Igrali bodo za točke in za selektorja

Košarka: Mornar drevi v Tivoliju, Golemac v Kopru proti »svojim« Šentjurčanom.

Objavljeno
20. oktober 2017 23.31
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Končno spet doma, so si po štirih zaporednih gostovanjih v Strasbourgu, Novem mestu, Sremski Mitrovici in Bardirmi, v katerih so iztržili dve zmagi, oddahnili košarkarji Petrola Olimpija. V 5. kolu lige ABA bodo drevi ob 19. uri v Tivoliju pričakali zadnji Mornar, toda zelo se moti, kdor meni, da bodo črnogorski podprvaki lahka ovira.

Na previdnost opozarja že dejstvo, da po štirih kolih regionalnega prvenstva ni neporaženih moštev in tudi takšnih brez zmage. Mornar, v prejšnji sezoni osmi na končni lestvici, je prišel do zmage v 2. kolu proti Partizanu (83:81) ter izgubil s Crveno zvezdo, Mego Bemaxom in FMP, podobno kot vsa druga moštva pa se še vedno uigrava po poletni prenovi zasedbe. V prvih štirih nastopih so denimo strelsko izstopali prav novinci – branilci Brandis Raley-Ross (povp. 14,3), Nemanja Vranješ (14) in Derek Needham (12,5), krilni center Strahinja Mićović (11) in center Uroš Luković (10) – ki pa imajo dokaj skromno podporo soigralcev. Ljubljančani bi zato lahko poskusili izkoristiti kadrovske omejitve tekmecev, čeprav imajo zaradi poškodb Talorja Battla in Jana Barbariča tudi sami težave.

»Pričakujemo trdo tekmo. Mornar ima odlične posameznike, ki igrajo izjemno nepredvidljivo v napadu, in na to se bomo dobro pripravili. Razmišljamo tudi o naši igri, saj si v dvorani Tivoli obetamo izključno zmage,« poudarja Olimpijin trener Gašper Okorn, ki ga že v ponedeljek čaka nova obveznost – dvoboj s Hopsi za točke DP.

Na seznamu 22 reprezentančnih kandidatov za kvalifikacije za SP je sedem košarkarjev iz slovenskih klubov: dva iz Sixta Primorske (Tadej Ferme in Jan Kosi), po eden iz Krke (Žiga Dimec), Petrola Olimpije (Gregor Hrovat), Zlatoroga (Miha Lapornik), Heliosa (Blaž Mahkovic) in Ilirije (Žan Mark Šiško). Vsi se bodo v naslednjih tednih zagotovo želeli dodatno dokazati, prva priložnost pa se jim bo ponudila že danes. Še posebej nabrušeni so v Kopru, kjer so z obetavnim začetkom sezone poskusili upravičiti številne odmevne nakupe. V 2. ligi ABA so uspešno preskočili kvalifikacije in ob začetku tekmovanja dosegli dve zmagi, ob začetku lige Nova KBM pa so v gosteh prekosili Zlatorog, Danes bodo pričakali Šentjur, ki je pred tednom presenetil Helios, trener Jurica Golemac pa napoveduje: »Zame bo tekma nekaj posebnega, saj sem v minuli sezoni deloval prav v Šentjurju in užival pri delu. Zagotovo mi ne bo vseeno, toda igrali bomo na domačem parketu, kar pomeni, da se moramo predstaviti v najlepši luči in nadaljevati niz zmag.«

Pari 5. kola lige ABA, danes: Budućnost – Mega Bemax (17), Petrol Olimpija – Mornar (19), Partizan – Igokea (21); nedelja: Cedevita – Crvena zvezda (17); ponedeljek: FMP – Zadar (18), MZT – Cibona (21); 3. kolo lige Nova KBM, danes: Sixt Primorska – Šentjur (19), Šenčur GGD – Zlatorog (19), Rogaška – Krka (19), Helios Suns – Ilirija (19); ponedeljek: Petrol Olimpija – Hopsi Polzela (19).