgočasil, kot je dejal, se je vpisal in dokončal pravno fakulteto.

Armstrong obljublja, da bo svojo formo nepopustljive presing igre, tipičnega utekanja v napad iz drugega plana in čudovitih zadetkov z razdalje prenesel tudi v reprezentančni dres. Doslej je zabeležil dva vpoklica, toda krstnega nastopa v temno modrem dresu še ni dočakal. Rodgers ga je po zadnji prvenstveni tekmi pohvalil in selektorju Gordonu Strachanu predlagal, naj ga uvrsti v prvo moštvo: »Ima dobro tehniko, tekaško sposobnost, moč in občutek za zadetke. Napredoval je v taktiki, pridobil na hitrosti in gibljivosti. Je velik talent, kar je dobro za Celtic in Škotsko.«

Gordon Strachan utegne najti rešitelja za svoj selektorski stolček prav v Armstrongu, saj Škotom v igri za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji prihodnje leto pride v poštev zgolj nedeljska zmaga. Rdečelasi trmoglavec sicer zna z izborom zveste navijače presenečati v negativnem pomenu, a pred srečanjem s Slovenci je vendarle nakazal, da utegne odgovornost prepustiti škotski šesterici Celticovih prvokategornikov. Na pripravljalni tekmi s Kanado jih nima v načrtih, da bi se lahko odpočili pred odločilnimi napori ob koncu tedna. Začenši z vratarjem Craigom Gordonom, ki je kljub zimskemu snubljenju londonskega Chelseaja s klubom podpisal novo pogodbo. Mladi Kieran Tierney je na levem branilskem položaju pustil pečat, da ga skavti obeh klubov iz Manchestra, Arsenala in Chelseaja ne izpustijo več z oči. Poleg Armstronga Strachan računa še na hitronogega Jamesa Forresta, ki je za zadnje tri zadetke Celtica prispeval prav toliko podaj. Še največja uganka je v tem trenutku napadalski as Leigh Griffiths, ki je lani na svoj račun vpisal 40 zadetkov, tokrat pa se šele vrača po poškodbi.