Prvovrstni vijolično-rdeči spektakel za prvo zmago

Drevišnji dvoboj Maribora in Liverpoola v 3. kolu skupine E v ligi prvakov bo iz bolniške postelje spremljal Luka Zahović. 

Objavljeno
17. oktober 2017 01.25
Maribor-Chelsea Maribor 5. 11. 2014
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Nogometni klub Maribor je v samostojni Sloveniji gostil že veliko slovitih moštev, toda kapitalca kova Liverpool še nikoli. Najmočnejše klubsko tekmovanje na svetu liga prvakov je slovenskemu prvaku v skupini E »podarila« veliki klub z Anfielda, ki bo nocoj ob 20.45 v 3. kolu v vlogi favorita poskušal prvič zmagati. Tako kot Maribor!

Madridski Atletico, Borussia Dortmund, Olympiacos, Bešiktaš, Ajax, PSV, Lyon, Dinamo Kijev, Lazio in Bayer Leverkusen v devetdesetih letih minulega stoletja, pa Rangers, Dinamo, Brugge, Panathinaikos, Tottenham, Celtic, Schalke, Sporting, Chelsea, Sevilla, Spartak v tem tisočletju. To so bili najznamenitejši gostje Ljudskega vrta iz prve in druge lige evropskega nogometa v zadnjih 27 letih, odkar mariborski klub šteje novejšo zgodovino v svoji državi. Osvojili so kar ducat zmag v najprestižnejšem klubskem tekmovanju – Liverpool 5, Ajax 4, Chelsea, Celtic in PSV po 1.

V Maribor je dopotoval najdragocenejši del rdečega ustroja, vrednega 340 milijonov evrov, kar ga uvršča na 9. mesto najbogatejših, tik za Chelseajem. Toda Liverpool še zdaleč ni več tako nogometno uspešen, kot je bil v osemdesetih letih minulega stoletja. Čeprav je pred 12 leti osvojil svoj zadnji, peti naslov.

Klubom iz Združenega kraljestva kratki obiski majhne države v zahtevnejših evropskih pokalih izpod Alp niso prinesli veliko sreče. Z zmago se lahko pohvalita le škotski Rangers, ko je še imel nekaj ugleda in slovesa močnega kluba, in angleški Birmingham, trojček velikanov Totenham, Chelsea in Liverpool pa si deli enako usodo: londonska kluba sta v Ljudskem vrtu iztržila 1:1, Liverpool pa na Plečnikovem »spomeniku« v Ljubljani.

»Naj bo tako še naprej, jutri bomo igrali izredno tekmo,« si je pozitivno tradicijo in vijolično veselico zaželel trener Darko Milanič, za katerega bo tretja tekma v ligi prvakov zagotovo posebna. Takšne še ni vodil, tako kot je Aleks Pihler še ni igral. »Za marsikoga, ne le za mene, bo to vrhunec kariere,« je priznal mariborski zvezni igralec, ki je imel v Sevilli posebno taktično nalogo in bi jo lahko imel tudi nocoj.

»Svojo nalogo je opravil solidno. Z njim smo želeli zgostiti zvezno vrsto. Tako kot Sevilla ima tudi Liverpool selekcijo hitrih igralcev, ki ne pustijo 'dihati', pritiskajo zelo visoko, jurišajo po bokih,« je Milanič označil Liverpool, ki v LP v tej sezoni še ni zmagal. Doma proti Sevilli je igral 2:2, v gosteh v Moskvi pri Spartaku 1:1. Rdeči na igrišču v vsakem trenutku izkazujejo napadalno filozofijo nemškega trenerja Jürgena Kloppa.

Mariborski strokovni štab se bolj kot s tekmecem ubada s tem, kako osvojiti drugo točko, nemara kar tri in prvo zmago v LP nasploh, kako se bodo igralci odzvali na igrišču, na katerem bo zagotovo rekonvalescent Marko Šuler, ne bo pa velikega osmoljenca zadnjega treninga Luke Zahovića. Obnovil je poškodbo rame, zaradi česar je bil pred osmimi tedni že operiran.

»Ob padcu je prišlo do preloma kovinske ploščice. Luka bo ponovno operiran,« je razkrilo poročilo klubskega zdravnika dr. Matjaža Vogrina.

Milanič niti z besedo ni omenil Zahovićeve smole, saj je želel ohraniti pozitivno držo, ki 49-letnega trenerja spremlja že vse od sanjskega poletja. Kot je zdaj že v navadi, je Izolan sproščeno nizal misli ter se vrtel okoli vsega po malem.

O pripravljenosti: »Dovolj časa smo imeli, tudi reprezentančni odmor nam je prišel prav. Prva tekma in drugi polčas s Spartakom mora biti vodilo. O Liverpoolu vemo vse, o njem ne kaže izgubljati besed.« O postavi: »Enajsterico pogosto menjamo in tudi tekmec ne more vedeti, s kakšno bomo igrali. Sestavljam jo glede na potrebe.« In o taktični različici: »Zagotovo ne bomo napadli gostov in izvajali presinga. To bi bila voda na njihov mlin. Vemo, kako ne smemo igrati. Moramo biti fanatično bojeviti, uporni, preudarni. Pomagati si bo treba med seboj, zabiti gol ...« Iz njegovih ust v dejanja, bi lahko zapisali.