Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 9. 2018,
15.05

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Natisni članek

Jaka Bijol UEFA liga prvakov Prva liga Telekom Slovenije Marijan Pušnik NK Rudar CSKA Moskva

Sreda, 19. 9. 2018, 15.05

12 mesecev

Jaka Bijol

Slovenski najstnik živi nogometne evropske sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Jaka Bijol | Jaka Bijol je s slovensko izbrano vrsto osvajal lovorike že v mlajših letih. V sredo je debitiral v ligi prvakov. | Foto Guliver/Getty Images

Jaka Bijol je s slovensko izbrano vrsto osvajal lovorike že v mlajših letih. V sredo je debitiral v ligi prvakov.

Foto: Guliver/Getty Images

Vratarja Jan Oblak in Samir Handanović, stara znanca evropske nogometne javnosti, sta slovenske barve v ligi prvakov branila v torek, danes pa bi lahko šel po njunih stopinjah Jaka Bijol. Kdo sploh je 19-letni Korošec, ki se je poleti iz velenjskega Rudarja preselil v vrste ruskega podprvaka moskovskega CSKA? Za pomoč smo povprašali strateg knapov Marijana Pušnika, ki je prepričan, da bo Bijol čez nekaj let že trkal na vrata A-reprezentance.

Danes se bosta v uvodnem krogu lige prvakov v skupini G v Plznu pomerila Viktoria in CSKA Moskva. Srečanje na stadionu, kjer je pred petimi leti Maribor doživel boleč poraz (1:3) in si zaprl vrata najmočnejšega klubskega tekmovanja, se bo zapisalo v zgodovino tudi po tem, da bo Jaka Bijol prvič poslušal himno lige prvakov.

Cristiano Ronaldo
Sportal Juventus brez izključenega Ronalda zmagal, mladi Slovenec ob debiju iztržil točko

Mladi slovenski nogometaš, ki se je še v prejšnji sezoni dokazoval v Prvi ligi Telekom Slovenije, je s selitvijo v Moskvo poskrbel za velik kakovostni skok, saj se bo v skupini G lige prvakov srečal še z Real Madridom in Romo.

Kosti in mišice se niso našle 

Visokega Jako Bijola odlikuje dobra igra v zračnih dvobojih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Visokega Jako Bijola odlikuje dobra igra v zračnih dvobojih. Foto: Guliverimage/Getty Images Pozna ga že iz nogometne šole Roberta Korena v Dravogradu, kjer je mladenič iz Vuzenice začel vpijati znanje. Bil je tako nadarjen, da se je odpravil v Ljubljano, kjer se je pridružil Bravu, v Šiški pa je obiskoval športno gimnazijo in se še bolj posvetil igranju nogometa. ''Sprva ni kazalo najboljše, saj se kosti in mišice niso najbolj našle. Nekateri niso verjeli v njega, češ da bo prepočasen, a sem takrat, ko sem ga spremljal pri mladincih Brava, kmalu videl, da poseduje kakovost,'' nam je zaupal Marijan Pušnik.

Izkušeni strateg je prvi in za zdaj edini slovenski strokovnjak, ki je mladega koroškega soseda vodil v prvi ligi. Lani ga je iz Brava, kjer je blestel in v mladinskem prvenstvu kljub igralnemu položaju zadnjega zveznega igralca dosegel 12 zadetkov, pripeljal v Velenje. Bijol ga je tako prepričal, da si je brez težav izboril mesto v udarni enajsterici.

Knapom, ki so se povzpeli do četrtega mesta in ujeli Evropo, je pomagal na 30 tekmah. Dosegel je tri zadetke, prispeval tri podaje, sodniki pa so mu pokazali okroglih deset rumenih kartonov, kar priča o njegovi visoki stopnji borbenosti in brezkompromisnosti, s katero se je loteval prvoligaških izzivov.

Čeferin Ramos
Sportal Milijarde evrov na zabavi s tremi Slovenci

Prihodnja reprezentančna šestica

Skavti moskovskega kluba so se večkrat najavili na tekmah Rudarja in spremljali Bijola, ogledali so si tudi njegove nastope za mlajše slovenske reprezentance. | Foto: Twitter - Voranc Skavti moskovskega kluba so se večkrat najavili na tekmah Rudarja in spremljali Bijola, ogledali so si tudi njegove nastope za mlajše slovenske reprezentance. Foto: Twitter - Voranc Čeprav bo na začetku prihodnjega leta dopolnil komaj 20 let, se mu je poleti ponudila priložnost, o kateri lahko večina njegovih rojakov le sanja. Zanj se je ogrel moskovski CSKA, ruski velikan, ki se je odločil za temeljito prenovo moštva in je občutno pomladil vrste, v katerih ne manjka ruskih reprezentantov.

''Pri Rudarju je izkoristil zaupanje s polnimi rokami. Pokazal je velik napredek. Nekaterim fantom gredo reči skozi ušesa hitro ven, on pa si je vse zapomnil. To mu je zelo koristilo,'' ima Pušnik o njem zelo pozitivno mnenje. Nad tem, da se je iz Velenja podal v Moskvo, je navdušen.

''Naredil je ogromen preskok. CSKA igra zelo dobro, trener Gončarenko (41-letni Belorus Viktor Gončarenko, op. p.) verjame vanj, všeč mu je njegov značaj. Je na robu prve postave. V zadnjem času je bil rahlo poškodovan, a v klubu nanj vsekakor računajo. Njegov prestop je velika nagrada vsem nam trenerjem, ki smo se trudili okrog njega,'' je dodal 57-letni trener Rudarja, ki napoveduje Bijolu svetlo prihodnost.

Lionel Messi Barcelona PSV
Sportal Za navadne smrtnike neverjetno, zanj zgolj rutina

Niso pijani milijonarji, ampak delajo načrtno

Marijan Pušnik je vodil Bijola, ki ima pogodbo s CSKA sklenjeno do leta 2023, v krstni prvoligaški sezoni 2017/18. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marijan Pušnik je vodil Bijola, ki ima pogodbo s CSKA sklenjeno do leta 2023, v krstni prvoligaški sezoni 2017/18. Foto: Žiga Zupan/Sportida ''Je prihodnja reprezentančna šestica,'' je odločno napovedal strateg, ki premore ogromno izkušenj in je v karieri vodil še številne reprezentante: "CSKA je v tej sezoni malce spremenil izkušeno ekipo in jo pomladil. Vedno racionalno trošijo denar. Niso pijani milijonarji, da bi ga kam metali, ampak delajo načrtno.''

Za prihodnost reprezentančne šestice, igralca na odgovornem položaju zadnjega zveznega igralca, se torej ni treba bati. Mladi dragulj slovenskega nogometa, ki je poleti zapustil 1. SNL in se pridružil številnim rojakom v močnem ruskem prvenstvu, se razvija v pravo smer.

Sportal Kdo je zabil najlepšega? #video

Prestopil bo še v večji klub

V dresu Rudarja je v 1. SNL prispeval tri zadetke in podaje. | Foto: Sportida V dresu Rudarja je v 1. SNL prispeval tri zadetke in podaje. Foto: Sportida Kakšne pa so največje kakovosti 190 centimetrov visokega mladeniča? ''Zelo dober je v skoku in dvobojih, odlikuje ga kakovostno zapiranje prostora. Dobro podaja v globino, ima odličen strel z razdalje. V njegovi igri je še nekaj pomanjkljivosti, tudi fizično še ni dovolj močan, a s pravim treningom bo v naslednjih letih napredoval. Redno bo igral pri CSKA in še kje drugje. Bijol bo čez dve ali tri leta prestopil še v kakšen večji klub,'' je Pušnik prepričan, da se nogometna kariera Bijola ne bo ustavila le v ruski prestolnici, ampak da se bo preizkusil še v kakšnem večjem klubu.

''Če bo šlo tako naprej, bo tudi selektor Tomaž Kavčič hitro razmišljal o njem,'' je še enkrat ponovil, kako ga vidi v dresu A-reprezentance. O tem, kaj zmore, veliko ve tudi Igor Benedejčič, pomočnik Kavčiča v članski izbrani vrsti, ki je Korošca vodil v mlajših reprezentančnih zasedbah.

Za CSKA je zbral v tej sezoni šest nastopov. Osvojil je tudi lovoriko, saj je v ruskem superpokalu premagal prvaka Lokomotiv in prispeval podajo za zmagoviti zadetek. | Foto: Getty Images Za CSKA je zbral v tej sezoni šest nastopov. Osvojil je tudi lovoriko, saj je v ruskem superpokalu premagal prvaka Lokomotiv in prispeval podajo za zmagoviti zadetek. Foto: Getty Images

Zdaj ga ne bodo z zanimanjem spremljali le v ruskem prvenstvu, ampak tudi v ligi prvakov. Za danes ni bil najavljen v začetni enajsterici CSKA, a se je kljub temu znašel v njej in debitiral v ligi prvakov. In pri 19 letih vpisal krstni nastop v tekmovanju vseh tekmovanj!

Mura Olimpija PLTS
Sportal Olimpija tri tekme brez Štigleca, Mura bo pogrešala Šušnjaro
Liverpool
Sportal Nenavadna poteza Salaha, ki dviguje prah in čudi navijače Liverpoola
Ne spreglejte