Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 19.10.2015 22:45:03

Burna razprava o Plečnikovem stadionu

Grega Wernig / M24
Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji potrdili predlog sklepa o podaljšanju družbene pogodbe družbe Bežigrajski športni park (BŠP). Že ob prihodu na sejo so sicer svetnike k glasovanju proti pozivali v Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, svetniki SDS pa so uvodoma predlagali umik točke z dnevnega reda.

Kot je ob začetku seje povedal svetnik SDS Jernej Pavlin, podaljševanje pogodbe nima smisla, saj je po njegovem mnenju vsakomur jasno, da projekta, ki še vedno nima vseh gradbenih dovoljenj, ne bo. Vodja Svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager je dodal, da gre zgolj za podaljševanje agonije propadanja Plečnikove arhitekture. Njuna strankarska kolegica Mojca Škrinjar pa je dejala, da mora Mestna občina Ljubljana (Mol) k prenovi stadiona pristopiti na drugačen način, lahko bi se je lotila tudi z lastnim denarjem.

POZIVALI SO Z LETAKI
Že ob prihodu na sejo mestnega sveta je sicer Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki pred vhodom v mestno hišo z letaki pozivala, naj mestni svetniki glasujejo proti podaljšanju družbene pogodbe. Kot so navedli, bi svetniki s tem omogočili, da se stadion začne takoj postopno obnavljati in da se ga čim prej usposobi za osnovno športno-rekreativno uporabo, kar je bila tudi predvolilna obljuba ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Projekt BŠP je, kot so zapisali, okoljsko nesprejemljiv, zato nikoli ne more dobiti okoljevarstvenega soglasja.
Gospodarsko družbo BŠP je sicer Mol leta 2007 ustanovil skupaj z družbenikoma, družbo GSA poslovno svetovanje, katere lastnik je Joc Pečečnik, in Olimpijskim komitejem Slovenije. Ta bi prenehala delovati v primeru, če realizacija izvedbe projekta ne bi bila mogoča zaradi nepridobitve gradbenega dovoljenja za pričetek gradbenih del v roku 84 mesecev od dneva sklenitve družbene pogodbe.


MOL: NAJ SE PODALJŠA NA 108 MESECEV
Ker družba BŠP vseh dovoljenj ni pridobila, Mol predlaga, da se veljavnost pogodbe podaljša na 108 mesecev. Družbeniki bodo sicer o podaljšanju roka odločali na sredini skupščini. Ministrstvo za okolje in prostor je na začetku meseca pritrdilo odločitvi Agencije RS za okolje in zavrnilo pritožbo družbe BŠP glede izdaje okoljevarstvenega soglasja za prenovo stadiona.

JANKOVIĆ: VČASIH JIH 20 TISOČ LJUDI NI MOTILO
Ljubljanski župan Zoran Janković je v razpravi poudaril, da je bilo v času delovanja stadiona na nogometnih tekmah tudi po 20.000 ljudi, okoliški stanovalci pa so hrupne tekme gledali tudi iz sosednjih streh. Danes se ti okoliški prebivalci pritožujejo nad pretiranim hrupom, ki bi nastal v času del, je dejal.
Svetnico SMC Ano Žličar je zanimalo, kakšne bi bile finančne posledice za Mol, če svetniki ne bi glasovali za podaljšanje pogodbe. Janković ji je pojasnil, da bi bila občina v tem primeru ranljiva za tožbo zasebnega investitorja, podjetja GSA, ki je v projekt že vložilo 12 milijonov evrov. Kakšne bi bile posledice za Mol, pa Janković ni znal ovrednotiti. Predlog sklepa so svetniki po dolgotrajni razpravi potrdili s 25 glasovi za in sedmimi proti.

Članki iz rubrike