Messi z »boljšimi« kot Maradona

Tuji nogomet: trije Argentinci v boju za zlati čevelj. 

Objavljeno
22. september 2017 02.14
Spain Soccer La Liga
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Potem ko Cristiano Ronaldo v sredo ni odgovoril na torkov podvig Lionela Messija, ostaja 30-letni Argentinec favorit v boju za prestižno nagrado zlati čevelj, ki jo podeljujejo najboljšemu strelcu v Evropi. Messi deluje v prenovljeni Barceloni kot prerojen, Ronaldu se vrnitev po prestani kazni ni posrečila. 

Španci, Italijani in Nemci so izkoristili evropski oddih in nadaljevali državna prvenstva, sporočilo končanih tekem pa je zanimivo. Argentina tudi v obdobju Diega Maradone ni premogla v isti reprezentanci toliko odličnih napadalcev kot danes, četudi pogled na južnoameriški boj za Rusijo 2018 razkriva obratno. Argentinci bijejo plat zvona na 5. mestu južnoameriške lestvice, kar bi jim prineslo le dvoboj dodatnih kvalifikacij za mundial, upoštevaje formo Messijeve reprezentance pa se trese večina prebivalcev 44-milijonske države. Argentince po 16 kolih (od 18) »krasi« le 16 golov, manj jih je zbrala le predzadnja Bolivija. Če Messi in druščina 6. oktobra ne bodo premagali Peruja, bo zanje Rusija le država na drugi polobli, v kateri menda igrajo tudi nogomet.

Pogled na lestvice najboljših strelcev v evropskih državnih prvenstvih se posledično zdi kot fikcija. Lionel Messi poveljuje španski primeri division z 9 goli – ko je nazadnje odprl obrambo Eibarja z 11-m, je dodal še tri –, Paulo Dybala je v majici Juventusa na čelu napadalcev v Italiji, Sergio Agüero pa v Angliji. Ob tem igra v odlični formi tudi Mauro Icardi, ki želi z Interjem na italijanski vrh. Maradona je priplezal do finala SP 1990 z »delavsko zadrugo«, ob Messiju se tre (pre)več zvezdnikov. Do Rusije je resda še daleč, argentinska realnost sta Peru in Ekvador, tekmi za »biti ali ne biti«. Na drugi strani bi lahko Messi nanizal več golov kot kadarkoli prej, tako uspešno je začel klubsko sezono. Po pičlih 5 tekmah ima na računu 9 golov, in če bi nadaljeval v podobnem slogu do 20. maja, ko bo obiskal Camp Nou baskovski klub Real Sociedad, bi končal prvenstvo pri 68 golih ... To ni posebej verjetno, četudi je lastnik rekorda prav Messi (50 ligaških golov v sezoni 2011/12), Ronaldo je zbral dva manj predlani (48). Slednjemu v sredo zvečer ni šlo. Zapravil je dve priložnosti (dve tudi Modrić, po eno pa Bale, Isco in Carvajal), Real prvič po 512 dneh (ManCity v ligi prvakov) ni zabil niti enega gola, Barcelona mu beži za velikih 7 točk.

Leo med vsemi kotira najvišje v boju za priznanje zlati čevelj, ki ga podeljujejo najboljšim strelcem v Evropi po koncu sleherne sezone. Doslej je bil najboljši štirikrat (09/10, 11/12, 12/13 in 16/17), prav tolikokrat tudi Cristiano (7/8, 10/11, 13/14, 14/15). Med njiju se je dvakrat vrinil Luis Suarez (13/14 in 15/16), enkrat pa Diego Forlan (08/09), ki si je leta 2005 razdelil naslov s Thierryjem Henryjem. Trije priimki iz estonskega in irskega prvenstva (Prosa, Sappinen in Maguire), ki formalno vodijo v boju za zlati čevelj, ne predstavljajo grožnje za najboljše, saj v državah, kot so Estonija, Irska, Kazahstan, Belorusija in Islandija, končajo prvenstva najpozneje novembra. In četudi so najboljši odigrali le 15 odstotkov tekem, je zanimivo ugibati, kdo bo nasledil ase, kakršna sta Messi in Ronaldo, ali legendarne nogometaše, kakršni so Eusebio, Gerd Müller, Marco van Basten, Thierry Henry in Francesco Totti, ki so kraljevali strelcem nekoč.